DERİTEKS İzmir Şubesi, Çiğli’de başlattığı sahte sigorta ve kayıt dışı çalıştırmalara karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, "Sigorta aldatmacasına ve geleceğimizin karartılmasına izin vermeyeceğiz" denildi

DERİTEKS İzmir Şubesi: Sahte sigorta aldatmacasına izin vermeyeceğiz

AYCAN KARADAĞ

İzmir Çiğli’de DERİTEKS İzmir Şubesi tekstil sektöründeki "Sahte sigortaya ve kayıt dışı çalıştırmalara hayır" kampanyası devam ediyor. Sendika bugün Çiğli Organize Sosyal Güvenlik Kurumu önünde basın açıklaması gerçekleştirerek kampanya hakkında bilgi ve yeni yılda yapacakları çalışmalardan bahsetti.

Grup adına basın açıklamasını okuyan DERİTEKS İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, “Sigorta aldatmacasına ve geleceğimizin karartılmasına izin vermeyeceğiz. İzmir Çiğli bölgesindeki işçiler, kayıt dışı çalıştırma, çift bordro gibi yasalara aykırı uygulamalardan sonra, son dönemde bir de sigorta aldatmacası ile karşı karşıya bulunuyor. Bölgemizde birçok işyerinde işverenlerce ödenmeyen sigorta prim borçları nedeniyle işçilerin gelecekleri risk altında” diye konuştu.

İŞÇİLERİN DAVA YOLUNA BAŞVURMALARI OLDUKÇA GÜÇ

İşverenler çalıştırdıkları işçilerin sigorta primlerini kuruma yaptığını ve karşılıklarını ödemeyerek SGK’ye borçlandığını ifade eden Alagöz, “İşçilerin e-devlet sisteminden ödenmiş olarak gördükleri sigorta primleri SGK tarafından alacak olarak kayıtlara geçiriliyor. Ancak SGK’nın alacak kaydı oluşturduğu bu veresiye sistem işverenlerin suistimaline açık bir durumda. Borçlarını ödemeyen işverenler, daha sonra fabrikayı kapatıp gittiklerinde veya iflas ettiklerinde ödemedikleri döneme ait prim borçları işçileri mağdur ediyor. İşte bu nedenle işçiler, emeklilik haklarında kayıp, prim borçlarının silinmesi ve borçlanma gibi sorunlarla karşılaşmaya başladılar. Yaşadığı bu problemler karşısında işçinin yapabileceği tek şey ise dava açmak. Ancak mahkemelerde davaların uzun sürmesinin yarattığı olumsuzluk bir yana dava maliyetlerinin de işçi tarafından karşılanması gerekiyor. Özellikle tekstilde ve asgari ücretle, kıt kanaat geçinmeye çalışan, ayın sonunu zor getiren ve borçlarını dahi ödemeyen işçilerin dava yoluna başvurmaları ise oldukça güç” şeklinde konuştu.

deriteks-izmir-subesi-sahte-sigorta-aldatmacasina-izin-vermeyecegiz-669097-1.

EN ETKİN YÖNTEM İŞYERLERİNDEKİ İŞÇİ DENETİMİDİR

Alagöz, kayıt dışı istihdam, çift bordro ve sahte sigortalılık gibi uygulamaların önlenmesi için şunları sıraladı:

1- Sigortasız işçi çalıştıran, gerçeğe aykırı bildirimlerde bulunan ve sahte sigortalılık uygulamasına yönelen işverenlerin tespitini sağlayacak SGK denetimlerinin arttırılmasını, işverenlere uygulanacak cezaların arttırılmasını ve etkin bir şekilde uygulanmasını istiyoruz.

2- Yasa dışı uygulamalara yönelen işverenlerin tabela ve unvan değişiklikleri ile işçilere ve Devlete olan borçlarından kolayca kurtulmasının önlenmesini, şirket ortaklarının, şirketlerin işçilere ve Devlete olan borçlarından şahsi mal varlıkları ile en geniş şekilde ve sınırlama olmaksızın sorumlu tutulmalarını istiyoruz.

3- Fason ve alt-işveren (taşeron) çalışmaların önlenmesini, katı bir biçimde sınırlanmasını ve devletçe etkin bir şekilde denetlenmesini istiyoruz.

4- Kayıt dışı istihdamın önlenmesi konusunda en etkin yöntem işyerlerindeki işçi denetimidir. Bu nedenle, anayasal bir hak olan sendikalaşma hakkının işçilerce etkin şekilde kullanılmasını sağlayacak önlemlerin alınmasını istiyoruz.