Edirne’deki ortaokulların ders programı cuma namazı saatine göre düzenlendi. Okullar, ‘Erkek öğretmenlerin namaza rahat gitmesini sağlamak’ amacıyla cuma günü için ayrı ders çizelgesi hazırladı.

Derse cuma namazı ayarı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Eğitimde laiklik ilkesini yok sayan uygulamalara bir yenisi daha eklendi. Edirne’deki ortaokulların ders çizelgeleri cuma günlerine özel yeniden düzenlendi. Öğrencilerin ve velilerin görüşüne başvurulmadan alınan kararın erkek öğretmenlerin cuma namazına gitmesini kolaylaştırmak amacıyla alındığı öğrenildi.

Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kararı doğrultusunda kentteki ortaokulların panolarına cuma gününe özel hazırlanan ders çizelgesi asıldı. Tam gün eğitim yapan ortaokullarda 12.00-13.00 saatleri arasında yapılması gereken öğlen tatili cuma günlerinde 12.50-14.00 saat aralığına kaydırıldı. Öğlen arasından önce yapılan ders sayısı da Cuma namazı gerekçesi ile dörtten beşe çıkarıldı.

VELİLER TEPKİ GÖSTERDİ

Okulların büyük bölümü, Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlığı döneminde yayımlanan Cuma Namazı Genelgesi’ni dayanak göstererek öğretmenlerin çalışma takvimini değiştirirken Edirne’deki okul saatlerini değiştirme kararı ilk oldu. Veliler, çalışma programlarını çocuklarının okuldan dönüş saatine göre ayarladıklarını belirterek karara tepki gösterdi. Cuma namazı saatine göre düzenlenen ders programının yeniden eski haline getirilmesini isteyen velilerin okul yönetimlerine yaptığı itirazlar görmezden gelindi.

Veli Der Edirne Şube Başkanı Mustafa Aytekin, kararın velilerin ve öğrencilerin bilgisi dışında aldığını söyledi. Eski uygulamada, cuma namazına gitmek isteyen öğretmenlere göre ders programları oluşturulduğunu anımsatan Aytekin, “Öğrenciler ve veliler de bundan etkilenmiyordu. Ancak bu konu tartışılmadan, paydaşlardan görüş alınmadan getirilince velileri fazlasıyla rahatsız etti” dedi.

TESADÜFİ DEĞİL

Programını çocuğunun yemek saatine göre ayarlayan çalışan velilerin zor durumda kaldığını vurgulayan Aytekin, “Kısalan günlerde namaz vakitleri değişeceği için bu sorun yıl boyu çocuklarımızın aleyhine işleyecektir” diye konuştu. Aytekin, dini vakıf ve derneklerin MEB ile imzaladığı iş protokollerle okullara girdiği dönemde böyle bir ders programının hazırlanmasının tesadüfi olmadığını savunarak “Olayın farklı mecralara çekilmesini önlemek için bu uygulama sonlandırılmalı, ders programı cuma günü de diğer günlerde olduğu gibi uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı.