Seferihisar açıklarında meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremin ardından can kaybı yükseliyor. Yaşamını yitirenlerin sayısı en az 43'e yaralıların sayısı ise en az 896'ya ulaştı. Bölgede siyasiler şov yaparken yurttaşlar yaralarını dayanışmayla sarmaya çalışıyor.

Depremzedeler şov değil çözüm bekliyor

İzmir’in Seferhisar ilçesi açıklarında AFAD’a göre 6,6, Kandilli’ye göre 6,9 büyüklüğündeki depremde can kaybı yükseliyor. Yaşamını yitiren yurttaşların sayısı en az 43'e yaralıların sayısı ise en az 896'yaulaştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün akşam yaptığı açıklamada, yaralıların çoğunun tedavisinin tamamlandığını, 243 kişinin ise halen tedavi gördüğünü açıkladı. Koca, 3’ü ağır 8 kişinin de yoğun bakımda olduğunu duyurdu.

YÜZLERCE ARTÇI DEPREM

İzmir, dün de artçı depremlerle sallandı. AFAD’dan yapılan açıklamaya göre, 16.15 itibariyle kentte 37’sinin büyüklüğü 4’ün üzerinde olan toplam 570 artçı sarsıntı meydana geldi. Depremin ardından tsunaminin de vurduğu Seferhisar ilçesinde sabah 08.30’da 5 şiddetinde deprem oldu.

SAATLER SONRA KURTARILDILAR

Depremde yıkılan 17 binadan 9’unda arama-kurtarma çalışmaları tamamlanırken 8 binada çalışmalara devam edildi.

Alt üç katı çöken Barış Sitesi’ndeki bir apartmanın enkazında yürütülen çalışmalarda ekipler, depremden 14 saat sonra 60 yaşındaki Emine Eren'e, 17 saat sonra da 50 yaşındaki Nurcan Tosun’a ulaştı. Yaralı kadınlar hastaneye kaldırıldı. Öte yandan aynı enkazda 11 yaşındaki Berk Öztürk’ün cansız bedenine ulaşıldı.

Depremde yıkılan Doğanlar Apartmanı’nın enkazında süren çalışmalarda da depreden yaklaşık 16 saat sonra ekipler, Seher Dereli Perinçek ile 4 çocuğuna ulaştı. Anne ile yaşları 3 ile 10 arasında değişen 3 çocuk, 23 saat sonra enkaz altından çıkarıldı. Gazetemizin baskıya gittiği saatlerde bir çocuk için kurtarma çalışmaları devam ediyordu. Seher Perinçek’in sesini duyan eşi Oğuz Perinçek ve babası Bekir Dereli birbirine sarılarak sevinç gözyaşları döktü. Kurtarılan çocuklardan biri hastanede yaşamını yitirdi.

Bayraklı’da çöken 8 katlı Rıza Bey Apartmanı’nın enkazı altında mahsur kalan 16 yaşındaki İnci O. ve köpeği Fıstık da kurtarıldı. Depremden yaklaşık 17 saat sonra kurtarılan İnci’ye ilk tıbbi müdahale enkaz altında yapıldı. Kendisine ulaşan sağlık emekçisinden elini tutmasını isteyen çocuk, enkazdan çıkarılarak hastaneye kaldırıldı.

62 yaşındaki Helim Sarı ise, depremden tam 26 saat sonra, Yılmaz Erbek Apartmanı enkazından kurtarıldı. Sarı’nın markete gittiği ve bu sırada depreme yakalandığı öğrenildi.

8 MİLYON LİRA ÖDENEK

AFAD ve Kızılay bölgeye 3 bin çadır gönderdi. Depremzedelerin barınması için spor salonları da tahsis edildi.

Çevre ve Şehir Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı ise hasar tespit çalışması için 520 personel görevlendirdi.

Bölgeye AFAD Başkanlığı tarafından 3 milyon lira, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 5 milyon lira acil yardım ödeneği gönderildiği de açıklandı.

DEPREM KUŞADASI’NI DA VURDU

Depremden Aydın’ın Kuşadası ilçesi de etkilendi. Kuşadası’nda belediyeye 386 hasar başvurusu yapıldı. Fen İşleri Müdürlüğü 14 binanın ağır hasarlı olduğunu tespit etti. Ekipler ayrıca 4 bina ile 89 hasarlı dairenin tahliyesini sağladı.

***

Deprem vergilerine ne oldu?

26 Kasım 1999’da depremin yaralarını sarmak üzere sadece 1 yıllığına yürürlüğe giren Özel İletişim Vergisi 20’nci yaşını geride bıraktı. AKP döneminde kalıcı hale getirilen ÖİV ile 2004 ve 2018 arasında halkın cebinden 60,6 milyar lira para toplandı. İzmir depremi, deprem vergilerine ne olduğu sorusunu yeniden akıllara getirdi. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elazığ depremi sonrası deprem vergilerinin nereye harcandığı sorusuna "Harcanması gereken yere harcadık" şeklinde yanıt vermişti.