Ligde haftanın maçında Eczacıbaşı, Fenerbahçe’yi mağlup etmeyi başardı. Karşılaşmaya Eczacıbaşı’nın dünya yıldızı Boskovic damga vurdu. Haftanın diğer göze çarpan ismi ise Mert Grup Sigorta’dan Gonzales’ti.

Derbinin galibi Tijana Boskovic

Sultanlar Ligi’nde haftanın maçı Eczacıbaşı ve Fenerbahçe arasındaydı. Ev sahibi, Tijana Boskovic ve Maja’nın çok iyi oyununa Saliha Şahin’in de eklenmesiyle, güçlü rakibini 3-2 mağlup etti ve büyük soru işaretleri ile başladığı sezonda zirvenin gizli liderliğine ortak oldu.

Eczacıbaşı, bu sezonun en ilginç hikayelerinden birisine imza atıyor. Sezon başında, hem kadro mühendisliği, hem antrenör seçimi hem de smaçörlerinin form durumu ciddi anlamda tartışma konusu olan takım, Fenerbahçe’yi 3-2 mağlup ederek sarı-lacivertli rakibi ile puanlarını eşitledi ve 1 maçı fazla olan Vakıfbank hesaba katıldığında gizli lider adaylarından birisi haline geldi.


31 SAYI TEK OYUNCUDAN

Maç öncesinde Fenerbahçe’nin galibiyete yakın taraf olduğu tüm çevrelerce kabul edilen bir durumdu. Maçın başlangıcı da aslında bunun tersi bir durumun gerçekleşeceği konusunda sinyaller vermedi. Maçı sadece 6 sayı ve -5 verimlilik puanı ile bitirecek olan Hande Baladın, kariyerinin son birkaç yılının özeti haline gelmiş, büyük maçlarda ortadan yok olma sendromuna yine kapılmıştı. Özellikle ilk sette bir voleybolcunun yapabileceği bütün hataları deftere yazan Eczacıbaşı smaçörünün bu formu ulusal takımdaki yeri için de hiç iyi sinyaller vermiyor. Hele hele Saliha böyle gelirken. Hem o hem de Beyza Arıcı pazartesi günkü maçın Eczacıbaşı tarafından kazanılmasında önemli pay sahibi oldular. Eczacıbaşı’nda Tjana Boskovic’in mutluluğu da biraz buna bağlı gibi. Maçı 31 sayı ve 17 verimlilik puanı ile bitiren Sırp pasör çaprazı, bunun yanında 5 de blok sayısı aldı, ancak asıl dikkat edilmesi gereken, özellikle de onun, Saliha ve Beyza oyuna etki ettiğinde suratında beliren gülümseme. Boskovic belli ki takım arkadaşlarının oyunda aktif olmasından mutluluk duyuyor, ayrıca genç yaşında Sırbistan kaptanlığı yanına Eczacıbaşı kaptanlığını da eklediği düşünülürse, takım içi dengeleri gütme konusunda ilave bir sorumluluğu da var. Bunun dışında, kendisini bu ligde izlediğimiz için çok şanslıyız, bunu bir kez hatırlatmak gerek. Oyun içinde büyük duygusal iniş-çıkışlar yaşamayan, soğukkanlı, kolay veya zor pozisyon demeden işini yapan, maçtan düşmeyen, ağırbaşlı bir sporcu Tica. Umarım daha uzun yıllar onu ligimizde izleriz.

