Son Ergenekon operasyonunda gözaltına alınan Susurluk hükümlüsü İbrahim Şahin’in evinde ele geçirilen kroki doğrultusunda Gölbaşı'ndaki arazide yapılan kazıda seri numaraları…

Özel Harekat Dairesi eski Başkanvekili İbrahim  Şahin’in Ankara’daki evinde ele geçen krokiye göre Ankara’daki ODTÜ Ormanı’nda yapılan kazı çalışmalarında çok sayıda silah ve bomba bulundu. Bulunan kroki üzerine, Ankara’daki ODTÜ Ormanı’nda kazı yapıldı. Özel Harekat Dairesi’ne ait arazi, söz konusu alana komşuydu.
Ergenekon operasyonunun 10’uncu dalgasında gözaltına alınan Susurluk davası hükümlüsü İbrahim Şahin’in Ankara Gölbaşı’ndaki evinin yakınında yapılan kazıda; 3 lav silahı, plastik patlayıcılar, TNT kalıpları, seri numaraları silinmiş el bombaları, Uzi mermileri ve mühimmat bulundu. Arama kazılarında, toprağın yaklaşık 20-25 santimetre altında bulunan iki adet yağlı poşet içerisindeki çok sayıda merminin tamamının 9 milimetre çapındaki tabancalara ait olduğu belirtilirken, 2 adet lav silahı ile seri numaralarının bir bölümü tahrip edilmiş 10 adet el bombasının yanı sıra 10 adet eğitim amaçlı kullanılan ve renkli duman çıkaran sis bombasının da bulunduğu bildirildi. Ayrıca aramalar sırasında bir kutu içerisinde bulunan patlayıcı maddenin ise aydınlatma mayını olduğu değerlendirildi.

GAZETELER 2004 TARİHLİ
Yetkililer, bombalarda seri numaralarının olmamasının yapılacak balistik incelemeyi olumsuz yönde etkileyeceğini bildirdiler. 9 noktadaki aramalarda ele geçen mühimmatların, kriminal polis laboratuvarınca inceleneceği, inceleme tamamlandıktan sonra soruşturmanın yürütüldüğü İstanbul"a gönderilerek dosya kapsamına dahil edileceği kaydedildi. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, gözaltına alınan İbrahim Şahin’in evindeki aramalarda elde edilen bilgi ve belgelerin ışığında, önceki gün saat 18.00’de Gölbaşı ilçesi girişinde Samanyolu Evleri yakınındaki ormanlık arazide, silah ve mühimmat arama çalışmalarına başlamıştı. Dedektörler ve köpekler yardımıyla yapılan, iş makinelerinin de kullanıldığı kazı çalışmalarına, dün saat 09.05’de yeniden başlandı. 
Aramalarda 3 lav silahı, plastik patlayıcılar, TNT kalıpları ve  farklı çeşitlerde 30 bomba, Uzi mermileri, işaret fişekleri ve çok sayıda mühimmat çıktı. Arama çalışmaları, bubi tuzağı olma ihtimaline karşı büyük bir titizlikle gerçekleştirildi. Herhangi bir patlama riskine karşı çevre boşaltıldı.
Aramalarda ele geçen patlayıcı, silahlar ve mühimmatların 2004 tarihli gazetelede sarılı olduğu bildirildi. Bir diğer iddiaya göre ise mühimmat 5-6 ay önce gömüldü. Yarım metre derinliğindeki cephaneliğin üzerine de farkedilmemesi için çim atılmış.

SUSURLUK SİLAHLARI
Şahin hakkındaki iddiaların  sonuncusu Sivas’ta Ermeni cemaati liderine suikast planlamaktı. Susurluk kazasından önce İsrail’den Uzi ve Baretta marka tabanca alınmış ancak Şahin’in Özel Harekat Daire Başkanvekili olduğu dönemde silahlar kaybolmuştu. Şahin, davada yargılanmış ve hüküm giymişti. Bulunan silahların kayıp Susurluk silahları olabileceği tahmin ediliyor. Kazıda faili meçhul cinayetlerde kullanılmış silahların da arandığı belirtiliyor. İsrail’den getirilen Uzi silahları Susurluk davasına konu olan faili meçhul cinayetlerde kullanıldığı belirlenmişti. Bu silahların daha sonra kayıp olduğu belirlenmiş üç adet Uzi marka silah Adana’da ele geçirilmişti. Şahin’in Ankara’daki evinde özel suikast silahı olan Glock marka tabanca bulunmuştu. İstanbul’daki evinde yapılan aramada isi 6 adet tabanca bulunmuş, bu tabancaların ruhsatsız olduğu belirtilmişti.

***
Ankara kazılıyor
İbrahİm Şahin’in evinde bulunan krokiden yola çıkarak yapılan aramada Gölbaşı’nda cephanelik bulunmasının ardından, Ankara’da 5 ayrı noktada daha kazı yapıldı. Kazı yapılan yerler arasında Atatürk Orman Çiftliği de bulunuyor. Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınan Eski Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin’in evinde bulunan krokiden yola çıkarak Gölbaşı’nda yapılan kazıda cephanelik bulunmuştu. Bu kazının ardından Ankara’da 5 ayrı noktada daha arama yapıldı. Kazı yapılan yerler Bala, Mamak, Emek Beştepe, Saklıbahçe ve Atatürk Orman Çiftliği. Arama yapılan yerlerin en dikkat çekici özelliği mesire yerleri olması. Arama yapılan yerlerden Atatürk Orman Çiftliği’nde polisler Atatürk Evi’nin de bulunduğu petrol istasyonunun arka tarafındaki bölgede arama yapıyor.
Söğütözü’nde AKP Genel Merkezi karşısındaki piknik alanında da arama yapıldı. Kazma kürek ile başlanılan kazı çalışmaları için 2 adet iş makinesi ile dedektör köpekler de getirildi. Başbakanlık korumaları da kazı noktasına gelerek, yetkililerden bilgi aldılar.
Emek Beştepe’de arama yapılan yer de MHP’nin eski lideri Alparslan Türkeş’in mezarının yakınında bulunuyor. Arama yapılan alanlarda geniş çaplı bir emniyet şeridi oluşturdu. Gazetecilerin ve vatandaşların emniyet şeridini geçmesine izin verilmezken, yol da trafiğe kapatıldı.

