Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2022) bugün başlıyor. 24 takımın mücadele edeceği turnuva 18 Eylül’de sona erecek. 12 Dev Adam, organizasyondaki ilk maçında bugün Karadağ ile karşılaşacak. 17.15’te başlayacak mücadele NTV’den yayımlanacak.

Dev heyecan başlıyor
Türkiye, turnuva öncesi oynadığı son karşılaşmada Sırbistan’a 79-72 mağlup oldu. (Fotoğraf: AA)

Yunis ALAÇAM

Gürcistan, Almanya, İtalya ve Çekya'nın ev sahipliğinde düzenlenen EuroBasket 2022 bugün oynanacak maçlarla başlayacak.Bu yıl 41’inci kez gerçekleştirilecek turnuvanın ilk gününde 6 karşılaşma yapılacak.

Şampiyonanın ilk turunda A Grubu müsabakaları Gürcistan’ın başkenti Tiflis'te, B Grubu karşılaşmaları Almanya'nın Köln kentinde, C Grubu mücadeleleri İtalya’nın Milano şehrinde, D Grubu maçları da Çekya'nın başkenti Prag’da oynanacak. Organizasyona grup karşılaşmalarının ardından Almanya’nın başkenti Berlin'de devam edilecek.

EuroBasket 2022’de A ve B gruplarında ilk maçlar yarın, C ve D gruplarında ise 2 Eylül Cuma günü oynanacak. Tarihinde 25’inci defa Avrupa Şampiyonası'nda boy gösterecek Türkiye Ulusal Basketbol Takımı, organizasyondaki ilk maçını bugün TSİ 17.15'te Karadağ ile yapacak.

TURNUVA FORMATI

Avrupa Şampiyonası’nda toplam 24 takım altışarlı 4 grupta mücadele edecek. Gruplarını ilk 4 sırada bitiren ülkeler ikinci tura yükselecek ve çapraz eşleşme usulüyle son 16 turunda karşılaşacak. Şampiyonada daha sonra oynanacak çeyrek final, yarı final ve final maçlarının ardından madalyalar sahibini bulacak.

Türkiye, bu organizasyonda daha önce 171 maç yaptı. Türkiye, 41’incisi düzenlenecek EuroBasket’te 24 kez mücadele ederken, yaptığı 171 maçta 68 galibiyet, 103 yenilgi aldı.Tarihinde ilk maçını Yunanistan ile yapan Türkiye, Avrupa Şampiyonası tarihindeki ilk müsabakasını da komşuyla oynadı. Mısır’da düzenlenen 6. EuroBasket finallerine ilk defa katılan, 17 Mayıs 1949’da Yunanistan ile yaptığı maçta rakibine 54-41 yenildi.

12 Dev Adam, Türkiye, Finlandiya, İsrail ve Romanya’da düzenlenen EuroBasket 2017 istenilen performansı sergileyemedi. Söz konusu şampiyonada D Grubu’nu 5 maçta 2 galibiyet ve 3 mağlubiyetle dördüncü bitiren ay-yıldızlı takım, son 16 turunda İspanya’nın rakibi oldu. Ulusal takım, bu turda rakibiyle oynadığı maçı 73-56 kaybederek, turnuvaya veda etti. Türkiye , Avrupa Şampiyonası tarihindeki en kötü performansını 1971 yılındaki şampiyonada aldı. Türkiye, 12 takımın katıldığı şampiyonayı son sırada tamamlamıştı.

EN FARKLI GALİBİYETLER​

Türkiye, Avrupa Şampiyonası finallerinde en farklı galibiyetini Danimarka karşısında elde etti. Ulusal takım, Budapeşte’de yapılan 9. Avrupa Şampiyonası’nda 13 Haziran 1955’te Danimarka’yı 49 sayı farkla (82-33) yendi.

Türkiye, Danimarka’yı 1951’de Paris’te yapılan 7. Avrupa Şampiyonası’nda da 47 sayı farkla (83-36) geçti.

dev-heyecan-basliyor-1058685-1.

NOTLAR

REKORLAR SOSYALİST DEVLETLERDE
41’inci defa düzenlenecek olan organizasyonda sosyalist ülkelerin hâkimiyeti dikkat çekiyor. 1991’de fesh edilen Sovyetler Birliği 14 defayla turnuvayı en çok kazanan ülke olurken 2003 yılında dağılan Yugoslavya 8 kezle turnuvayı en çok kazanan ikinci takım.

SON ŞAMPİYON SLOVENYA
Slovenya, 2017 yılında Türkiye, Finlandiya, İsrail ve Romanya’nın ev sahipliğinde düzenlenen organizasyonda final maçında Sırbistan’ı yenerek kupayı kazanmıştı. EuroBasket tarihindeki ilk şampiyonluğunu kazanan Slovenya bu turnuvanın da en önemli madalya adaylarından biri.

12 DEV ADAM BAŞARIYA HASRET
Ulusal takım EuroBasket’te başarıya hasret kaldı. Avrupa Şampiyonası’nda bugüne dek 24 kez mücadele eden kırmızı-beyazlılar, en iyi derecesini Türkiye’deki 32. organizasyonda elde etmişti. 2001’deki şampiyonada ev sahibi olmanın avantajını iyi kullanan Ulusal takım, finale kadar geldi ancak Yugoslavya’ya yenilerek gümüş madalyayla yetindi. Türkiye’nin organizasyondaki tek madalyasını da bu turnuvada kazandı.

ERGİN ATAMAN İDDİALI
Ulusal takım başantrenörü Ergin Ataman, Karadağ maçını yorumlarken ayrıca şampiyona da madalya alacakları bir kadroya sahip olduklarını belirtti. Ataman, "Turnuvanın en genç takımlarından biriyiz. İleride daha iyi olacağız ama bugün itibarıyla madalyaya uzanabilecek bir kadromuz olduğunu düşünüyorum. Elbette bu düşünmekle olmuyor, bunu sahada uygulayabilecek olanlar da oyuncularımız olacak" ifadelerini kullandı.

İSPANYA’NIN YENİ JENERASYONU
Turnuva tarihinin en başarılı ülkelerinden biri olan İspanya, bu organizasyona yenilenmiş bir kadroyla geliyor. 2008-2012 dönemlerinde yakaladıkları jenerasyonla Avrupa basketbolunu domine eden Matadorlar, madalya için favori gösteren takımlar arasında.