Depremin ardından Van

23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen Van depreminin üzerinden 8 yıl geçti. Depremin 8. yılında yaşamını yitirenleri anan İnşaat Mühendisleri Odası yaptığı açıklamada depremle ilgili gerekli önlemlerin alınmadığına dikkat çekti.

Açıklamada, "Gerekli önlemler alınmadı; ne yapı stoğu iyileştirilebildi ne de gerekli mevzuat değişiklikleri gerçekleştirilebildi. Daha da önemlisi ne kentleşme ve yapılaşma yaklaşımında köklü değişikliklere gidilebildi ne de yapı üretim sürecinde gerekli ölçüde denetim sağlanabildi" ifadelerine yer verildi.

7.2 büyüklüğünde gerçekleşen ve Türkiye'de yaşanan en büyük depremlerden birisi olan deprem, Van-Edremit merkezli olmuş Van ve ilçelerinde çok kuvvetli bir şekilde hissedilmiş ve çok sayıda can kaybına yol açmıştı. 25 saniye süren deprem sonucunda 602 yurttaş yaşamını yitirdi, 4 bin 152 yurttaş yaralandı.

9 KASIM'DA İKİNCİ DEPREM GERÇEKLEŞTİ

7.2 büyüklüğünde gerçekleşen deprem sonrası, 9 Kasım 2011 tarihinde gerçekleşen 5.6 şiddetindeki ikinci depremde 25 bina ve Bayram Oteli yıkıldı, 24 kişinin yaşamını yitirdi.

Depreme karşı dayanıklı olduğu söylenen fakat 5.6'lık deprem sonrası yıkılan Bayram Oteli kamuoyunda gündem olmuş, binaların dayanıklılık incelemelerinin yüzeysel olduğu ortaya çıkmıştı.

DEPREM SONRASI VAN

23 Ekim ile 9 Kasım'daki depremlerin ardından AFAD uzmanlarınca Van merkez, Erciş ve Edremit ilçeleri ile bağlı köylerde geniş kapsamlı hasar tespit çalışması yapıldı.

Uzmanların, söz konusu yerleşimlerdeki 147 bin 622 konut, 18 bin 735 iş yeri ve 20 bin 209 ahırda yaptığı çalışmalarda, 31 bin 870 konut, 8 bin 849 iş yeri ile 9 bin 602 ahırın ağır hasar gördüğü tespit edildi, 18 bin 181 konut da orta hasarlı olarak belirlendi.

Yaşamını yitiren yurttaşlar, yıkılan binalar ve göçlerle yaşamın durduğu Van'da, deprem sonrası 25 bin 170 konut yapıldı. Yeniden yapılan konutların depreme dayanıklılığı ise tartışma konusu.

'KENTLEŞME VE YAPILAŞMADA YETERLİ DENETİM SAĞLANMADI'

Van depreminin 8. yılında yaşamını yitirenleri anan İnşaat Mühendisleri Odası, Türkiye'nin deprem gerçeğiyle yüzleşmekten kaçındığına dikkat çekti.

Van’da yaşanan iki depreminin, Marmara depreminden ders alınmadığını gözler önüne serdiği kaydedilen açıklamada, “Türkiye deprem gerçeği ile yüzleşmekten kaçındı. Gerekli önlemler alınmadı; ne yapı stoğu iyileştirilebildi ne de gerekli mevzuat değişiklikleri gerçekleştirilebildi. Daha da önemlisi ne kentleşme ve yapılaşma yaklaşımında köklü değişikliklere gidilebildi ne de yapı üretim sürecinde gerekli ölçüde denetim sağlanabildi. Türkiye bir deprem ülkesidir. Ülkemizin pek çok kenti önemli deprem kuşakları üzerinde bulunmaktadır. Başka ifadeyle bundan sonra da depremler yaşanacaktır. Ceyhan’da, Yalova’da Van’da doğal afet yaşanmasına neden olan etkenler varlığını sürdürmektedir” ifadelerine yer verildi.