Tatlı ve hamur işlerinin yoğun olarak tüketildiği bayramlar ile ilgili uzmanlar uyarıyor: Yemekleri ölçülü tüketin. Bayramdan sonra şok ve detoks uygulamalardan kaçının, bunlar biyolojik, psikolojik zarara neden olabilir.

Detoks ve şok diyetlerden kaçının

HABER MERKEZİ

Bayramlar beslenme düzeninin değiştiği özellikle şerbetli tatlı ve hamurişi tüketiminin arttığı günler. Et tüketiminin arttığı bu bayramda yemeklerin ölçülü ve doğru şekilde tüketilmemesi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Sindirim problemleri, mide ağrısı, şişkinlik, tansiyon yükselmesi gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmamak için uzmanlar uyardı: “Porsiyonlar ölçülü olsun, bolca sıvı tüketin.”

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Gonca Güzel Ünal, özellikle diyabet, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları olanların aşırıya kaçmaması gerektiğine dikkat çekti. Kırmızı et ve tatlı tüketiminin mide-bağırsak hastalıkları, şeker ve tansiyon gibi rahatsızlıklara yol açabileceğini söyleyen Güzel Ünal, bayramı sağlıklı geçirmenin 7 yolunu şöyle sıraladı:

►İlk olarak ideal bir öğünde her tabakta dengeli protein, karbonhidrat, yağ ve sebze olmalı.

►Kırmızı eti bir öğünde üç köfte büyüklüğünden fazla tüketmemeye çalışın.

►Bayramda da et yemeklerinin yanında mutlaka salata ve sebze ile sağlıklı karbonhidrat tüketin.

► İlk iki gün kırmızı et yerken kalan iki günde sebze tüketmeye özen gösterin.

►Tatlı olarak şerbetli ve hamurlu tatlılar yerine sütlü veya meyveli olanlardan günde en fazla bir porsiyon tüketin.

►Tansiyon dengesi ve toksin atımı için günde 3 litre su için. Bu suyun yarısını limonlu içerseniz karaciğerinizi de destekler, etin sindirimini de kolaylaştırırsınız.

► Öğünlerde sıvı almamaya ve yavaş yemeye özen gösterin.

FİZİKSEL VE ZİHİNSEL AÇIDAN ZARARLI

Beslenme ve Diyet Uzmanı Binnur Okan Bakır, bayram süresince yenen yemeklerin ölçülü olması ve sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Bayramdan sonra yapılan detoksların fiziksel ve zihinsel açıdan zararları olduğunu söyleyen Bakır, detoksla ilgili doğru bilinen yanlışları şöyle anlattı:

“Detoks adı altında sebze sularıyla geçirilen günlerin literatürde hiçbir şekilde yeri yoktur. Bu yüzden gereksiz, kısıtlayıcı uygulamalarla kendinize eziyet etmeyin. Bayram ertesi ya da özel günlerden sonra, 3-4 gün vücudu toparlamak için bir akım olarak uygulanan şok ve detoks gibi programlar var. Bu programlardan kaçınılması gerekiyor. Bu hem zihinsel hem de bedensel bir eziyet. İşin biyolojik ve psikolojik zararları var. ‘Nayramdan sonra detoks yapacağım’ diye 2-3 gün sadece sıvı besinlerle, sebze sularıyla beslenerek bunu telafi etmeye kalktığınızda mutlaka hem zihinsel hem de bedensel zararları oluyor.”