İzmir’de rezerv alandaki deprem konutlarının tamamlanmamasına rağmen hak sahibi olmayan depremzedeler 15 Eylül’de konteyner kentten çıkarılacak. Yurttaşlar uygulamaya tepkili.

Depremzedeler kimsesiz kaldı
Fotoğraf: AA

Berkay SAĞOL

İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen depremin üzerinden yaklaşık 22 ay geçti. Bayraklı’da kurulan ve hasarlı binalardaki depremzedelerin yerleştirildiği konteyner kentteki depremzedeler, rezerv alandaki deprem konutlarının bitmemesine rağmen konteynerlerden çıkarılacak.

Depremzedelerin önce temmuz ayının sonuna kadar konteynerlerden çıkmaları istendi, sonrasında ise ek süre verildi. Depremzedeler imzaladıkları tebligatlara göre 15 Eylül’de konteyner kentten çıkacak. Konteyner kentte yaşayan 200 aileden yalnızca 30’u hak sahibi. Geriye kalan 170 aile konteyner kenti 3 hafta içinde boşaltmak zorunda.

Yaklaşık iki yıldır konteyner kentte yaşayan bir depremzede, “İzmir’de kiralar çok arttı. Gerçi Türkiye genelinde de kiralar çok yükseldi. Emekliyim 4 bin lira veya 5 bin lira gibi kiraları verebilecek durumumuz yok. Zaten aldığım maaş o kadar. En azından burada kalma süremiz biraz daha uzatılsın. Yaklaşık 20 gün kaldı ve burayı terk edecek durumda değiliz. Buradan ayrılacak gücümüz olsa emin olun zaten çıkarız. Kim 20 metrekare plastik alanlarda yıllarca yaşamak ister. Hak sahibi olanlar burada kalmaya devam edeceğine göre konteyner kent kapatılmayacak. Neden böyle bir ayrım yapılıyor. Talebimiz TOKİ konutları bitene kadar burada kalmamızın sağlanması ve TOKİ konutlarından hak sahiplerinden arta kalan dairelerden bedelini ödeyerek bize de verilmesi” dedi.

‘BÜTÇEMİZE GÖRE EV BULMAMIZ İMKÂNSIZ’

Bir başka depremzede ise, “Hiç değilse rezerv alandaki evler bitene kadar buradaki geçici konaklama süremizin uzatılmasını istiyoruz. Rezerv alandaki evler yapıldığında insanlar oraya taşınmasa bile evlerini kiraya verebilir ve kira fiyatları düşer. En azından böyle olacağını düşünüyorum. İzmir’de konut sıkıntısı var. Bu dönem öğrenciler de ev arıyor. Biz de bu ay ev ararsak iyice kargaşanın ortasında kalacağız. Bütçemize göre ev bulmamız imkânsız hale gelecek” diye konuştu.

Bir başka depremzede de şunları söyledi: “Herkes gibi depremzedeyiz ve 2 yıldır bu küçücük alanda kalıyoruz. Rezerv alandan bedeli karşılığında hak sahipliği tanınmasını istiyoruz çünkü kira ödeyecek durumum yok. 3 çocuğum var ve mağdurum. Sokakta yaşamak istemiyorum ama bu şartlarda sokakta kalmak zorunda kalacağız.”