Depremden sonra hepimizi unuttular

BirGün/EGE

İzmir’in Seferihisar açıklarında meydana gelen depremin ardından evleri yıkılan depremzedeler, AFAD İzmir İl Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Depremzedeler, feryat etmeye geldiklerini ve yetkililerin seslerini duymasını istediklerini söyledi.

Kendisi de bir depremzede olan Av. Nilsu Karaman, “Bizler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 7 adet proje alanına dahil edilerek Bayraklı’daki diğer depremzedelerden ayrıştırılan aslında en mağdur olan grubuz. Deprem sırasında yıkılan 7 adet bina ve 117 can kaybı proje alanına alınan bu grubun komşuları, yitip giden canlar bugün burada bulunan arkadaşlarımızın yakınlarıdır. Bir kısmımız da göçükler altından çıkarıldık pek çoğumuz da depremde binalarda olup son anlarda canımızı kurtardık. Fakat depremden kısa bir süre sonra unutulduk” dedi.

'TAPULARIMIZA BAKANLIK TARAFINDAN EL KONULDU'

Av. Karaman, “Biz canlarımızla uğraşırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 7 adet proje alanına ayrılarak tapularımıza el konuldu. Mülkiyetlerimiz bizlerin izni ve bilgisi dışında elimizden alındı, hazineye devroldu. 7 ayrı proje alanı, 7 ayrı firmaya bilmediğimiz şartlarda ihale edildi, katlarımız 8 den 5 e indirildi, kat indiriminden kaynaklı metrekarelerimiz yarıya düşürüldü, 120-130 metrekare olan evlerimiz ofislerimiz 60-70 metrekare olarak yapılıyor. Üstüne bize satılıyor. Ziraat bankasının boş borçlandırma senetlerine zorla imza attırıldık, atmazsak arsa paramızı alıp gideceğimiz söylendi. Katlarımız 8’den 5’e düşüp konut eksiği ortaya çıkınca zeminlerdeki dükkânları da eve çevirdiler simdi kura ile geri vereceklermiş. 21. Yüzyıl Türkiye’sinde böyle bir hizmet anlayışı olamaz. Bize ‘mülkleriniz değerlendi, eskiydi şimdi yenisini veriyoruz’ diyorlar. Biz depremzedeyiz, ticaret yapmıyoruz” diye konuştu.

Av. Nilsu Karaman şunları söyledi: “1999’dan beri toplanan deprem vergileri bizlere kullanılmamıştır. Özellikle binalardan eşyalarınızı almayın eşya bedelleriniz karşılanacak denilmesine rağmen söz verilen 30 bin TL eşya parası ve 13 bin TL taşınma yardımı dahi ben dahil pek çok arkadaşımıza yapılmamıştır. Bir kısmımız hala DASK paralarını alamadı. 1959 yılında yürürlüğe giren Afet kanununa göre aynı ilçe sınırları içinde size ve eşinize ait hisseli de olsa hasarsız ya da az hasarlı bir başka mülkünüz varsa depremzede sayılmıyorsunuz, bu sebeple hak sahibi olamıyorsunuz ama başka bir ilçede mülkünüz varsa depremzede sayılıyorsunuz. Bu adaletsizliklere karşı feryat etmeye sesimizi duyurmak istiyoruz.”