Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından İzmirli depremzedelere sembolik olarak anahtarları teslim edilen evler, törenin üzerinden 50 gün geçmesine rağmen hazır değil. Evlerine kavuşamayan depremzedeler ise hükümete tepki gösterdi.

Depremzedelerden hükümete daire teslimi tepkisi

BİRGÜN EGE

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 26 Kasım’da İzmir’de gerçekleşen deprem konutları teslim töreninde, depremzedelere sembolik olarak teslim edilen dairelerin anahtarları formalitede kaldı. Gerçekleşen teslim töreninin üzerinden 50 gün geçmesine rağmen depremzedeler hala evlerine kavuşamadı.

Depremzedeler teslim töreninin gerçekleştiği alandan hükümete tepki gösterdi. Depremzedeler adına İncilay Irmak, “Depremden bu yana yaşayarak öğrendiğimiz haklarımız ve bu haklarımızı alabilmek için hep birlikte verdiğimiz özverili çabalarımız çok büyüktür. Bizler isterdik ki; devletimizin sosyal devlet anlayışı daha fazla olsun, ilgili kurum ve kuruluşlar ile yetkilileri şeffaf ve çözümleyici olsun. Ancak depremden bu yana geçen süre zarfında proje alanları olarak oluşan mağduriyetlerimiz azalmak yerine artarak devam etmektedir. Bizler için TOKİ tarafından yapılan evler, rekabet yasalarına aykırı olmasına rağmen ikinci veya üçüncü alternatif sunulmaksızın bizlere inisiyatifimiz dışında dikte edildi” dedi.

Dairelerinin küçüldüğünü belirten Irmak, “TOKİ tarafından yapılan evlerimiz için noter huzurunda kura çekimi ile dağıtım yaptınız. Kura çekimini ilgili depremzede arkadaşlarımıza kapalı tuttunuz. Sadece yerel TV kanalından canlı yayınladınız. Cumhurbaşkanının katılımıyla 26 Kasım 2021 tarihinde anahtar teslimi töreni yapıldı ancak anahtarlar teslim edilmedi. Dairelerimizi görmemize izin vermediniz. İnşaatları tamamlanmamış ve TOKİ tarafından resmi olarak teslim edilmemiş dairelerimizin kura çekimini ve formalite olan anahtar teslimini neye göre yaptınız? Dairelerimizin anahtarını gerçek anlamda bir an önce teslim almak ve evimize en kısa sürede geri taşınmak istiyoruz” diye konuştu.

‘BOŞ SENETLERE İMZA ATTIRILDIK’

Boş borçlanma senetlerine imza attıklarını belirten Irmak, şunları söyledi: “Dairelerimiz için borçlanma tutarımızın ne kadar olduğu hala belli değil. Aynı proje alanı içinde deprem anında yıkılan, acil yıkılacak binalar ile hasarsız, az hasarlı ve orta hasarlı binalarımız vardı. Ancak hasarsız, az hasarlı ve orta hasarlı binalarımız devlet tarafından resen yıktırıldı. Bu nedenle aynı proje alanı içindeki dairelerin ödeme planları farklı uygulanmaktadır. Bizler iş ve işleyişin bu noktaya gelmesini istemediğimiz için ilk andan itibaren sağduyulu davranıyoruz ve sizlerden bu konuların tamamı ile ilgili yardımcı olmanızı talep ediyoruz.”