Destek de yargılamalar da sürüyor

HABER MERKEZİ

İşten çıkarmaların ve tepkilerin sürdüğü Cumhuriyet gazetesi çalışanları hakim karşısına çıktı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanı Fahrettin Altun’a ilişkin “Boğaz’da Kaçak Var” haberi nedeniyle muhabir Hazal Ocak, işten çıkarılan sorumlu müdürü Olcay Büyüktaş ile foto-muhabir Vedat Arık ve eski yazı işleri müdür İpek Özbey’in yargılandığı dava dün görüldü. Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun 9 Haziran 2021 tarihli kararı ile İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün 13 Nisan 2020 tarihli yapı kontrol tespit tutanağını isteyen mahkeme, davayı 31 marta erteledi.


Öte yandan sendika üyesi 8 kişinin işten çıkarılmasına karşı tepkiler sürerken Cumhuriyet’ten ‘zorunlu’ açıklama yapıldı. İşten çıkarmaları ekonomik nedenlerden kaynaklandığı öne sürülen açıklamada, “Son dönemlerde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle üretim, yani kağıt-baskı vb. giderlerin maliyetleri yüzde 77,4 oranında artmıştır, her geçen gün ve saat de artmaktadır. Gazetemizin yetkili kurulları olan başta Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu olmak üzere, Cumhuriyet Gazetesi Yayın Kurulu ve Yeni Gün Haber Ajansı A.Ş. Yönetim Kurulu’nda da bu ekonomik sorunlar ele alınmış, çözümleri konusunda görüşmeler yapılmış, temeli Cumhuriyet ilkelerine dayalı gazetenin yaşaması için ciddi ekonomik ve mali önlemler alınması konusunda kararlar verilmiştir” denildi.

Cumhuriyet’in açıklamasına rağmen işten çıkarılanlara destekler sürüyor. Gazetenin yurt muhabirleri de ‘Cumhuriyet Gazetesi yurt muhabirlerinden kamuoyuna: Arkadaşlarımızın yanındayız!’ adlı ortak bir bildiri yayınlayarak tepki gösterdi.

MUHABİRLERDEN DESTEK

Her biri en az 25 yıldır Cumhuriyet gazetesine emek veren yurt muhabirlerinin bildirisinde, “Yıllarını gazetemize veren bizler emeğin en yüce değer olduğunu bir kez daha belirterek, sendikanın da bu emeğin güvencesi olduğunu hatırlatıyoruz” denildi.

TGC DE AÇIKLAMA YAPTI

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu da açıklama yaparak, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu’ndan bu kararı gözden geçirmesini istedi. Açıklamada şu görüşler yer aldı: “Cumhuriyet Gazetesi’nin yaşadığı zorluklarda emeğiyle destek veren meslektaşlarımızın işsiz kalması nedeniyle üzgünüz. Mali sıkıntı, kadro küçültme gibi gerekçelerle meslektaşlarımızın işten çıkarılması bu ekonomik kriz ortamında kabul edilemez.”