Yüksek zamlar, birbiri ardına gelen iflas haberleri, ekonomide yaşanan çöküş, gözleri TBMM’ye çevirdi. Halkın sıkıntılarının çözümü için adım atmayan Meclis, haftaya Katar askerlerine verilecek eğitimi görüşecek.

Dertleri halk değil Katar askerleri

BirGün ANKARA

Halkın gerçeklerine sırtını dönen ve ajandasındaki tartışmaları, düzenlemeleri hayata geçiren Cumhur İttifakı, TBMM’yi uluslararası anlaşmalar için kilitledi. Muhalefet partilerinin halkın acil sorunlarına çözüm içeren tekliflerinin gündeme alınması önerisini her seferinde reddeden AKP ve MHP’li milletvekilleri, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un gezilerini gündeme aldı. Cumhur İttifakı, gelecek hafta da “kader ortağı” Katar’a yönelik kritik anlaşmayı gündeme getirecek.


TBMM Genel Kurulu’nda geçen hafta çok sayıda uluslararası anlaşma kabul edildi. Muhalefetin önerilerini reddeden iktidar kurmayları, bunun yerine Şentop’un Gürcistan gezisini oylattı.

Son dönemde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanun teklifleri şu şekilde oldu:

• Moldova Cumhuriyeti ile Kongaz Süleyman Demirel Moldova Türk Lisesi Mutabakat Zaptı’nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi.

• TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve beraberindeki parlamento heyetinin Gürcistan'a resmi bulunmasını öngören teklif.

• Karayolları İşaretleri ve Sinyalleri Sözleşmesi, Karayolu İşaretleri ve Sinyalleri Sözleşmesi’ne Ek Avrupa Anlaşması ve Karayolu İşaretleri ve Sinyalleri Sözleşmesine Ek Avrupa Anlaşmasına Ek Karayolu Yatay İşaretleme Protokolüne Katılmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi.

• İsviçre Federal Konseyi Arasında Diplomatik Misyon, Konsolosluk Ve Daimi Temsilcilik Mensuplarının Refakatçilerine İlişkin Kazanç Getirici Faaliyetler Hakkında Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi.

• Zimbabve Cumhuriyeti Hükümeti ile Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi.

SAVAŞA HAZIRLANIYORLAR

Gelecek hafta TBMM Genel Kurulu’na görüşülecek kanun teklifleri de uluslararası anlaşmalardan oluşacak. Katar askerlerinin hava araçları ile birlikte Türkiye sınırlarında eğitilmesi ve savaşa hazırlanmasını öngören teklif, programda bir değişiklik yapılmaması durumunda en geç çarşamba günü oylanacak.
Gelecek hafta gündeme gelmesi beklenen kanun teklifleri şöyle:

• A400M Uçağı'nın İş Birliği İçinde Geliştirilmesi, Üretimi Evresi ve Başlangıç Desteğine İlişkin A400M Program Üst Kurulu Kararına Dair 4 Sayılı Değişikliğin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi.

• Türkiye ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Katar Askeri Hava Aracı ve Destek Personelinin Türkiye Cumhuriyeti Topraklarında Geçici Konuşlanması Konusunda Teknik Düzenlemenin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi.

• Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinin KKTC'de Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri (ASBÜ-KKTC) Kurmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi.

• Türkiye ile Fas Krallığı Arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasını Tadil Eden Anlaşmanın Notalarla Birlikte Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi.