DEÜ GSF’nin Tınaztepe’ye taşınmasının olumsuz etkileri sürüyor. Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Şube, GSF’de pandemi sonrasında eğitimin çok daha büyük sorunlarla karşılaşacağını ve eğitimin yapılamayacak düzeye geleceğini belirtti

"DEÜ GSF’yi önümüzdeki dönemde çok daha büyük sorunlar bekliyor"

BİRGÜN İZMİR

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) geçtiğimiz yıl Balçova’da olan yerleşkeden, Tınaztepe’de bulunan yerleşkedeki binaya taşındı. Tınaztepe’deki taşınılan binanın GSF’nin eğitimi yetersiz olduğu Covid-19 salgınıyla beraber daha da açığa çıktı. Yaşanan bu süreçte DEÜ rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ise, Balçova’daki yeni binanın inşaatı için sürecin başladığını açıkladı.

Yeni binanın inşaatıyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Hotar, “Buradaki binalarımızı kendi olanaklarımızı kullanarak yapacağız. Bugüne kadar değerli bağışçılarımız, maddi ve manevi olarak her zaman yanımızda yer aldılar. Onlara müteşekkiriz. Bundan sonra da benzer bir düşüncesi olan hayırseverlerimize kapımız açık olacak. Yine de hatırlatmak isteriz ki üniversitemiz, bu binaları yapmaya muktedirdir. O yüzden hiç kimsenin bu konuda tedirgin olmasına istemiyoruz” dedi.

'GSF’NİN İNŞAATI SİYASİ HAMLE HALİNE DÖNMÜŞTÜR'

Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Şubesi, Prof. Dr. Hotar’ın bu açıklamasını gerçekçi olmaktan uzak şeklinde ifade etti. Yapılan açıklamada ise, “Yaşanan ekonomik kriz döneminde devletin olanaklarının yanı sıra, kurum dışı destek bulma fikri daha fakülte taşınmadan önce hem fakülte elemanları tarafından dile getirilmiş, hem de İzmir Büyükşehir Belediye’si taşınma ve yeni fakülte binası yapılması konusunda her türlü desteği sunacaklarını yazılı ve sözlü olarak dile getirmiştir. Fakat bu açıklamalara rağmen olayı siyasi bir hamle olarak değerlendiren Rektör bu talep ve çabaları elinin tersi ile iterek GSF aleyhine kararlar almıştır” denildi.

Ortaya çıkacak sorunlara karşı bu açıklamanın yapıldığı kaydedilen açıklamada, “Öncelikle, Covid-19 pandemisi sonrasında GSF eğitiminin artık Tınaztepe’deki rektörlük binalarında yapılamayacağının anlaşılması ve sonrasında ortaya çıkması muhtemel sorunlara karşı ‘Biz süreci başlattık’ diyerek sorumluluktan kurtulma hamlesi olduğunu düşündürtmektedir. İkinci olası neden, pandemi sonrasında GSF’de hiçbir şekilde yeterli düzeyde eğitim verilemeyeceği ortaya çıkacağından fakülte paydaşlarını zor ve kötü günlerin beklediğinin şimdiden görülebilir olmasıdır” ifadeleri kullanıldı.

Covid-19 pandemisi sonrasında GSF’nin eğitim konusunda daha ciddi sorunlar ile karşılaşacağı belirtilen açıklamada, “Yaşanan pandemiylebirlikte tüm ülkeler sert önlemler almak zorunda kalmış ve yaşamın normale döndürülmesi için tüm alanlarda ‘sosyal mesafe’ başta olmak üzere yeni kuralların uygulamaya konulmuştur. Dolayısı ile önümüzdeki eğitim döneminde GSF çok daha büyük sorunlarla karşılaşacak ve zaten sorunlu olan eğitim, yapılamayacak düzeye gelecektir” denildi.

'ÇÖZÜM ÖNERİLERİ DİKKATE ALINMAMIŞTIR'

Eğitimi aksatacak nedenler ise şu şekilde sıralandı:

1.Halihazırda yetersiz olan mekânlar normalleşme sonrasında uygulanacak sosyal mesafe kurulları nedeniyle eğitim verilmesine uygun değildir.

►Tınaztepe kampüsündeki binada yalnızca 3 tane amfi bulunmakta.Sosyal mesafenin en az 1 metre olacağı göz önünde bulundurulursa 200 kişilik amfide 50, diğerlerinde 25’er kişi ders yapabilecektir.

►Kuramsal derslerin yapıldığı sınıf olarak tahsis edilmiş diğer odalarda, taşınma sonrasında 20-30 öğrenci ile ders yapılmak zorunda kalınmıştır. Pandemi sonrasında bu odada en iyi olasılıkla 7-8 öğrenci ile ders yapılabilir.

►Örneğin Müzik Bilimleri Bölümü’nde taşınma sonrasında 8 piyanodan yalnızca ikisi kullanıma konulabilmiş olup, bu piyanolar hiçbir penceresi olmayan merdiven altı, ardiye biçimindeki yerlere konularak eğitim verilmeye çalışılmıştır. Bu yerlerde hoca ve öğrencinin bir arada bulunarak ders yapmaları mümkün olamayacaktır.

►Binanın havalandırma sistemi bulunmamaktadır. Tüm bina yalnızca ısıtma ve soğutma amaçlı klima sistemine sahiptir. Bina içerisinde herhangi bir virüslü kişiden hastalığın tüm binaya yayılma riski taşımaktadır.

►GSF’nin lisans ve lisansüstü programlarına kayıtlı 3000’i aşkın öğrencisi bulunmaktadır. Öğrencilerin aynı anda okulda bulunmaları ve derslere katılmaları durumunda giriş çıkışlarda sağlık kontrollerinin (basitçe ateş ölçme) sağlanamayacağı öngörülmektedir.

2.Taşınma sonrasında binanın fiziksel olanakları yetersiz kalacağı için GSF öğretim elemanları oldukça küçük sayılabilecek odalara 2 ile 6 kişi birlikte oturacak biçimde yerleştirilmişlerdir. Hal böyle iken öğretim elemanlarının sosyal mesafe kuralları uyarınca aynı odalarda mesaiye zorlanmaları, oldukça ciddi problemler yaşanmasına neden olacaktır.

3.GSF Dekan Vekili ve GSE Müdürü, taşınma sırasında ve sonrasında olduğu gibi Pandemi sürecinde de mevcut sorunları Fakülte ve Enstitü kurullarına taşımamış, öğretim elemanlarının görüş ve çözüm önerilerini dikkate almamışlardır.

Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Şube sürecin siyasal hesaplaşmalardan vazgeçilerek yürütülmesi gerektiğini talep ederken, “DEÜ rektörlüğünün GSF’nin 2020-2021 öğretim yılı için ‘tepeden inme’ kararlar yerine Fakülte öğretim elemanlarının görüşlerini dikkate alması gerektiği açıktır. DEÜ Rektörlüğü’nü bu sorunun çözümü sürecinde; tarafların görüşünü alarak ve süreci siyasal hesaplaşmalara kurban etmekten vazgeçip, İzmir Büyükşehir Belediyesi gibi kurumlarla işbirliği içinde yürütmeye davet ediyoruz. Rektörlük ’ten, atılması planlanan her adımın şeffaf ve demokratik süreçler işletilerek atılması için gerekli çabayı sarf etmesini talep ederek sürecin yakın takipçisi olduğumuzu bir kez daha belirtmek isteriz” şeklinde ifade edildi.