DEÜ Tıp Fakültesi, uzaktan eğitimde çöken sisteme rağmen online sınav gerçekleştireceğini açıkladı. Öğrenciler ise sistemin yavaşlığı, sürekli çökmesi ve verilen sürenin yeterli olmaması gibi sebeplerle alınan karara tepkili.

DEÜ Tıp Fakültesi öğrencileri online sınav yönergesine tepkili

BERKAY SAĞOL

Türkiye'deki hemen hemen tüm üniversitelerde uzaktan eğitimde çeşitli sıkıntılar yaşanıyor. Birçok öğrenci eşitsiz şartlardan dolayı derslere giremezken, şartları uygun olan öğrenciler ise ders saatlerinde yoğun trafikten dolayı sistemin çökmesiyle karşı karşıya kalıyor. Uzmanlar tarafından bazı fakültelerde uzaktan eğitimin yeterli olmadığı açıklanmasına rağmen Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, uzaktan eğitimin yanı sıra sınavları da online bir şekilde yapacağını açıkladı.

15 Ekim tarihinde tüm sınıflar için online sınavların yapılacağının açıklandı. Öğrencilere gönderilen yönergede sınavların 100 sorudan oluşacağı ve 125 dakika süre verileceği açıklandı. Sayfa ileriye geçildikten sonra sorulara geri dönülemeyecek olması, sistemin yavaşlığından dolayı sayfa geçmenin en az 10 saniye sürmesi gibi sebeplerden dolayı açıklanan sınav yönergesine tepkili.

Öğrenciler dönem 1-2 için yapılan canlı yayında endişelerini ve taleplerini dile getirdiklerini ancak herhangi bir şekilde çözüm üretilmediğini belirtti. Öğrencilerin sorularına ise internet bağlantı problemlerinin kişisel olduğu, sistemin gayet yeterli çalıştığı ve bağlantı problemi nedeniyle sistemden düşmeleri halinde direkt olarak telafi sınavına girmeleri gerektiği yönünde cevaplar verildiği öğrenildi. Öğrenciler ise tepkilerini sosyal medya üzerinden #deutıpsesimiziduy etiketi üzerinden gösterdi.

"MAĞDURİYETLERİ GİDERMEK YERİNE TELAFİ SINAVINA GİRİN DİYORLAR"

BirGün'e açıklama yapan DEÜ Tıp Fakültesi öğrencisi, "Açıklanan yönerge bir tıp fakültesi için oldukça kötü. Bir kere sınav içinde yaptığım soruya tekrar dönemem oldukça saçma. Öğrencilerin bilgisini değil, kimin interneti ve bilgisayarı daha hızlı ve güçlü onu ölçmeyi amaçlıyorlar. Sonuçta ben sorunun cevabını bilsem bile internetim kötü, bilgisayarım yavaş veya sistemden düşersem soruları yanıtlayamayacağım. Bu durum hak kaybına yol açacak. Bu aynı zamanda tüm öğrenciler arasında ciddi bir eşitsiz şartlara yol açacak. Fakültedeki her arkadaşımız aynı şartlara sahip değil. Herkes aynı şartlara sahip olsa bile sınav anlarında yoğunluktan dolayı sistemin çökme durumu var. Mağduriyetlere çözüm üretmek yerine telafi sınavına girin diyorlar. Bir de sınavların 15 Ekim'de yapılacağını 9 Ekim'de açıkladılar. Bu yüzden çalışmalarımızı organize etmemizde oldukça zora girdi" dedi.

Öğrencilerin yoğun tepkilerinin ardından DEÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı, tüm öğrencilere bir mail göndererek sınavlarla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Bugün yapılması gereken bazı derslerin muhtemelen bölgesel internet alt yapısındaki sorunlar nedeniyle sağlıklı olarak yapılamadığını biliyoruz. Bu sorunun, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin diğer fakülteleri, İzmir’deki diğer üniversiteler ve bazı ev ortamlarında da yaşandığı ve internet erişimiyle ilişkili olduğuna dair geri bildirimler aldık. Bu durum, sorunun bölgesel internet alt yapısı ile ilgili olduğunu düşündürmektedir. Bugünkü toplantımızda aldığımız geri bildirimlerden sadece internet hızıyla ilişkili olabilecek soru başına düşen süreyi blok sonu sınavlarında 75 saniyeden 85 saniyeye çıkarma kararı aldık" denildi.