Destici: İdlib düşerse Türkiye'nin Afrin'den çekilmesini isteyecekler

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, İdlib kentinin Suriye hükümetinin kontrolüne geçmesinin Türkiye'yi etkileyeceğini belirtti. Destici, "İdlib düşerse Türkiye'nin Afrin'den, Cerablus'tan çekilmesini isteyecekler" ifadelerini kullandı.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, partisinin MKYK toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Suriye hükümetinin İdlib’e yönelik olası harekat hakkında konuşan Destici, “Burada Rusya, İran ve Çin, Suriye rejimi ile birlikte hareket ediyor. ABD ile Batılı bir kısım ülkelerle de burada anlaşmış gözüküyorlar” dedi.

Suriye hükümetinin İdlib karşılığında PYD’ye ses çıkarmayacağını savunan Destici, “ABD’e İdlib’e ses çıkarmayacak, öbür taraftan da Suriye rejimi de Fırat’ın doğusundaki ABD’nin himayesi altında olan PKK’ya, PYD’ye, YPG’ye ses çıkarmayacak hatta onunla uzun vadeli Irak’ın kuzeyindeki gibi bir anlaşma gidecek. Türkiye olarak bunun her ikisini de kabul etmemiz mümkün değil” diye konuştu.

‘SURİYE TOPRAKLARINDA GÖZÜMÜZ YOK’

İdlib’in kontrolünün Suriye hükümetine geçmesi halinde Türkiye’nin Afrin ve Cerablus’tan çekilmesinin isteneceğini belirten Destici, şöyle devam etti:

“Dolayısıyla şu anda eğer İdlib düşerse yarın Afrin’i isteyecekler ve Türkiye’nin Afrin’den de çekilmesini isteyecekler. Cerablus’tan da çekilmesini isteyecekler ve tamamı ile oralara yine Esad rejimi istediği gibi birtakım grupları yerleştirecek. Elbetteki bizim Suriye topraklarında gözümüz yok. Elbette biz orada ‘Kalıcı olalım, oraları bizim topraklarımız olarak nihayet kullanalım’ arzusunda değiliz. Oralarda PKK, PYD, YPG cirit attığı müddetçe veya orada yerleşik bir hale geldiği sürece Türkiye’nin oradan çekilmesi asla söz konusu dahi edilmemelidir.”

‘EKONOMİMİZ KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURABİLSEYDİ BU KADAR ETKİLENMEZDİK’

Türkiye’deki ekonomik gelişmeleri de değerlendiren Mustafa Destici, dolar kurundaki yükselişin sadece ABD’nin yaptırımlarından kaynaklanmadığını söyledi.

Destici, “Elbetteki şu anda ABD’nin Türkiye karşı yaptırımları bu ekonomik krizde, doların yükselmesinde etkili olduğu daha önce ifade ettik ama bu sadece buradan kaynaklanmıyor. Hepimiz de biliyoruz ki bizim ekonomimiz kendi ayakları üzerinde durabilen bir ekonomi olsaydı biz bu kadar sarsılmaz, bu kadar çabuk etkilenmezdik. Şayet bizim ihracatımız ithalatımızın üzerinde olsaydı ya da cari açığımız karşılanabilir bir safhada olsaydı biz bu krizlerle karşı karşıya kalmazdık” dedi.

‘MİLLET KRİZDEN ÇOK DERİN ETKİLENİYOR’

“Bakın şu anda gerçekten millet krizden çok derin bir şekilde etkileniyor” diyen Destici, “Faizlerin artırılması, ticari krediler başta olmak üzere bütün kredileri etkiliyor. Dolayısıyla burada üretim bırakın artmayı, durma noktasına geliyor. Ben daha önce hükümet yetkililerine de bunu ifade ettim” şeklinde konuştu.

Üretimde kullanılan enerjiden vergi alınmamasını öneren Destici, “Biz üretecek insana verdiğimiz mazot, elektrik, doğal gaz yani bütün bunların üzerine vergi koyarak vermememiz lazım. Adam önce bir üretsin ondan sonra biz ürettiği maldan vergi alalım” ifadelerini kullandı. (DHA)