İzmir’de rezerv alandaki deprem konutlarının tamamlanmamasına rağmen depremzedeler 75 gün içinde konteyner kentten çıkarılmak isteniyor. Depremzedeler: “Bize resmen ‘Başınızın çaresine bakın’ diyorlar.”

Depremzedelere kapıyı gösterdiler
Fotoğraf: AA

Berkay SAĞOL

İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen depremin üzerinden yaklaşık 19 ay geçti. Bayraklı’da kurulan ve hasarlı binalardaki depremzedelerin yerleştirildiği konteyner kentteki depremzedeler, rezerv alandaki deprem konutlarının bitmemesine rağmen konteynerlerden çıkarılmak istendi.

Depremzedelerin önce temmuz ayının sonuna kadar konteynerlerden çıkmaları istendi, sonrasında ise ek süre verildi. Depremzedelere konteynerleri boşaltmaları için verilen ek sürenin ise 75 gün olduğu ortaya çıktı. Depremzedeler imzaladıkları tebligatlara göre eylül ayının ortasında sokakta kalacak. BirGün olarak konteyner kentte yaşamını sürdürmeye çalışan depremzedelerle konuştuk.

Görüştüğümüz tüm depremzedeler geçici barınma süresinin uzatılmasını istiyor. Bir depremzede, “Kimsenin kira ödeyecek durumu yok” dedi ve ekledi: “Herkesi arıyorlar ve çağırıyorlar. Tebligatı imzalayanlar var imzalamayanlar da var. İlk başta temmuz ayında boşaltın dediler şimdi bu süreyi eylül ayına çektiler. Bizim normalde kasım ayına kadar süremiz vardı ve biz bu sürenin de uzatılmasını istiyoruz. Hiçbir evin yapımı tamamlanmadı ama bizi buradan çıkartmaya çalışıyorlar. Burada barınmaya devam etmemiz gerekirken insan hakları hiçe sayılıyor. Kimsenin kira ödeyecek durumu yok. İnsanlar burada sadece temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışarak geçinmeye çalışıyor. Durumumuz olsa zaten bu küçücük alanda yaşamaya devam etmeyiz. Bizim evlerimiz yıkılmadan önce kiralar 1000 TL civarındaydı ama şimdi oldu 4 veya 5 bin TL. Bize resmen ne yaparsanız yapın, başınızın çaresine bakın diyorlar.”

‘SOKAKTA KALACAĞIZ’

Bir başka depremzede ise yaşanan ekonomik krizde konteynerlerden çıkartılmalarına tepki göstererek, “Benim hem evim gitti hem işim. Şu anda hiçbir şeyim yok. Ailemi zar zor geçindiriyorum. Burada sonsuza kadar kalamayacağımızı biz de biliyoruz ama bu kriz ortamında çıkarılmamız çok yanlış. Rezerv alanda yapılan TOKİ konutlar teslim edilmeden bizi çıkarmaya çalışmaları çok yanlış. Bizim de barınma hakkımız var. ‘Başınızın çaresine bakın, kiraya çıkın’ diyemezler. 75 gün 2,5 ay yapar ve bu süre oldukça kısa. Nasıl ev bulacağız, geçimimizi nasıl sağlayacağız kimse düşünmüyor. Buradan çıkarılırsak sokakta kalacağız. Kiraların 4 bin TL olduğu dönemde başka şansımız yok. Geçici barınma hakkımızın 1 yıl daha uzatılmasını istiyoruz” diye konuştu.

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, “Konaklama merkezimizin geçici olduğunu kabul etmekle birlikte, zaten evini kaybederek mağdur durumda olan yurttaşlarımızı daha fazla mağdur etmemek adına konaklama sürecinin en azından 1 yıl daha uzatılmasını talep etmekteyiz” ifadelerini kullandı.