DEÜ GSF’nin taşınma sürecine ilişkin Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dayanışması yaptığı açıklamada, “Gasp edilen haklarımızın mücadelesini, yaratılmak istenen bu korku ve mobbinge kurban etmeyeceğimizi, bu dayatmaya rağmen haklı mücadelemizde ısrarcı olduğumuzu hatırlatırız” denildi.

DEÜ GSF öğrencileri:  Haklı mücadelemizde ısrarcı olduğumuzu hatırlatırız

BİRGÜN İZMİR

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi'nin (GSF) Narlıdere’den Tınaztepe kampüsüne taşınma işleminin başlamasına yönelik öğrencilerin tepkisi sürüyor. Fakültenin taşınmaması için üniversite önünde nöbete başlayan öğrenciler, "Sanat, eğitim ve İzmir için" Dokuz Eylül Üniversitesi Alsancak Kampüsü Rektörlük binası önünde bir basın açıklaması yapmak istedi. Polis ise rektörlük önünde basın açıklamasına izin vermedi. Grup, Fransız Kültür Merkezi önünde basın açıklamasını gerçekleştirdi.

“HAKLI VE YASAL TALEPLERİMİZİ HÜR İRADEMİZLE DİLE GETİRDİĞİMİZİ HATIRLATMAK İSTERİZ”

Grup adına basına açıklamasını okuyan Derin Su Uysal, direnişlerini sürdüreceklerini ifade ederek, “DEÜ Rektörlüğü’nden alınan özel talimat doğrultusunda tam da beklediğimiz gibi kolluk kuvvetlerince pazartesi gününden bu yana yerleşkemize girişimiz engellenmektedir. Bizler DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nin asıl özneleri olarak yerleşkemizin karşı kaldırımını bir yaşam alanına çevirerek direnişimizi ve bekleyişimizi pazartesi gününden bu yana sürdürmekteyiz. Direnişimize başladığımız saatlerde, 6 hocamıza soruşturma açılmış ve bu soruşturmanın gerekçesi olarak ‘öğrencileri ve kamuoyunu kışkırtmak, deprem raporunu talep etmek ve raporun güvenilirliğini zedelemek’ gibi asılsız ve dayanıksız sebepler gösterilmiştir. Biz bu fakültenin her bir öznesi olarak duyarlı ve bilinçli bireyler olduğumuzu, kimse tarafından kışkırtılmadığımızı, haklı ve yasal taleplerimizi hür irademizle dile getirdiğimizi hatırlatmak isteriz” diye konuştu.

“BÜTÜN İMKANLARIN SAĞLANACAĞI BİR YERİN TAHSİS EDİLMESİ”

Uysal, GSF öğrencilerinin taleplerini şu şekilde sıraladı:

“Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne ait olduğu iddia edilen depreme dayanıksız raporlarının tamamının kamuoyuna açıklanması. Deprem testinin rektörlüğün himayesi altındaki kuruluşlarca değil bağımsız kuruluş veya kuruluşlarca yapılması ve yeni raporların hazırlanması. Bu doğrultuda raporların doğruluğu kanıtlanırsa binada güçlendirmenin yapılıp yapılamayacağının araştırılması ve sonucun açıklanması. Yine raporların doğruluğu kanıtlanır ve güçlendirmenin yapılamayacağı doğrulanırsa Narlıdere’deki mevcut arazide yeni bir Güzel Sanatlar Fakültesi kurulacağına dair projelerin derhal hazırlanıp resmi bir biçimde açıklanması. Bu süreç içinde rektörlük binası olarak tasarlanmış ofis binası yerine Güzel Sanatlar eğitimlerinin aksamayacağı, bölümlerin ihtiyaçlarını tamamen karşılayacak, bütün imkanların sağlanacağı bir yerin tahsis edilmesi. Hocalarımızın ve biz öğrencilerin üzerindeki baskıların kaldırılması. Görevlerinden hukuksuzca alınan bölüm, anasanat ve anabilim dalları başkanlarının görevlerine iade edilmesi. Anayasal haklarımızın korunması, DEÜ Rektörlüğü’nün dayatmacı tavrından vazgeçip uzlaşmaya yönelmes, Sürecin şeffaflıkla yönetilmesi.”

“TÜM İZMİR’İ DİRENİŞİMİZE DAVET EDİYORUZ”

Uysal son olarak şunları dile getirdi:

“Gasp edilen haklarımızın mücadelesini, yaratılmak istenen bu korku ve mobbinge kurban etmeyeceğimizi, bu dayatmaya rağmen haklı mücadelemizde ısrarcı olduğumuzu hatırlatırız. Haklıyız, korkmuyoruz ve yineliyoruz, buradayız gitmiyoruz! Bu çağrıyla herkesi, tüm İzmir’i direnişimize ve bekleyişimize fiilen destek olmak için Narlıdere’deki mevcut yerleşkemizin önüne davet ediyoruz.”