İzmir’de depremzedeler Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Bayraklı Belediyesi’ne taleplerini ve sorularını içeren dilekçe verdi.

Depremzedelerden dilekçeli eylem

BİRGÜN EGE

İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremde evleri yıkılan veya hasarlı olan, proje alanlarında evleri olan depremzedeler Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Bayraklı Belediyesi’ne taleplerini ve sorularını içeren dilekçe verdi. Bayraklı’daki Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen depremzedeler topladıkları dilekçeleri teslim etti.

Depremzedelerden olan Taner Duman, Dairemizin bedeli ne kadar? Hak kayıplarımız karşılanacak mı? Hiçbir sorumuza yanıt yok. Bizim yıkılan binamızın 70 metre ötesinde 32 katlı binanın inşaatı şu an devam ediyor ama bize 5 kat sınırlaması getiriyorlar. Bizim hak kayıplarımız ne olacak? Eşya yardımı nasıl alacağız? Yıkılan binalarımızdan çıkan hurdalar ve yıkım paraları borçlarımızdan düşecek mi? Hiçbir şeye yanıt verilmiyor. Arazilerimizin üzerinde kamulaştırma yapıldı ancak bize hiçbir bedel ödenmedi. Bizler şimdi tekrar evlerimizi satın alacağız. Tapularda hak sahibi değiliz. DASK'tan ödeme alamadık. Görüşme ve mağduriyetlerimizin giderilmesini talep ediyoruz” dedi.

MÜLKİYET HAKKIMIZ İHLAL EDİLİYOR

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü önünde açıklama yapan Av. Nilsu Karaman Aktarıcı, “Biz yetkililere soracağımız soruları yazılı hale getirdik ve dilekçe şeklinde verdik. Depremden sonra, deprem anında yıkılan binaların olduğu bölgeler proje alanı olarak ilan edildi. Deprem anında yıkılanlar ve acil yıkılacak olanlar 7269'a tabi olurken diğerleri kentsel dönüşüme tabi oldu. Tüm vatandaşlar iç işlerine tabi olacakken ve tüm zararları karşılanacakken depremzedeler ayrıştırıldı. Proje alanı içi ve dışı olarak da ayrıştık. Kendi apartmanımızda kurayla ev alacağız. Çok ciddi hak kayıpları yaşayacağız. Bizim mülkiyet haklarımız ihlal ediliyor” diye konuştu.

Sorularına yanıt beklediklerini dile getiren Aktarıcı, şunları kaydetti: “Evlerimiz kamulaştırıldı. Tapularımız alındı. Ne kadar bedel ödeyeceğiz? Nasıl ödeyeceğiz? Hiç bilmiyoruz. Bizler hepimiz boş evraklara imza attık. Boş borçlandırılma talimatlarını imzaladık. Yoksa arazi bedellerinin ödenecek ve alandan çıkacaksınız dediler. Mecburen ziraat bankasının borçlandırma kağıtlarını imzaladık. Süreç şeffaf olarak işlemiyor. 4 5 kişilik aileler 80 metrekare evde oturamaz. Bize hiçbir konuda bilgi verilmiyor. Hangi işçilikle, nasıl bir daire teslim alacağız belli değil. Bize artık net cevaplar verilmeli.”