DEÜ GSF’nin Narlıdere’den Tınaztepe’ye taşınmasına karşı öğrenciler ve akademisyenler tarafından açılan, yürütmeyi durdurma davası için bu hafta karar bekleniyor

DEÜ GSF'nin taşınması için karar haftası


BERKAY SAĞOL

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) ve Konservatuar öğrencilerinin, Narlıdere’den Tınaztepe Yerleşkesi’ne taşınması kararına karşı, öğrencilerin ve akademisyenlerin mücadelesi yaklaşık 2 aydır devam ediyor.

GSF öğrencileri son olarak geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla 19 Ağustos Pazartesi günü rektörlük binası önünde bir basın açıklaması gerçekleştireceklerini açıklayarak herkesi dayanışmaya çağırdı. Öğrenciler, "Daha öncede söylediğimiz gibi son noktayı biz koyarız ve gitmiyoruz" diyerek gerçekleştirecekleri basın açıklaması sonrasında fakültelerini terk etmeyerek çadırlarıyla direnişe başlayacaklarını açıkladı.

GSF öğrencileri ve akademisyenleri, fakültelerinin taşınmasıyla ilgili İzmir Bölge Adliye Mahkemesi'nde 'yürütmeyi durdurma' davası açtı. Dava süreciyle ilgili BirGün'e açıklamada bulunan İzmir Barosu avukatlarından Av. Yelda Kullap, açılan 'yürütmeyi durdurma' davasıyla ilgili yakın zamanda karar beklediklerini belirterek, "Dava dosyasına karara etki edeceğini düşündüğümüz, sanatçı ve aydınların GSF için yayınladığı çağrı metnini ve imza atan kişilerin listesini ekledik. Ayrıca biz henüz fakültenin depreme dayanıksız olmasıyla ilgili verilen raporları göremedik. Bununla ilgili olarak Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince bu raporları göremediğimize dair dava dosyasına bir dilekçe daha ekledik" dedi.

"BELEDİYEYLE ANLAŞMAK GİBİ BİR NİYETLERİ YOK"

GSF akademisyenleri de geçtiğimiz günlerde taşınma sürecinin tamamıyla ilgili bir açıklama yayınlayarak DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ve DEÜ Genel Sekreteri Dr. Saip Tiryakioğlu'na tepki gösterdi. Taşınma süreciyle ilgili rektörlüğün bütün randevu taleplerini görmezden geldiğini belirten akademisyenler, çözüm önerileri sunan akademisyenleri de rektörlüğün yönetmeliklerin dışına çıkarak cezalandırdığını söyledi.

Dr. Saip Tiryakoğlu'nun düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamalara tepki gösteren akademisyenler, "Tiryakioğlu Belediye'nin gönderdiği son açıklamayı saptırmıştır. 'Bugün Büyükşehir’den, şehir merkezi içerisinde hiçbir binanın tahsis edilemeyeceği edilse dahi yeni eğitim öğretim yılına yetiştirilemeyeceği gibi bahaneler yazan yazı gönderdiler. Biz programımıza Büyükşehir desteği olmadan geç kalmış olarak devam edeceğiz' beyanlarında bulunan Tiryakioğlu’nun, Belediye’nin destekte bulunmayacağı sonucunu çıkartması, bütünüyle Güzel Sanatlar Fakültesi’ni yerinden edip eğitim öğretime uygun olmayan Tınaztepe'ye taşımayı planladıklarının ve baştan bu yana Belediye ile anlaşmak gibi bir niyetlerinin olmadığını ortaya koymaktadır" ifadelerini kullandı.

"STK'LARLA KASITLI OLARAK KARŞI KARŞIYA GETİRİLDİK"

Tınaztepe'ye taşınma sürecinde gerçekleşen Kültürpark krizini de açıklayan akademisyenler, Kültürpark'la ilgili yaşanan asıl krizin sorumlusunun İzmir Büyükşehir Belediyesi değil, Dr. Tiryakioğlu'nun kendisi ve rektörlük olduğunu belirtti. Rektörlük üst yönetiminin Belediye ve STK'larla yapması gereken görüşmeleri kendilerinin yaptığını vurgulayan akademisyenler, "GSF’li öğretim üyeleri Kültürpark hollerinin eğitime uygun olup olmadıklarının değerlendirilmesi gerektiği, buna hemen karar vermenin mümkün olmadığı söylenmiş ancak 'Buna zamanımız yok, temmuz sonuna kadar harcama bütçesine sokmamız gerektiği için bir an önce karar verin ya Tınaztepe ya Kültürpark' denilerek karar vermeye zorlanılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Kültürpark'ta yapılan keşif gezisinin ardından Tunç Soyer'in açıklama yaptığını belirten akademisyenler, "Rektörlük ile Belediye arasında henüz bir anlaşma yapılmadığı ortaya çıkmış ve Tınaztepe'ye taşınma krizine, bir de Kültürpark krizi eklenmiş ve Kültürpark platformu gibi STK’larla kasıtlı biçimde karşı karşıya getirilmiş olduğumuz bir süreç başlamıştır" dedi.

