Ege Çubukçu’yu çok uzun zamandır tanırım. İlk albümü çıktığından bu yana 14 yıl geçti. Ege o zamanlarda dikkat çeken bir rapçiydi. Hiphop yapma tarzından ötürü herkes alışamadı, sert takılan hiphopçular ona tepki gösterdi. Kimi alışamadı ama kimi de çok sevdi. Ben çok sevenlerdenim. Tarzını da, bahsettiği eğlence hayatını da seviyordum, hala da çok severim. Ege […]

‘Derya’: Değişimin albümü

Ege Çubukçu’yu çok uzun zamandır tanırım. İlk albümü çıktığından bu yana 14 yıl geçti. Ege o zamanlarda dikkat çeken bir rapçiydi. Hiphop yapma tarzından ötürü herkes alışamadı, sert takılan hiphopçular ona tepki gösterdi. Kimi alışamadı ama kimi de çok sevdi. Ben çok sevenlerdenim. Tarzını da, bahsettiği eğlence hayatını da seviyordum, hala da çok severim.

Ege yıllar sonra ‘Derya’ adını verdiği yeni albümünü yayınladı. Albümde dikkatimi çeken birkaç şey var. Öncelikle Ege’nin değişimi çok ön planda. İnsani değişimi müziğe çok güzel bir biçimde yansımış. Kendisiyle yıllar içinde hesaplaşan bir bireyin sıkı bir süzgeçten geçirip yazdığı sözler, yer yer ambient notalara kayan bir müzikle birleşiyor. Ege Çubukçu’nun özel hikâyesini paylaştığını düşündüğüm ‘Derya’ müzikal anlamda da gayet doyurucu. Uzun bir zamana yayılan albüm için Ege, İstanbul’daki hayatını bitirip memleketi İzmir’e gitmişti. Orada eski mahallesine döndü ve oturup yazmaya başladı. Uzun süren yazım aşamasında hikâyesini tane tane anlatıyor Ege. Eski usül bir tarzla kişisel değişimini anlatıyor. Çevresini nasıl daralttığını, hayatın yorucu deneyimlerini nasıl törpülediğinden bahsediyor.

Albümün en sevdiğim şarkısı, açılışta karşımıza çıkan ‘Era’. İki albümün de tam ortasında yer aldığı için bende farklı bir etkisi oldu şarkının. ‘Era’ kadar gözümde hikâyeler canlandıran bir şarkı daha uzun zamandır dinlememiştim. ‘Carpe Diem’, ‘Voltaj’ ve ‘Sorun Yok’ albümün diğer güzellikleri. Metth düeti olan ‘Aybala’ albümün en büyük bombalarından biri. Hattâ uzun süredir rap müzikteki en sıkı şarkılardan biri bence ‘Aybala’. Metth ve Ege’nin ses renklerinin arasındaki uçurum farkI şarkıya bambaşka bir hikâye katmış. Ayrıca eski hiphop albümlerinde sıkça duyduğumuz şarkı arası interlude’larından biri bu albümde de var: ‘Boktan Bir Durum’ .

‘Derya’, üstünde çok düşünülmüş gerçekten anlamlı, ağır fakat eğlenceli yanı da gayet yüksek bir albüm olmuş. Yakın zamanda Allianz Motto Müzik kanalında Ege Çubukçu ile gerçekleştirdiğim röportajı da izleyip albümü bir de onun sözlerinden dinleyebilirsiniz.