6 Şubat'ta gerçekleşen Kahramanmaraş depremleri ve 20 Şubat'ta yaşanan Hatay depreminde can kaybı sayısı 49 bin 589 kişiye yükseldi.

Depremlerde can kaybı 50 bine yaklaştı!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 6 bin 807’si yabancı uyruklu olmak üzere 49 bin 589 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer ile AFAD Koordinasyon Merkezi'nde, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Oktay, sel felaketinin yaşandığı ilk andan itibaren Adıyaman ve Şanlıurfa'da AFAD, jandarma, emniyet ve TSK personelinin arama kurtarma faaliyetlerinde görev yaptığını, sel felaketinde 18 vatandaşın hayatını kaybettiğini ve 3 vatandaş için arama çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Adıyaman'da elektrik kesintisi bulunmadığını, Şanlıurfa'da ise birkaç abone hariç elektriğin tamamen verildiğini aktaran Oktay, Şanlıurfa merkez şebeke suyu arıtma tesisine su sağlayan Atatürk Barajı su alma tünelindeki sorunların giderildiğini anlatarak, şunları kaydetti: "Dün gece saat 22.00 itibarıyla şebeke suyu arıtma tesisi tam kapasite olarak devreye alınmış ve merkez ilçelere su verilmeye başlanmış olup, abonelerin yaklaşık yüzde 50'sine su ulaşmıştır. Bu gece itibarıyla da bu bölgenin tamamına ulaşmış olacaktır."

'TÜRKİYE TEK YÜREK' KAMPANYASI

"Depremden etkilenen illerimize AFAD tarafından 22 milyar 328 milyon 330 bin lira olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarımız tarafından toplam 31 milyar lira ödenek gönderilmiştir" diyen Oktay, "Türkiye Tek Yürek kampanyasında taahhüt edilen miktarın, 82 milyar 454 milyon 611 bin lirası bağışçılarımız tarafından AFAD hesaplarına yatırılmıştır" ifadelerini kullandı.

İKAMETGAH DEĞİŞİMİ YAPANLARIN SAYISI

Depremzede vatandaşların oy kullanmak için başka bir yere ikametlerini aldıklarında herhangi bir hak kaybı yaşanmayacağını ve depremzede vatandaşların bulundukların yere ikametgahlarını çok rahat alabileceğini belirten Oktay, "Şu ana kadar da ikametgah değişimi yapan 345 bin 97 vatandaşımız bulunmaktadır" dedi.

DEPREMLERDE YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 49 BİN 589

Oktay, "Deprem felaketleri nedeniyle 6 bin 807'si yabancı uyruklu olmak üzere toplam 49 bin 589 vatandaşımızı kaybetmiş bulunmaktayız" dedi.