Ders kitapları yine gericilerin hedefinde

Mustafa BİLDİRCİN

Laikliğin hedef alındığı Uluslararası Bilimin Işığında Yaratılış Kongresi’nin 23 Ekim’de gerçekleştirilen son toplantısının sonuç bildirgesi hazırlandı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde, aralarında TÜGVA, Eğitim Bir-Sen, Hayrat Vakfı gibi iktidar ile cemaatlere yakın kuruluşların katılımıyla düzenlenen kongrenin sonuç bildirgesinde yine skandal ifadeler yer aldı.

Onur Kurulu’nda SADAT’ın eski hissedarlarından Nevzat Tarhan ile AKP’li Bülent Arınç’ın kardeşi Doğan Arınç’ın bulunduğu kongrenin son toplantısında, Evrim Teorisi ile “Atom ve molekülleri ilah seviyesine çıkardığı" ifade edilen ders kitapları hedef tahtasına konuldu. Uluslararası Bilimin Işığında Yaratılış Kongresi’nin son toplantısının sonuç bildirgesinde, “materyalist felsefenin, inançsızlığı yaşam tarzı haline getirdiği” iddia edildi. Evrim’in, “herhangi bir delile ve bilimsel veriye dayanmayan bir felsefi görüş” olarak tanımlandığı kongrede, ders kitaplarının güncellenmesi gerektiği kaydedildi.

KALPLERİN NURLANDIRILMASI

Eğitimin bütün kademelerine yönelik ders kitaplarının, “Yaratılış bakış açısı ile” ele alınması gerektiği belirtilen bildirgede, şu ifadeler kullanıldı:

“Ders kitaplarında halen Antik Yunan’da olduğu gibi, atom ve molekülleri ilâh seviyesine çıkaran materyalist bir eğitim sistemi hâkimdir. Her bir atoma bir ilâh gibi görev yükleyip akıl ve mantığın sınırlarını zorlayan bir eğitim modeli pedagojik formasyona da uygun değildir. Eğitim materyalleri ve ders kitaplarında kâinattaki bütün varlıkların sonsuz ilim, irade ve kudret sahibi bir Yaratıcı’nın eseri olduğu vurgulandığında atomdan galaksilere kadar hiçbir şeyde karışıklık ve düzensizliğin olmadığı anlaşılacaktır. Bu durum da akılların aydınlatılmasına, vicdanların tatmin edilmesine ve kalplerin de nurlandırılmasına vesile olacaktır. Bu tür eğitim alan bir genç, bütün varlıklar gibi kendisinin de başıboş olmadığını, bir yaratıcısının bulunduğunu bilecek, bütün nimetleri O’nun gönderdiğini anlayacak, kendisinin sahipsiz olmadığının bilincine vararak her türlü sıkıntı ve üzüntüsünde yanında olan ve her şeye sözü geçen bir İlâha sığınmanın mutluluğunu yaşayacaktır. Gençlerimizi taassuptan ve inançsızlığa sürükleyen şüphelerden kurtarmanın yolu, yaratılış bakış açısıyla yapılan bir eğitime bağlıdır.”

Sonuç bildirgesinde, Van YTÜ Rektörü Hamdullah Şevli de laikliği hedef alan Said Nursi’yi, “büyük alim” olarak nitelendirdi. Şevli, kongrede yaptığı konuşmada, Van’da da uzun yıllar yaşamış Bediüzzaman Said Nursi gibi ‘‘Van’da ve çevresinde büyük âlimler ve müderrisler yetişmiştir, uzun yıllar hizmet etmişlerdir. Bu vesileyle ilime hizmet eden bütün âlimlerimizi rahmetle yâd ediyorum” ifadelerini kullandı.

FEN BİLİMLERİ YETERLİ DEĞİL

Bildirgedeki diğer tespit ve kararlar ise özetle şöyle sıralandı:

•Kainatın ve insanın yaratılışını anlamada sadece fen bilimleri yeterli değil.

•Günümüz bilim camiasında kâinattan elde edilen bilgilerin takdiminde yaratıcı gizleniyor. Bilim dili olarak kültür değerlerimizle uyumlu bir dil kullanılmalı.

•Eğer evrimcilerin belirttiği gibi bir durum söz konusu olsaydı, bugün köpekbalıklarının iskelet sistemi kemikten olurdu. Evrim, herhangi bir delile ve bilimsel veriye dayanmayan sadece bir felsefî görüştür.