İzmir depreminde evleri hasar gören depremzedeler, kentsel dönüşüm kredisi faizlerinin düşürülmesini istiyor.

Depremzedeler destek bekliyor

Berkay SAĞOL

İzmir'de 30 Ekim tarihinde gerçekleşen, 118 kişinin yaşamını yitirdiği 6,9 büyüklüğündeki depremin ardından binlerce insan evsiz kaldı. Depremin üzerinden yaklaşık 4 ay geçti; ancak depremzedelere verilen sözlerin bir kısmı halen tutulmuş değil. Evleri hasar gören depremzedeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ve belediyelerden destek bekliyor.

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği Başkanı Haydar Özkan, kentsel dönüşüm kredisi için faiz oranlarının düşürülmesi gerektiğini söylüyor: "Krediler güncel faiz oranlarından değil de mücbir sebep durumu göz önüne alınarak 0,30 gibi oranlarla ve 10 yıl yerine 20 yıl gibi bir süre için uygulanmalı. Böylece depremde yıkılmış ve ağır hasarlı binaların yanı sıra, orta hasarlı ve hafif hasarlı olup oturulamadığı için boşaltılan ve mecburen kentsel dönüşüme alınacak binaların sakinleri de rahatlar.”

Böylece depremzedelerin ödemelerde rahat bir nefes alacağını belirten Özkan, "İmar planları hazırlanırken düşük gelir seviyeli veya emekli olan insanlarımızın kendi evlerini yeniden inşa edecekleri göz önünde bulundurulmalı" diyor. Özkan, depremzedeler olarak Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası ile de görüşmek istediklerini dile getiriyor.