Yargının ‘hukuka aykırı bularak’ imar planlarını iptal ettiği İstanbul Küçükçekmece’deki bir milyon metrekarelik arazi için bakanlık yeni plan hazırladı. Dev arazinin yüzde 40'ı 'ticaret ve konut' alanı olarak belirlendi.

Dev arazide konut rantı

Uğur ŞAHİN

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 3. İdare Mahkemesi’nin imar planlarını iptal ettiği Marmara Üniversitesi’ne tahsisliyken TOKİ’ye devredilen İstanbul Küçükçekmece’deki dev araziye ilişkin yeni imar plan hazırladı. Bir milyon metrekarelik arazinin 395 bin 132 metrekaresi, ‘ticaret ve konut alanı’ olarak belirlendi. 12 katavaran konutların inşa edilebileceği arazide, 12 bin 498 kişinin yaşaması planlanıyor.

YARGI İPTAL ETTİ

Küçükçekmece Halkalı Mahallesi’ndeki 998 bin 517 metrekarelik arazi önce Marmara Üniversitesi’ne tahsis edildi. Fakat Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Marmara Üniversitesi ve TOKİ arasında 2016 yılında imzalan proto-kol uyarınca Marmara Üniversitesi’nin Maltepe’deki Orgeneral Kenan Evren Kışlası'na taşınmasına karar verildi. Dev arazi de bu kararın sonrasında TO-Kİ’ye devredildi. Ardından da taşınacak TSK tesisleri ile Marmara Üniversite-si’nin yeni tesis yapımına kaynak sağlamak için arazi ‘arsa üretim alanı’ ilan edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, alanın fonksiyonunu da ‘konut+ticaret’ olarak belirledi ve arazide yapılaşmanın önü açıldı. Ancak İstanbul 3. İdare Mahkemesi, imar planını iptal etti. Kararda, imar planın bölgenin iskân yoğun-luğunu artıracağına vurgu yapıldı.

dev-arazide-konut-ranti-1038625-1.

YÜZDE 40’I KONUT

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, alanın plansız kaldığını belirte-rek, yeni bir plan hazırladı ve askıya çıkarttı. Bölgenin sağlıklı bir yerleşim yeri haline getirilmesi için hazırlandığı öne sürülen imar planına göre, Atatürk Ha-valimanı’na iki kilometre, Marmaray İstasyonu’na ise 215 metre mesafedeki dev arazinin 395 bin 132 metrekaresi ‘ticaret ve konut alanı’ olarak belirlendi. Bu, arazinin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturuyor. Halkalı ve İstasyon Mahalleleri sınırları içerisinde kalan arazide yeni yapılacak konutların kat yüksekliğinin 12 ve 5 olmak üzere iki aşamalı planlandığı bildirildi. Söz konusu imar planıyla alanda 12 bin 498 kişinin yaşayacağı öngörüldü.
Arazinin yüzde 60’ının ise donatı alanı olarak kullanacağı kaydedildi. Ayrıca plan kapsamında iki özel eğitim alanı ile bir özel sağlık tesis alanı da oluşturul-du. Bununla birlikte bölgeye üç adet cami inşa edileceği, bir de 90 bin 495 met-rekare büyüklüğünde millet bahçesi yapılacağı belirtildi.