Depremi unutma UNUTTURMA

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 17 Ağustos Depremi’nin 20’nci yılı nedeniyle açıklama yaptı.

“Geride bıraktığımız 20 yıl boyunca maalesef aldığımız bu acı dersin gereklerini yerine getirme noktasında adımlar atılmadı” diyen Koramaz, şunları dile getirdi: “Afet riski olan yerleşim yerleri taşınmadı, binalarımız depreme dayanıklı hale getirilmedi, kent merkezlerinde deprem toplanma alanları oluşturulmadı, afet sonrası kriz yönetim senaryoları hazırlanmadı.

Odalarımızın mesleki yeterlilik, eğitim, belgelendirme ve denetleme gereklilikleri yapı denetim süreçlerinden dışlandı. ‘İmar Barışı’ adı altında hiçbir mühendislik hizmeti almamış kaçak yapılar ruhsatlandırıldı.

10 milyonun üzerinde kaçak yapının ruhsatlandırıldığı bu imar affıyla birlikte yapı stokumuzun proje uygunluğu ve deprem dayanıklılığı konusunda denetlenme ihtimali ortadan kaldırıldı.Tüm yaşam alanlarımız bilimin ve teknolojinin rehberliğinde, insanların ihtiyaçları doğrultusunda ve doğayla barışık biçimde yapılandırılmalıdır.

‘İmar Barışı’ adı altında ruhsatlandırılan yapılar derhal denetlenmeli, kaçak yapılar hiçbir biçimde affedilmemelidir. Daha büyük acılar yaşamamak için depremi unutma, unutturma!”