Dere yatağına yapılan binaların yıkımı bekleniyor
Fotoğraf: DHA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Karadeniz Bölgesi’nde 6 ili kapsayan ‘İklim Değişikliği Eylem Planı’ çerçevesinde riskli yapıların yıkımı bekleniyor. Trabzon’da dere yataklarında tespit edilen riskli yapılar arasındaki Tonya’da yer alan Kastan Deresi üzerine yıllar önce inşa edilen 5 katlı bina ile çevresindeki 33 yapının yıkılması planlanıyor. Sağanak etkisiyle debinin yükseldiği günlerde tedirginlik yaşayan yapı sahipleri, alınan kentsel dönüşüm kararının uygulanmasını istiyor.

Kastan Deresi üzerine inşa edilen 5 katlı binaya komşu evi bulunan Aytek Hamit Cora, “Birkaç gün önce şiddetli yağmurlar yağdı. Derenin sesi işletmemin içerisine gelince ürperiyorum. Binaların yıkılıp yeni projelerin hayata geçirilmesini isteriz ama mağdur olmamamız lazım” diye konuştu. Bölge halkından Hasan Kalyoncu ise ilçenin içinden geçen Kastan ve Fol Deresi’nde 2 ayrı tarihte sel felaketi yaşandığını söyledi. Kalyoncu, "1935’te yaşanan selde Kastan Deresi’nin vadisi heyelanla suyun önünde baraj oluşunca biriken su barajı patlatıp şehri basmış. Dere yatağına bitişik yapılmış binalar var. Bu projenin yapılması doğru olur ancak binaların birinin yıkılıp diğerinin kalması doğru olmaz. Eşit şekilde davranılarak bu projenin uygulanmasının bir mahsuru yok" dedi.

Kastan Deresi’nde geçmişte defalarca taşkın yaşandığını söyleyen Tonya Belediyesi Fen İşleri Müdürü ve Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Ahmet Hacıfettahoğlu ise şunları kaydetti: "Taşkın oluşturduğu için çevresini duvar yapmak suretiyle taşkınların önüne geçilmeye çalışılmış ancak bu durum suyu daha fazla hızlandırdığı için tehlike oluşturabiliyor. Defalarca taşkın yaptığından her yerini beton dökerek taşkının önüne geçilmeye çalışılmış ancak şu an dere olmaktan çıkmış bir menfeze, kanala dönüşmüş durumda. Dere üzerine 5 katlı bina yapıldı, çevresinde de çok sayıda riskli bina var. Dünyada eşi benzeri olmadığını düşündüğüm, derenin her iki tarafında taşıyıcı kolonlar üzerine 5 katlı yapı inşa edilmiş. Bu binanın kesinlikle bir an önce bertaraf edilmesi gerekir."

Öte yandan Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun illerini kapsayan eylem planı kapsamında 19 bin akar dere, 131 bin kuru dere ile bin 430 kilometre yol üzerinde inceleme yapıldı.

DHA