Dev hayalet ağ 10 yıl sonra çıktı
Fotoğraf: AA

"Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" kapsamında Maltepe ile Adalar arasında kalan bölgede yapılan yaklaşık 5 bin metrekare boyutundaki dev hayalet ağ çıkarıldı.

İstanbul Tarım ve Orman Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü, Sahil Güvenliğin işbirliğiyle 12 dalgıcın da yer aldığı ekip, 2 günlük bir çalışma yaptı. Denizaltı robotlarıyla yapılan aramalarda 30 metre derinlikte bir hayalet ağ olduğu tespit edildi. Ağın, yaklaşık 10 yıldır su altında olduğu değerlendirildi.

Gedik Üniversitesi Su Altı Teknolojisi Bölümü Başkanı Güvenç Sorar da çıkarılan hayalet ağın Türkiye'de tek parçada çıkarılan en büyük ağ olduğunu belirterek "Ekosisteme durduğu yıllar boyunca çok büyük zararlar verebilecek bir ağ çıkardık. O yüzden de hem balıkların yaşamını kurtarmış olmanın hem canlı yaşamını eskiye döndürme çabalarının bir sonucu aslında bu" dedi. Sorar, balıkçılardan, isteyerek veya istemeyerek bıraktıkları ağları yetkililere bildirmesini isteyerek şunları kaydetti: "Bu ağların koordinatlarını bildirirlerse biz dalıp bunları tespit edip gemilerle, üzerine vinçlerle gelip bunları çıkartıyoruz. Yani canlı yaşamına sürekli bir zarar vermemesi için el birliğiyle kurumlarımızla, üniversitelerimizle denizlerimizi temizlemeye çalışıyoruz."

AA