DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi sağlık çalışanları, yaklaşık 5 bin çalışanı ilgilendiren ek ödemelerde yapılan yüzde 20 kesintiye ilişkin hak arama mücadelesi devam ediyor. İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz ise sağlık çalışanının itibarsızlaştırıldığını belirtti

DEÜ Tıp Fakültesi sağlık çalışanlarının hak arama mücadelesi devam ediyor

BERKAY SAĞOL

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalışanları, hastane başhekimliğinin salgın sürecinde kurumun uğradığı zarar gerekçe gösterilerek ek ödemelerinde yüzde 20 kesinti yapılmasına karşı başlattığı eylemlerine devam etti. Bugünkü eyleme Praksis grubu da şarkılarıyla destek verdi.

DEÜ Asistan Hekim İnisiyatifi, Demokratik Sağlık Sen, Eğitim Sen 3 Nolu şube, Eğitim İş, Genel Sağlık İş, İzmir Tabip Odası, SES, Tez Koop İş Sendikası, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası, Türk Hemşireler Derneği olarak ek ödeme kesintilerine karşı açıklama yaptı. Açıklamayı SES iş yeri temsilcisi Ceylanım Üçer okudu.

Öncelikli taleplerinin hastane yönetiminin çalışanlarına verdiği değeri gösterip karşılarına çıkması olduğunu belirten Üçer, "Taleplerimiz ekonomik ve özlük haklarımızla beraber bir onurlu duruş mücadelesine dönüşmüştür. Yapılan ücret kesintisinden geri dönülmelidir. Temel ücretin en düşüğü yoksulluk sınırının üstünde olacak şekilde yükseltilmelidir. Fiili Hizmet Süresi Zammı (yıpranma payı) sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan her kadrodan bütün emekçileri ve geçmiş çalışma sürelerini de kapsayarak şekilde 5 yıla 1 yıl olarak düzenlenmeli, salgın döneminden kaynaklı olarak artı 1 yıl yıpranma payı hakkımız verilmelidir. Ek gösterge rakamlarının sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda çalışan tüm emekçileri kapsayarak, en az 3600 ek gösterge olacak şekilde kademeli olarak yükseltilmelidir. 4A, 4B, 4D vb farklı kadrolara son verilmeli; Sağlık alanında yeni atamaların hepsi kadrolu, güvenceli yapılmalıdır. Covid-19 enfeksiyonu geçiren sağlık emekçisinin zararının tanzimi için ‘mesleki risklere bağlı ortaya çıkan hastalık’ olarak kabul edilip, iş kazası/meslek hastalığı olduğuna dair düzenlemeler derhal yapılmalıdır" diye konuştu.

deu-tip-fakultesi-saglik-calisanlarinin-hak-arama-mucadelesi-devam-ediyor-747358-1.

PANDEMİ YARDIMLARININ NE OLDUĞUNU MERAK EDİYORUZ

DEÜ’deki süren eylemlerle ilgili BirGün gazetesine açıklama yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, süreci okurken asıl olarak üniversitelerin nasıl bu duruma geldiğine bakmak gerektiğini söyledi. Üniversitelerin finansman sisteminin Sağlıkta Dönüşüm Programıyla değiştiğini vurgulayan Obuz, “Eskiden genel bütçeden üniversite hastanelerine pay aktarılırdı. Artık bu mümkün değil. Üniversite hastaneleri yaklaşık 15 yıldır güncellenmeyen SUT fiyatları ile SGK’ya hizmet üretiyorlar. Pandemi sürecinde her yerde ekonomi olumsuz etkilendi. Burada da hasta sayılarında bir düşüş oldu. Zaten finansal bir kriz içinde olan, firmalara borçlarını ödeyemeyen üniversite hastaneleri pandemiden Sağlık Bakanlığı hastanelerine göre daha fazla etkilendi” ifadelerini kullandı.

deu-tip-fakultesi-saglik-calisanlarinin-hak-arama-mucadelesi-devam-ediyor-747359-1.

Obuz son olarak şunları dile getirdi: “Maliye Bakanı tarafından sağlık çalışanlarını desteklemek amacıyla üniversite hastanelerine gönderileceği söylenen pandemi yardımlarının ne olduğunu merak ediyoruz. Burada şu anda esas sorun, çalışanlarına verecek parası olmayan üniversitenin ekonomik sorunlarından çok yöneticilerin çalışanlarını muhatap almaması ve konuşmamasıdır. Üniversiteye kolluk güçlerinin getirtilmesi, basın açıklamasına katılanlardan savunma istenmesi, öğretim üyelerinin asistan ve çalışanlarını eylemlere katılmaması konusunda uyarmalarının istenmesi, bilimin ve özgür düşüncenin beşiği olması gereken üniversitelerin geldiği son aşamayı gözler önüne sermektedir.”