Derbilerin Kartal'ı

Dolmabahçe’de derbi akşamı. Bir tarafta lider Beşiktaş, öbür yanda dördüncü sıradaki Galatasaray. Nefesler tutulmuş, Cüneyt Çakır’ın ilk düdüğü bekleniyor. Hava ve zemin koşulları, santra öncesinde papatya falı baktırıyor.

Elindeki sınırlı kadroyla harikalar yaratan Sergen Yalçın, dev randevuda orta sahayı Josef-Atiba-Oğuzhan üçlüsüne teslim etmiş durumda. Bu maçta özellikle Oğuzhan’ın yapacakları merak konusu. Başarılı hoca cezalı Welinton’un yerine savunmanın ortasında Montero’yu, solunda da genç Rıdvan’ı tercih etmiş. Gözler siyah-beyazlıların gol ayakları Larin’le Aboubakar’da. Özellikle Ghezzal’in duran topları, tıkanabilecek oyunda çilingir vazifesi görebilir. İddaa’da olmasa da kâğıt üstünde ev sahibi, sanki biraz daha ağır basıyor.

Sarı-kırmızılılar 11’inde iki sürpriz dikkat çekiyor. Fatih Terim sağ bek Linnes’i yedeğe çekip Şener’e formayı vermiş. Deneyimli çalıştırıcının en şaşırtan hamlesiyse orta sahada Etebo’yla başlaması olsa gerek. Geldiği günden beri istenen katkıyı veremeyen futbolcunun performansı, hayati duruyor. Çok çabuk kaleye gidebilen Beşiktaş karşısında Donk’un yerine Luyindama tercihi ise mantıklı duruyor. Aslan’ın hedefi sanki öncelikle rakibi durdurmak gibi gözüküyor. Bir hafta boyunca başkanla Terim arasındaki gerginliğe odaklanan camia, nefes almak istiyor.

Yoğun kar yağışı altında başladı mücadele. İlk bölümde iki ekip de birbirini tartıyordu. Ev sahibinde Ghezzal dikkat çekerken, deplasman takımında daha çok Etebo atakları sürüklemeye çalışıyordu. 32’deki kornerde Marcao’yla Aslan gole yaklaşıyor, Atiba topu çizgiden çıkarıyordu. 35’te Marcao, Larin’e “al da at” dese de forvet karşı karşıya pozisyonda çerçeveyi bulamamıştı.

İlk yarının sonlarında sakatlanan Şener, yerini Linnes’e bırakıyor; soyunma odasına golsüz eşitlikle gidiliyordu. Vasatı aşamayan derbide Luyindama harika bir devre oynamıştı.

İkinci 45 dakikada kalite daha da düşüyordu. 59’da Montero’ya sert müdahale yapan Diagne atılmıştı. Pozisyon belli ki çok konuşulacaktı. 67’de Ghezzal’la Oğuzhan çıkıyor, N’koudou’yla Mensah giriyordu. Hemen akabinde de Belhanda’yla Arda’nın yerine Donk’la Babel oyundaydı.

79’da baskılı oynayan Kartal öndeydi! Luyindama’nın ıskaladığı topta Josef ağları bulmuştu. Uzatmalarda N’Koudou skoru perçinlemişti. Pozisyonda yine Luyindamaya hatalıydı da Galatasaray savunması gafil avlanmıştı. Son anlarda Emre Akbaba’ya hayır diyen Ersin skoru ilan etmişti: 2-0!

Bu galibiyetle Beşiktaş, liderliğe tutundu. Yalçın’ın takımını nereden nereye getirdiği düşünülünce alkışı hak ediyor. Galatasaray’da ise gözler yine yönetimle Terim’e çevrilmiş durumda. Bu takımın birçok transfere ihtiyacı olduğu aşikâr. Mali tablo ortada! Çakır yine ülkede alıştığımız bir şekilde derbi yönetti. Kendisini dünyanın sayılı hakemleri arasına sokan performansından yine çok uzaktı. Memleketin havası suyu olsa gerek…