FENERBAHÇE’DEKİ SORUN

İşin Fenerbahçe tarafında ise birçok sorun sayabiliriz. Hem Naz, hem de oyunda bulunduğu çok kısa sürede Buse, 2 ve 4 numaraya atılan paslarda büyük sıkıntı yaşadılar. Hatta bu iki pasör için Lazareva ve Arina’nın istediği topları bir türlü atamadığını ya arkalarına ya da fileye çok yakın toplar attıklarını söyleyebiliriz. Rus ikili maçı toplamda sadece 9 verimlilik puanı ile bitirebildiler. Mina Popovic ve hafif sakatlığı olan Meliha İsmailoğlu’nun maç boyunca kenarda oturduğu (özellikle ilki bir hayli sorgulandı) mücadelede Eda ve son sette Ana Cristina skor yüküne ortak olmak istediler, ancak Gizem Örge Eczacıbaşı hücumlarında arka alanın tümünü toplamak zorunda kalınca sarı-lacivertliler pasörlere indiremedikleri rahat toplar sebebiyle bir türlü hücumda etkin olamadılar ve 4 oyuncunun 10 sayı barajını geçtiği maçı kaybettiler. Aslında bütün bu olumsuzluklara ve rakibin esktra katkı yapan 2 oyuncusuna ragmen Fenerbahçe hala maçı kazanabilirdi. Beliz Başkır, karar setinin sonlarında Eczacıbaşı’nın içeri kaçırdığı topu dışarı vurmasa, bu yazıda Fenerbahçe’nin kötü gününde dahi ligin dev takımlarından birisini mağlup ettiğini yazıyor olacaktık. Eczacıbaşı kendis açısından çok önemli bir galibiyet aldı. Eğer Ferhat Akbaş, hedef koyduğu gibi, takımı her hafta adım adım biraz daha ileriye götürme anlamında muvaffak olabilir, Beyza ve Saliha Pazartesi akşamı yakaladıkları performansı istikrarlı hale getirirse, Yasemin Güveli’nin de dönüşüyle, ikinci yarı farklı bir Eczacıbaşı izleyebiliriz.

GONZALES ŞOV SÜRÜYOR

2 hafta önce, Mert Grup Sigorta’dan Gaila Gonzales ve Türk Hava Yolları’ndan Kiera van Ryk’ı haftanın oyuncuları seçmiştik. Bu ikili geçtiğimiz hafta sonu birbirlerine rakip oldular ve Mert Grup, karar setini 15-5 gibi flaş bir skorla kazanarak rakibini 3-2 mağlup etti. Gonzales 33 sayı ve 21 verimlilik puanı ile oynarken, ligin flaş oyuncularından birisi olacağını iyiden iyiye hissettirdi. Öyle ki karar setinde, ev sahibinin 15 sayısının 7’si ona aitti.

Dominikli pasör çaprazı ligde set başına sayı ortalaması sıralamasında üçüncü, toplam ace ve toplam blok sayısı sıralamasında ise ikinci sırada. THY tarafında ise kabus gibi bir hafta olduğunu söyleyebiliriz. Novara karşısında aldıkları ağır yenilginin ardından ligde de yara aldılar ve bu, onların son 3 maçtaki 2. yenilgisi oldu.

Lig arasına kadar kalan 2 haftada, dördüncülük koltuğu için doğrudan rakipleri, Galatasaray ve PTT ile oynayacakları maçlar ve bu fikstüre dahil olacak Şampiyonlar Ligi’ndeki Dinamo Moskova maçı onları bir hayli zorlayacak.

KUZEYBORU YÜKSELİŞTE

Son 10 günde üst üste 3 galibiyet alan Kuzeyboru’yu da ligin yükselenlerine yazalım. Gelecek hafta ligin 2 galibiyetli takımı Nilüfer Belediyesi’ni de mağlup edebilirlerse 5’te 5 mağlubiyetle başladıkları ve antrenör değişikliği yaşadıkları sezonun ikinci devresinde CEV Challenge Cup vizesini hedefleyebilirler.

***

Haftanın Takımı: Eczacıbaşı–Mert Grup Sigorta

Haftanın Oyuncusu: Tijana Boskovic–Gaila Gonzales

Haftanın Antrenörü: Ferhat Akbaş

Haftanın Maçı: Eczacıbaşı 3-2 Fenerbahçe

Hayal Kırıklığı: Hande Baladın

Haftanın Sürprizi: Saliha Şahin, Şeyma Ercan’ın da şubat ayından beri THY formasıyla ilk kez 13 sayı kazandırabilmesi de haftanın sürpriz istatistiklerinden birisiydi.