***
Cesetler aranıyor
İbrahİm Şahin’in evinde ele geçirilen kroki üzerine polisin Gölbaşı"ndaki patlayıcı, bomba, silah ve mühimmat bulması gözleri Susurluk olayı öncesinde bölgede işlenen cinayetlere çevrildi. Susurluk davasına konu olan ve Gölbaşı’nda işlenen önemli faili meçhul cinayetlerden en önemlisi Kürt kökenli avukat Yusuf Ekinci’nin öldürülmesiydi. Ekinci, polisin arama yaptığı bölgeye yakın bir yerde 25 Şubat 1994’te ölü olarak bulunmuştu. Aradan yıllar geçmesine karşın bu cinayet aydınlatılamadı.  Yine Susurluk öncesi kamuoyunda en fazla tartışılan faili meçhul cinayetlerden bir de emekli binbaşı Cem Ersever ve sevgilisinin öldürülmesiydi. Susurluk olayının kilit faili meçhul cinayetleri arasında yer alan Cem Ersever de Gölbaşı ile ilişkilendirilmişti. Ancak Ersever’in cesedi 4 Kasım 1993’te elleri arkadan bağlanmış ağzı bantlı kafasına iki kurşun sıkılmış cesedi Elmadağ ilçesi çıkışında kireç ocaklarında bulunmuştu.
Susurluk olayının kilit ismi İbrahim Şahin’in evinde bulunan krokiler çerçevesinde ODTÜ arazisi ile Belediye sınırlarının kesiştiği noktada yapılan kazıda ortaya çıkan silah ve mühimmatın bu cinayetlerle bağlantısı olup olmadığı kuşkularını akla getirdi. Arazide 20 farklı noktada kazı yapıldığı, kayıp işadamı Tarık Ümit ile adı faili meçhul cinayetlerle anılan Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’ın cesetlerinin de arandığı iddia edildi.

***
Tuncay Güney: Karakutu benim
Ergenekon soruşturmasının kilit ismi ve "karakutu"su Tuncay Güney, Kana’da yayınlanan "The Star" gazetesine konuştu. Güney, gazete muhabirine, "Dünyanın en ünlü ajanı ile konuşuyorsun" dedi. Gazete, Ergenekon terör örgütüne ilişkin atıfta bulanarak Tuncay Güney"in Türkiye"de "hafife alınmadığını" belirtti. Güney, "Ergenekon"un "karakutusu" benim. Bana ulaşana kadar birşey çözemediler" diye konuştu. Gazete, Güney"in Amerika ya da İran istihbaratı, İslamcılarla ya da Ergenekon"la ilintili özel polislerle ilişkilendirildiğini ancak Güney"in bu iddiaları reddettiğini kaydetti. The Star, Güney"in görüşme sırasında "Toronto sokaklarında yürümeye korktuğunu bazen de meydan okuduğunu" söylediğini de kaydetti. Güney, "İnanın bana sadece oyun oynuyorlar. Bazen beraber oynuyoruz. Onların hiçbir şeyi yok. Sadece beni korkutmaya çalışıyorlar" dedi. Avantajin hükümette değil kendisinde olduğunu belirten Güney, "Hayatımın sonuna kadar oyunu sürdüreceğim" dedi.

***
Savcı Zekeriya Öz’e yeni zırhlı makam aracı
İstanbul Barosu eski Başkanı Turgut Kazan, Ankara 4. İdare Mahkemesi"ne bir dilekçe yazarak Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz hakkında soruşturma izni verilmesi yönündeki başvurusunun hızlandırılmasını istedi. Kazan, mahkemeye yaptığı başvuruda, “Yargılama süreci geciktikçe, yeni ihlaller ve acılar yaşanıyor. Bu nedenle, yargılama sürecinin hızlandırılmasını, öncelikli inceleme yapılarak çok erken bir duruşma günü verilmesini diliyor, durumu takdirlerinize sunuyorum” dedi. Öte yandan savcı Öz’e tam zırhlı bir makam aracı tahsis edildi.

***
Tansu Çiller ve Mehmet Ağar da yargılanabilir
NTV"de Yazı İşleri programın katılan Yeni Şafak  gazetesinin yazarı Ali Bayramoğlu yeni gelişmeler ışığında Tansu Çiller ve Mehmet Ağar"a yargı yolunun açılabileceğini söyledi. Gölbaşı"nda bulunan bomba ve cephanelikler siyasi hayatımızda da bomba etkisi yaratacağına benziyor. NTV"deki programın canlı yayın konuğu olan Yenişafak yazarı Ali Bayramoğlu, dönemin Başbakanı Tansu Çiller ile İçişleri Bakanı Mehmet Ağar"ın yeni gelişmeler ışığında hâkim karşısına çıkabileceğini belirtti.