Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ‘1 yıl içinde konutları teslim edeceğiz’ açıklaması yaptı ama Denizli’nin Acıpayam ilçesinde geçen yıl meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremin ardından 60 aile hâlâ konteynerde yaşıyor.

Depremzedelere verilen sözler tutulmuyor

Aycan KARADAĞ

İzmir, 114 kişinin hayatını kaybettiği, bin 35 kişinin de yaralandığı deprem sonrası yaralarını sarmaya çalışıyor. AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, 6.9 büyüklüğünde depremin yaşandığı İzmir’de arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarını tamamladığını bildirirken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise evlerini tahliye etmek zorunda kalan yaklaşık 15 bin kişinin olduğunu açıkladı.

Depremde mağdur olanların ise konteynerden bir alan oluşturacağını açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,“TOKİ en geç 1 ay içinde konutların inşasına başlayacak, 1 yıl içinde de konutları teslim edeceğiz” dedi. Benzer bir açıklama Denizli’nin Acıpayam ilçesinde 2019’un Mart ayında meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremin ardından da yapılmıştı. Ancak 60 aile hâlâ konteynerde yaşıyor. TOKİ’nin yaptığı evlerin bitmesine ve kuraların çekilmesine rağmen depremzedeler 1 buçuk senedir iktidarın söz verdiği evlerde oturmayı bekliyor.

Depremin büyüklüğüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “Yandaş televizyon kanalları depremi 6.6 olarak açıklamalarını samimi bulmuyorum. Çünkü büyüklük 7 olursa orayı afet bölgesi ilan etmesi gerekiyor. Amerika ve Avrupa’nın 7.0 büyüklüğünde bir deprem derken bizim yandaş kanalları 6.6 büyüklüğünde deprem demesi samimiyetsizlik. İzmir’e yine üvey evlat muamelesi yapılıyor. TOKİ 1 yıl içerisinde yapılacak deniyor. İzmir’de mevcut TOKİ bölgelerinde boşluklar var. Neden mağdur yurttaşlarımız oraya yerleştirilmiyor da bir yıl sonrasına tarih veriliyor” diye konuştu.

HÂLÂ KONTEYNELERDE YAŞIYORLAR

“İki yılda Acıpayam depremini saramayanlar, Elazığ’ın, İzmir’in yaralarını nasıl saracak?” diye soran CHP Denizli Milletvekili H. Teoman Sancar ise, “AKP Acıpayam’da yaşanan depremden sonra sınıfta kalmıştır. Gerek Murat Kurum gerek Süleyman Soylu yaklaşık 2 yıldır hiçbir sözünü tutmamıştır. Acıpayam halkına nefes aldırılacak bir adım atılmamıştır. Büyükşehir belediye başkanının da halka bir desteği olmamıştır. Acıpayam depreminden sonra gelen bakanlar tüm yaraların sarılacağı sözünü verdi. Şimdi görüyoruz ki devlet tarafından bugün bile halkımıza çiftçimize en ufak bir yardım dahi yapılmamıştır. Hâlâ insanlar 16 metrekare konteynerlerin içinde kalıyorlar. Çok küçük bir alan. Bu küçük alanlarda aileler çok kalabalık kalıyorlar. İşin üzücü bir tarafı da Acıpayam Denizli’nin en soğuk yerlerinden birisi. Kışın soba yaktırmadılar, elektrik ile ilgili sürekli sıkıntılar oldu. İnsanlar soğukta yaşadı, 1 ay duş alamayanlar bile oldu” şeklinde konuştu.

***

Elazığ 9 aydır mağdur

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın depremin vurduğu İzmir’de, “Elazığ ve Malatya deneyimini aynen burada da değerlendireceğiz” sözlerine yanıt veren CHP Milletvekili Veli “5 bin 24 deprem konutundan sadece 446’sının depremzedelere teslim edildiğini” açıklamıştı.