DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi sağlık çalışanları, yaklaşık 5 bin çalışanı ilgilendiren ek ödemelerde yapılan kesintiye ilişkin hak arama mücadelesine devam ediyor.

DEÜ sağlık çalışanları hakkını arıyor

BERKAY SAĞOL

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi, pandemi sürecinde kurumun uğradığı zararı gerekçe göstererek sağlık çalışanlarının ek ödemelerinde kesintiler yaptı. Yapılan kesintiye karşı sağlık emekçileri de geniş katılımla mücadele başlattı.

Ek ödemelerdeki kesintilere karşı Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi sağlık emekçileri yaklaşık 3 hafta boyunca her gün hastane bahçesinde yaptıkları eylemler ile taleplerini dile getirdi. Fakat defalarca yapılan başvurulara rağmen başhekim ile yapılmak istenen görüşme gerçekleşmedi. Tüm bu talepleri görmezden gelen ve eylemlere siyasi oyun diyen DEÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Semih Küçükgüçlü AKP ve MHP ile birlikte Balçova Belediyesi’nin önünde basın açıklaması yaptı.

DEKAN İSTİFA ETTİRİLDİ

BirGün’ün farklı kaynaklardan edindiği bilgilere göre, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, DEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Celiloğlu’ndan, hastane Başhekimi’nin AKP ve MHP ilçe başkanları ile beraber Balçova Belediyesi önünde yaptığı basın açıklamasına katılmasını istedi. Prof. Dr. Celiloğlu’nun ise bu açıklamaya katılmadığı için Eski AKP Genel Başkan Yardımcısı ve şimdinin DEÜ Rektörü olan Prof. Dr. Nükhet Hotar tarafından istifaya zorlandı.

Bu gelişmelerden sonra DEÜ Hastane’nin bahçesinde yapılan eylemler devam ederken, İzmir İl Hıfsızsıhha Kurulu’nun aldığı kararla sağlık kurumlarının alanları içerisinde eylem ve miting yapma yasağı getirildi. Bunun üzerine DEÜ Hastanesi emekçileri, TBMM’ye göndermek üzere ortak bir imza kampanyası başlattı.

Öte yandan DEÜ Hastanesinde yetkili sendika olan Sağlık-İş, DEÜ Rektörlüğünün işçileri rektörlük binasına çağırarak zorla Hak-İş’e bağlı Öz Sağlık-İş’e üye yapmaya çalıştığını ileri sürdü. SES İzmir Şubesi ise, bu süreçte sendikal faaliyeti engellediği gerekçesiyle DEÜ Başhekimi Prof. Dr. Semih Küçükgüçlü ve hastane müdürü hakkında suç duyurusunda bulundu.

MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR

Yaşanan süreçle ilgili BirGün’e açıklama yapan SES İşyeri Temsilcisi Günseli Uğur, "Biz eylemlerimize başlayalı bu kadar zaman geçti. Hastanede örgütlü olan her sendikayla beraber taleplerimizi ilettik ancak hala başhekim bizimle görüşmedi. O süreçte bizden mesai saatlerinde görev yerlerimizde olmadığımıza dair savunma istendi, biz de sendikal faaliyet yürüttüğümüzü belirterek ortak bir savunma verdik. Normalde 15 gün içinde savunma veren kişilere bir cevap verilmesi gerekiyor ancak bize herhangi bir bilgi verilmedi. Sadece 2 asistan hekim arkadaşımıza idari disiplin soruşturması açıldı. SES İzmir Şubesi olarak başhekim ve hastane müdürü dışında İzmir İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun aldığı eylem yasağı kararına da, hastanenin bahçesinde mesafe kurallarının uygulanmadığını fotoğraf çekip göstererek itiraz ettik. İmza kampanyası başlatmıştık. SES üyesi sağlık çalışanları olarak hastanede ‘Köle değil sağlık emekçisiyiz’ yazılı rozetlerle çalışıyoruz. Topladığımız imzaları da Meclis’e gönderdik mücadelemize devam ediyoruz" dedi.