Antalya'nın Muratpaşa ilçesinde Attalos Meydanı'nda Gezi davası kapsamında tutuklanan isimlere destek vermek amaçlı Derelerin Kardeşliği Akdeniz Platformu (DEKAP) öncülüğünde bir araya gelenler, Gezi mahkumlarının yalnız olmadığını belirtti. Yapılan açıklamada, "Mücadelenizde yalnız değilsiniz, yanınızdayız" mesajı verildi.

Derelerin Kardeşliği Platformu Akdeniz Platformu: Yaşam savunucuları, Gezi tutsaklarının yanında

Derelerin Kardeşliği Platformu Akdeniz Platformu üyeleri, Gezi tutsaklarının serbest bırakılması için dün eylem yaptı. Kalekapısı Attolos Meydanı’nda bir araya gelen üyeler, tutuklu Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Can Atalay ve tüm Gezi tutukluların “Yanındayız” dedi.

Basın açıklamasını okuyan Derelerin Kardeşliği Platformu Akdeniz Platformu Sözcüsü Birsen Tanyeri, “Bizler toprağımıza, suyumuza, ormanımıza, kıyılarımıza, denizimize, gölümüze kısacası ülkemize sahip çıkan yaşam savunucuları olarak biliyoruz ki mücadele eden, haklı olan mutlaka kazanır. Köylerimizde ÇED gerekli değildir denilerek yapımına izin verilen HES projelerine, su kaynaklarının kurumasına, ormanların kesilmesine, endemik türlerin yok olmasına sebep olacak mermer ve taş ocakları projelerine karşı açtığımız davalar ve yılmadan ettiğimiz mücadele neticesinde biz kazandık, doğa kazandı. Kurşunlu Şelalesi bugün kurumadıysa, Alara Vadisi, Gazipaşa Çığlık köyü, Gümüşdamla köyünde planlanan HES’ler faaliyete geçmediyse; Gazipaşa Çığlık köyü, Gümüşdamla köyü, Manavgat Gençler köyü, Ahmetler köyü, Akseki Sinanhoca köyü, İbradı Karamıklı Yaylası ve Altınbeşik Mağarasını besleyen kaynaklar üzerindeki mermer ocaklar durdurulduysa sizlerin mücadelesi ve TMMOB’nin büyük desteği sayesindedir” diye konuştu.

"GEZİ ONURUMUZDUR"

Tutuklularla dayanışma içerisinde olduklarını belirten Tanyeri, "Şimdi de bizler, Gezi Parkı’nın, park olarak kalmasını savundukları için, haklarında İstanbul 30.Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada 18 Şubat 2020 tarihinde beraat kararı verilmesine rağmen yeniden dava açılarak 25 Nisan 2022 tarihinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince 18 yıl hapse mahkum edilen arkadaşlarımızla dayanışmayı görev addediyoruz. Bizler yaşam savunucuları olarak Gezi Davası'ndan tutuklanarak hapse atılan mimar Mücella Yapıcı ablamıza, Şehir Plancıları Odası Eski Başkanı Tayfun Kahraman’a, Mimarlar odası İstanbul Büyükkent Şubesi Avukatı Can Atalay’a ve tutuklu arkadaşlarımıza sevgi ve selamlarımızı, kendileriyle dayanışma içinde olduğumuzu iletiyor ‘Gezi onurumuzdur’ diyoruz" ifadelerini kullandı.

Son olarak Gezi’de yaşamını yitirenleri anan Tanyeri sözleri şöyle sonlandırdı:

"Gezi direnişinde yurdun değişik illerinde 2013’te yaşamını yitiren Gezi şehitleri Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Berkin Elvan, Mehmet Ayvalıtaş, Ahmet Atakan, Medeni Yıldırım, Mehmet İstif, Elif Çermik’i , Artvin Hopa’da 2011 de yaşamını yitiren Metin Lokumcu’yu, Antalya Finike’de 2017 de evlerinde öldürülen Ali ileAysin Büyüknohutçu’yu saygıyla anıyoruz. Dünyayı saran İklim krizine sebep olan neoliberal politikalara karşın Ülkemizin doğal ve kültür değerlerini korumaya, hep birlikte savunmaya devam edeceğiz."

Eyleme ayrıca şu yöre dernekleri de destek verdi: İbradı İlçesi Yardımlaşma Derneği, Gümüşdamla Köyü Yardımlaşma Ve Kalkınma Derneği, Manavgat İlçesi Gençler Köylüleri, Üzümdere Köyü Sosyal Kültürel Ve Dayanışma Derneği, Gündoğmuş İlçesi Köprülü, Kayabükü, Ortaköy, Balkaya Köylüleri, Gazipaşa İlçesi Çığlık, Narlıca Köylüleri, Sinanhoca Ürünlü Köylüleri.