5 AKADEMİSYEN İDARİ GÖREVİNDEN ALINDI

Öğrenciler, akademisyenler, rektörlük ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında bu taşınma süreci tartışmaları devam ederken, GSF Dekanlığı fakültenin taşınmasına en çok tepki gösteren aralarında Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semih Çelenk'inde bulunduğu 5 akademisyeni 'görülen lüzum üzerine' gibi bir açıklamayla idari görevlerinden aldı.

İdari görevinden alınmasının ardından BirGün'e açıklama yapan Prof. Dr. Semih Çelenk, "İlk defa üniversite aidiyetimi bu denli zayıflamış hissediyorum. Bunun da tek nedeni keyfi uygulamalar yapan yöneticilerdir. İnsanların üniversite aidiyetini zayıflattılar.İnsanların düşünme, konuşma, fikir üretme yetilerini zayıflattılar. Yani üniversite de akıl giderse zerzevat kalır. İşte o zerzevat kalınca da neler olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.

DEKAN VEKİLİ ANASANAT DALI BAŞKANLIKLARINA KENDİNİ ATADI

GSF Dekan vekili Prof. Dr. Hacı Yakup Öztuna, hukuksuzca görevden aldığı 5 akademisyenin yerine yeni atamalar yaptı. Görevlerinden alınan Prof. Dr. Semih Çelenk ve Prof. Dr. Aslıhan Ünlü'nün yerine ise kimse görevi kabul etmediği öğrenildi. Bunun üzerine GSF Dekan Vekili Prof. Dr. Hacı Yakup Öztuna, Sahne Sanatları Bölüm Başkanlığı, Sahne Tasarımı Anasanat Dalı Başkanlığı, Oyunculuk Anasanat Dalı Başkanlığı ve Dramatik Yazarlık-Dramaturji Anasanat Dalı Başkanlığı’na kendini atadığını fakültenin resmi web sitesinden duyurdu.

GSF öğrencileri ise bu atamaları tanımadıklarını açıklayarak, "Sahne Sanatları Bölümü ve Anasanat Dallarına kendini başkan olarak atayan Dekan Vekili Prof. Dr. Hacı Yakup Öztuna’yı ve başkanlık görevlerini kabul ederek, çalışma arkadaşlarının görevden alınmasını meşrulaştıran diğer akademisyenleri de tanımıyoruz. Başkan Vekillikleri sürecinde alacakları kararlar bizim için yok hükmündedir” dedi.

EĞİTİM SEN AKADEMİSYENLERİN TEHDİT EDİLİĞİNİ AÇIKLADI

GSF'nin taşınma sürecinde yaşanan hukuksuzlara dair, Eğitim Sen İzmir 3 Nolu Üniversiteler şubesi açıklama yaptı. Açıklamada, "Eğitim hakkını savunan hocalarımıza karşı mobbing olarak adlandırabilecek uygulamalarda da bulunulmaktadır. Dekan Vekili Prof. Hacı Yakup Öztuna’nın ve Enstitü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koştumoğlu’nun sürece itiraz eden öğretim elemanlarını, bire bir konuşmalarda iş güvencesi üzerinden tehdit ettiklerine dair bilgi ve şikayetler sendikamıza ulaşmıştır" denildi.

SANATÇI VE AYDINLARDAN İMZA KAMPANYASI

Aralarında Ataol Behramoğlu, Genco Erkal, Ercan Mehmet Erdem, Ercan Kesal, Levent Üzümcü, Melis Birkan, Mert Fırat, Serdar Orçin ve Şebnem Sönmez'in de yer aldığı birçok aydın ve sanatçı GSF'nin taşınma kararına karşı bir açıklama yayınlayarak imza kampanyası başlattı. Sanatçılar yaptıkları açıklamada, Tınaztepe kampüsünde yer alan rektörlük için dizayn edilmiş, sanat eğitimi işlevini karşılamayan, sanat eğitimini neredeyse bitirme eşiğine getirecek idari binaya taşınma kararına karşı olduklarını vurguladılar.