Dev ödeneği kaptılar
Tüm tepkilere rağmen TBMM’de kabul edilen kanun teklifi kapsamında kurulacak Diyanet Akademisi’nin kamuya yükü açığa çıktı. Geniş yetkilere sahip akademi için üç yılda toplam 2 milyar 905 milyon 759 bin TL harcama öngörüldü.
Mustafa BİLDİRCİN
Diyanet Akademisi’nin kamuya maliyeti belli oldu. Aday din görevlilerine mesleki eğitim verilmesi amacıyla kurulan akademi kapsamında 2023, 2024 ve 2025 yıllarında 2 milyar 905 milyon 759 bin TL harcama planlandı.
İTİRAZLARA RAĞMEN
Diyanet Akademisi’nin kurulmasına yönelik kanun teklifi, 16 Mart’ta TBMM’de kabul edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı akademide, aday din görevlilerinin mesleki eğitimi ile hizmet içi eğitim faaliyetlerinin yürütüleceği bildirildi. Akademide, yurtdışından gelen din görevlilerine eğitimler verileceği de belirtildi. Eğitimciler, tüm itirazlara karşın kurulması kararlaştırılan Diyanet Akademisi’ne, “eğitim birliğini bozacak” gerekçesiyle tepkili. Geniş yetkilerle donatılan akademideki haftalık ders saati sayısını belirleme yetkisi ise Cumhurbaşkanı’na verildi. Akademinin başına, “dini ilimler ve hafızlık icazetini” İsmailağa Cemaati ile bağlantılı olan bir vakfın kursundan alan Enver Osman Kaan getirildi. TBMM’ye sunulan bütçe teklifine göre, Diyanet Akademisi için 2023’te 806 milyon 508 bin TL ayrıldı. Bu ödeneğin 400 milyon TL’sini personel giderleri oluşturdu. “Tüketime yönelik mal ve hizmet alımı” için 45,4 milyon TL, “yolluklar” için ise 51,1 milyon TL harcama yapılması öngörüldü.
Bütçe teklifi, Diyanet Akademisi için 2024 ve 2025 yıllarında ayrılması planlanan ödeneğin büyüklüğünü gözler önüne serdi:
•2024: 977 milyon 784 bin TL
•2025: 1 milyar 121 milyon 467 bin TL
GENİŞ YETKİ SAĞLANDI
Akademi, Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, üniversiteler, yükseköğretim kurumları ve müftülükler ile “görevinin gerektirdiği” diğer kuruşlarla ortak çalışma yapabilecek. Bu kapsamda ilk ve ortaokullarda aktif faaliyet yürütülebilecek. Mesleki ve bilimsel ilişkiler kurabilecek ve danışma kurulları ile komisyonlar oluşturabilecek.