Dereleri için  HES’e geçit vermediler

GÖKAY BAŞCAN

Artvin’in Şavşat ilçesinde yapımı planlanan HES için verilen ÇED olumlu raporunu mahkeme iptal etti. Dosyayı hazırlayan Çınar Mühendislik A.Ş. aynı zamanda Kanal İstanbul projesinin de ÇED dosyasını hazırladı.

Daha önce dosyaya sunulan bilirkişi raporunu dikkate alan Rize İdari Mahkemesi ÇED dosyasının bilimsel ve teknik açıdan eksik olduğunu belirtti. Mahkeme şirketin hazırladığı dosyadaki bilgilerin aksine, raporda yer sayıdan daha çok ağaç kesileceğine, fauna- flora ekosisteme ait çalışmalarının güncel olmadığına, can suyu miktarının yaşayan canlılar için ve mevcut ekolojik dengenin sürdürülebilirliği açısından yeterli olmadığına karar verdi. ÇED olumlu kararı ikinci kez iptal edilmiş oldu.

KAZANAN ŞAVŞAT HALKI OLDU

BirGün’e konuşan davacı yurttaşların avukatı Halis Yıldırım “Şirket ilk davada ÇED olumlu kararının iptal edilmesine rağmen, hiçbir değişiklik yapmadan ikinci başvuruyu yaptı. Buna rağmen olumlu kararı verilmesi yaşanan hukuksuzluğun çarpıcı örneğidir. Şirket Şavşat’ın mücadeleci ruhunu hesaplayamamıştır. Kazanan Şavşat halkı olmuştur, hayvanlar, bitkiler, ekoloji olmuştur.”

Karara iptal davası açan yöre halkından Fuat Yüksek “2013’ten bu yana derelerin suyundan faydalanan vadi köylüleri HES yaptırmamak için fiili ve hukuki her türlü direniş hakkını kullanıyor. Bu kararla Mansurat Deresi’nde yaşayan kırmızı benekli alabalıklar, Mirya Deresi’ndeki su samurları kazandı. Dereleri için her şeyi göze alan Veliköy, Ciritdüzü, Pınarlı, Köprülü ve Şavşat halkı kazandı” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

>>Şavşat’ta Veliköy ve Nanep dereleri üzerinde kurulması planlanan HES projesi için 10 Temmuz 2013’te ‘ÇED Olumlu’ kararı verildi.

>>Yöre sakinleri konuyu yargıya taşıdı. Rize İdare Mahkemesi projeyi iptal etti. Danıştay da 2015’te verdiği kararla ‘iptal’ kararını onadı.

>>İkinci ÇEd raporunu Çınar Mühendislik firması hazırladı, yargının ‘iptal’ kararındaki konuları dikkate alınmadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dosyaya 5 Eylül 2018 tarihinde ‘ÇED Olumlu’ kararı verdi.

>>Veliköy Kültür Kalkındırma ve Dayanışma Derneği ile yurttaşlar, kararın bir kez daha iptalini istedi.

>>Rize İdare Mahkemesi, ÇED olumlu kararını ikince kez iptal etti.