CHP'li Özcan Purçu'nun ardından CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan da BirGün'ün gündeme getirdiği DEÜ’deki yabancı uyruklu öğrenci kontenjanı sayısına tepki gösterdi. Özkan, "Eğitimin kalitesini ve eğitimdeki pek çok sorunu derinleştirecek bu karar neden alındı?" dedi.

DEÜ'de yabancı öğrenci rantına tepkiler sürüyor

Berkay SAĞOL

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde yeni öğrenciler için 21 bin 260 kişilik kontenjanın 10 bin 165’inin yabancı uyruklu öğrencilere ayrılması tartışma yarattı.

BirGün'ün gündeme getirdiği haberi CHP'li Purçu'nun Meclis gündemine taşımasının ardından, CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, kontenjandaki yapılan büyük artışın nedenini sordu.

Özkan, "Eğitimin kalitesini ve eğitimdeki pek çok sorunu derinleştirecek bu karar neden alındı? Eski AKP milletvekili yeni Dokuz Eylül Rektörü Nükhet Hotar açıklamalı! Öğrencileriniz ve İzmir kamuoyu bu soruya yanıt bekliyor" dedi.

9 ÜNİVERSİTENİN TOPLAMI KADAR

Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Cerrahpaşa Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi'nin yabancı uyruklu öğrencilere açtığı kontenjan sayısı toplam 10 bin 608'ken, Dokuz Eylül Üniversitesi tek başına 10 bin 165 kişiye kontenjan ayırdı. Böylece DEÜ yabancı uyruklu öğrencilere neredeyse diğer 9 üniversitenin toplamı kadar kontenjan açmış oldu.

DEÜ tarafından açıklanan kontenjan ve yıllık öğrenim ücretleri tablosunda, ücretlerin 2 yıllık bölümler için 2 bin 800 ile 4 bin 600 TL, eğitim, fen ve edebiyat fakülteleri 5 bin ile 7 bin 300 TL mühendislik ve hukuk fakülteleri 7 bin 300 ile 14 bin 500 TL, tıp fakültesinin ise 54 bin 500 TL olduğu ifade edildi. Kontenjanının yarısını yabancı uyruklu öğrencilere ücretli eğitim üzerinden açan DEÜ, bunun üzerinden rant elde ediyor.