DEÜ GSF’nin taşınma sürecine ilişkin akademisyen ve öğrencilerin tepkisi büyüyor. Öğrenciler bugün GSF önünde düzenleyecekleri basın açıklamasının ardından çadır nöbeti tutmaya başlayacak.

DEÜ GSF öğrencileri: Son noktayı biz  koyarız ve gitmiyoruz

BERKAY SAĞOL

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi’nin (GSF) Narlıdere’den Tınaztepe Yerleşkesi’ne taşınması kararına karşı, öğrencilerin ve akademisyenlerin mücadelesi yaklaşık 2 aydır devam ediyor.

GSF öğrencileri, geçtiğimiz günlerde “Daha öncede söylediğimiz gibi son noktayı biz koyarız ve gitmiyoruz" sözleri ile rektörlük binası önünde gerçekleştirecekleri basın açıklamasına çağrı yaptı. Öğrenciler basın açıklamasının ardından fakültenin önünde direniş çadırları kuracaklarını açıkladı.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI BEKLENİYOR

GSF öğrencileri ve akademisyenleri, fakültelerinin taşınmasıyla ilgili 'yürütmeyi durdurma' davası açtı. Dava süreciyle ilgili BirGün'e konuşan Av. Yelda Kullap, davaya ilişkin yakın zamanda karar beklediklerini belirterek, "Dava dosyasına karara etki edeceğini düşündüğümüz, sanatçı ve aydınların GSF için yayınladığı çağrı metnini ve imza atan kişilerin listesini ekledik. Ayrıca biz henüz fakültenin depreme dayanıksız olmasıyla ilgili verilen raporları göremedik. Bu raporları göremediğimize dair dava dosyasına bir dilekçe daha ekledik" dedi.

GSF akademisyenleri de geçtiğimiz günlerde taşınma süreci ile ilgili açıklama yayınlayarak DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ve DEÜ Genel Sekreteri Dr. Saip Tiryakioğlu'na tepki gösterdi. Taşınma süreciyle ilgili rektörlüğün bütün randevu taleplerini görmezden geldiğini belirten akademisyenler, çözüm önerileri sunan akademisyenleri de rektörlüğün yönetmeliklerin dışına çıkarak cezalandırdığını söyledi.

STK'LARLA KARŞI KARŞIYA GETİRİLDİK

Taşınma kararı sürecinde gerçekleşen Kültürpark krizini de açıklayan akademisyenler de açıklayan akademisyenler, Kültürpark'la ilgili yaşanan asıl krizin sorumlusunun İzmir Büyükşehir Belediyesi değil, Dr. Tiryakioğlu'nun kendisi ve rektörlük olduğunu belirtti.

5 AKADEMİSYEN İDARİ GÖREVİNDEN ALINDI

Taşınma süreci tartışmaları devam ederken, GSF Dekanlığı, sahne sanatları bölüm başkanı Prof. Dr. Semih Çelenk'inde bulunduğu 5 akademisyeni 'görülen lüzum üzerine' gibi bir açıklamayla idari görevlerinden aldı.

İdari görevinden alınmasının ardından BirGün'e açıklama yapan Prof. Dr. Semih Çelenk, "İlk defa üniversite aidiyetimi bu denli zayıflamış hissediyorum. Bunun da tek nedeni keyfi uygulamalar yapan yöneticilerdir. Üniversite de akıl giderse zerzevat kalır. İşte o zerzevat kalınca da neler olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.

ANASANAT DALI BAŞKANLIKLARINA KENDİNİ ATADI

GSF Dekan vekili Prof. Dr. Hacı Yakup Öztuna, hukuksuzca görevden aldığı 5 akademisyenin yerine yeni atamalar yaptı. Öztuna, Sahne Sanatları Bölüm Başkanlığı, Sahne Tasarımı Anasanat Dalı Başkanlığı, Oyunculuk Anasanat Dalı Başkanlığı ve Dramatik Yazarlık-Dramaturji Anasanat Dalı Başkanlığı’na kendini atadığını fakültenin resmi web sitesinden duyurdu. GSF öğrencileri ise bu atamaları tanımadıklarını açıklayarak, alacakları kararlar bizim için yok hükmündedir, dedi.

İŞ GÜVENCESİ ÜZERİNDEN AKADEMİSYENLERE TEHDİT

GSF'nin taşınma sürecinde yaşanan hukuksuzlara dair, Eğitim Sen İzmir 3 Nolu Üniversiteler şubesi açıklama yaptı. Açıklamada, "Dekan Vekili Prof. Hacı Yakup Öztuna’nın ve Enstitü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koştumoğlu’nun sürece itiraz eden öğretim elemanlarını, bire bir konuşmalarda iş güvencesi üzerinden tehdit ettiklerine dair bilgi ve şikayetler sendikamıza ulaşmıştır" denildi.