AKP ilçe başkanlıkları göç eden depremzedeleri arayarak “Kime oy vereceksiniz? İkametgâhınızı bulunduğunuz şehre aldınız mı?” diye soruyor. Depremzedeler ise “Kamu kurumları bilgilerimizi AKP’ye vermiş” diyor.

Depremzedelerin oyunun peşindeler
Deprem bölgesinden yüz binlerce yurttaş başka kentlere göç etti. (Fotoğraf: AA)

İsmail ARI

Maraş merkezli depremler nedeniyle, depremin vurduğu kentlerdeki yurttaşlar başka şehirlere zorunlu olarak göç etti. Birçok depremzede kamu kurumlarının misafirhanelerinde, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Genel Müdürlüğü’ne bağlı yurtlar ile yakınlarının yanında hayata tutunmaya çalışıyor. AKP ilçe başkanlıkları ise depremzedelerin oylarının peşine düştü. İlçe başkanlıklarından depremzedeler ve aileleri aranıyor, “kime oy verecekleri ve ikametgahlarını bulundukları ile alıp almadıkları” soruluyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir depremzede yakını, “Depremde evleri ağır hasar gören ailem Adıyaman’dan İzmir’e benim yanıma geldi. Beni AKP’den aradığını belirten bir kişi, ‘ailemin depremzede olduğunu öğrendiklerini, ikametgahlarını İzmir’e alıp almadıklarını… kime oy vereceklerini’ sorup ‘oy kullanmaları için ikametgâhlarını almasını gerektiğini’ belirtti. Bunun dışında ‘Nüfus Müdürlüğü’ne ikametgâh işlemlerin için ailemi götürebileceklerini’ de söylediler. Ailem depremden dolayı İzmir’e geldiğini sadece belediye ve AFAD’a bildirdi. Ailem de ben de AKP’li değilim. Benim ve ailemin bilgilerine AKP nasıl ulaştı? Anlaşılan kamu kurumları depremzedelerin bilgilerini AKP teşkilatları ile paylaşıyor. Yaşanan felaketlerde sorumluluğu ve payı olan AKP utanmadan depremzedelerin oylarının peşinde koşuyor” dedi.

Depremzedeleri arayan numaraya ulaştığımızda ise arayan kişi AKP Bornova ilçe yöneticisi olduğunu söyledi. İsmini açıklamayan AKP yöneticisi “Depremzedelerin numarasını nereden aldınız?” sorusuna “İlçe başkanımız ile konuşun” diye yanıt verdi. Birçok soruyu da yanıtsız bıraktı. AKP Bornova İlçe Başkanı Veysel Güldoğan da “Bizim depremzedelerin numarasına ulaşmamız Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na aykırı ve böyle bir şey olamaz, mümkün değil. Biz depremzedelerin bir ihtiyacı var mı diye sorduk” ifadelerini kullandı.