İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 2020 yılında gerçekleşen deprem sonrasında evleri hasar gören yurttaşlara yapılan konutlar teslim edildi. Proje alanlarındaki evlerine yerleşen yurttaşlar, kendilerine sözlü olarak bildirilen borç miktarının yüksek olması sebebiyle yeni bir şok yaşadı.

Depremzedelere konut borcu şoku

Berkay SAĞOL

İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde Seferihisar açıklarında gerçekleşen depremin ardından 7 farklı proje alanında yapılan apartmanlarda daire sayısı azaltılarak kura çekimi yapıldığı için depremzedelerin bazıları açıkta kaldı. Proje alanlarındaki evlerine yerleşen depremzedeler dairelerinde birçok eksik tespit ederken, şimdi de kendilerine sözlü olarak bildirilen yüksek borç miktarıyla karşı karşıya.

Deprem sonrasında binaları orta ve az hasarlı olarak tespit edilen ve yıkılan depremzedelere, proje alanlarında yapılan evler verildi. 2021 Kasım ayında evlerin teslim töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2+1 konutları 160 bin ile 180 bin lira, 3+1 konutları da 220 bin lira ile 260 bin lira arasında bedelle sahiplerine vereceklerini, ilk 2 yılı ödemesiz toplam 20 yıl vadeli ödeme planına göre taksitlerin ödeneceğini söyledi.

2023 yılı itibariyle evleri orta ve az hasarlı olarak yıkıldıktan sonra kendilerine proje alanlarından ev verilen depremzedelere ödeme planları sözlü olarak bildirilmeye başlandı. Depremzedeler, ödemeleri gereken rakamların kendilerine söz verilenden daha yüksek olduğunu öğrenirken, borç miktarlarında tutarsızlık olduğunu dile getirdi.

İsmini vermek istemeyen bir depremzede, “1. Proje Alanı olarak ilan edilen alanda yeni yapılan bloklarda 2021 Mart ayında dairem verildi. 2+1 olan dairem için ödemem gereken borcum ise 23 Ocak tarihinde sözlü olarak 236 bin TL olarak bana bildirildi. Rakamları nasıl çıkarttıklarını sorduğumda ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından rakamların oluşturulduğunu söylediler. Eski binamızda yan komşum olan ve yeni binamızda da aynı şekilde komşu olduğum kişiye ise 2 bin 520 TL gibi borç çıkardılar. Evlerin metrekareleri aynı olmasına rağmen başka bir komşumuza ise 345 bin TL borç çıkardılar” dedi.

“BİZDE DEPREM ETKİSİ YARATTI”

Daha da yüksek rakamların olduğunu belirten depremzede şunları söyledi: “3+1 ev teslim edilen bir kişiye 245 bin TL borç çıkarılırken, eski 3+1 110 metrekareyken proje alanında kendisine 2+1 68 metrekare daire teslim edilen bir kat malikine ise 1,5 milyon TL gibi çok afaki bir rakam bildirildi. Cumhurbaşkanımızın bize 26 Kasım 2021 tarihinde yaptığı konuşmada söylediği rakamlar ile şimdi önümüze çıkarılan rakamların hiçbir alakası yok. Bu durum bizlerde bir deprem etkisi daha yarattı.”

3. Proje Alanı’nda K4 apartmanının yöneticisi olan Haluk Yıldırım, “Depremzedelere bu hafta başında borç bilgilerini sözlü olarak bildirdiler. Aynı binada aynı katta oturan iki komşudan birine 388 bin TL borç çıkarken, diğer kişiye ise 52 bin TL bir ödeme rakamı çıktı. Bu rakamlarda büyük bir yanlışlık olduğunu düşünüyoruz. Başka bir arkadaşımıza ise sözlü olarak 844 bin TL gibi bir rakam verdiler. Bir başka blokta ise birine 32 bin TL diğerine ise 242 bin TL rakam çıktı. Herkes itiraz dilekçesini verdi ama Bakanlık bunun üzerine bilgilendirmeyi durdurdu. Cumhurbaşkanının söylediği rakamlara göre bize bildirilen borçlandırma rakamlar arasında çok fark var” diye konuştu.