Deprem felaketinin yaşandığı kentlerden Hatay'da, DEVA Partisi Teşkilat İşleri Başkanı Sadullah Ergin’in kardeşlerinin enkaz altında kaldığı ancak kurtarma çalışmasının henüz başlamadığı öğrenildi.

DEVA Partisi: Sadullah Ergin’in kardeşleri Hatay’da enkaz altında
DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin

HABER MERKEZİ

6 Şubat'ta sabaha karşı ve öğleden sonra Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ilde hissedilen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde açıklanan son resmi verilere göre şu ana dek 2379 kişi hayatını kaybetti, 14 bin 483 kişi yaralandı.

Depremin en çok etkilediği kentlerden Hatay'da ise birçok noktada kurtarma çalışmaları etkili şekilde yürütülemiyor.

"ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI YAPILAMIYOR"

DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, DEVA Partisi Teşkilat İşleri Başkanı Sadullah Ergin’in kardeşlerinin Hatay’da enkaz altında olduğunu söyledi. Şahin, depremin üzerinden saatler geçmiş olmasına rağmen, arama-kurtarma çalışmalarının yapılamadığını açıkladı.

Ergin’le telefon görüşmesi yaptıklarını söyleyen Şahin, şu bilgileri verdi: "Kendisi sabahın ilk saatlerinde memleketi Hatay’a ulaşmak için Ankara’dan yola çıktı ancak Hatay’a akşam geç saatlerde varabildi. Telefon görüşmemizde Hatay’ın büyük bir yıkıma maruz kaldığını bizlere iletti. Özellikle arama kurtarma ekipleri açısından da büyük bir yıkım içinde olduğumuzu öğrenmiş olduk. Yine EPDK’nın açıklamasına rağmen bölgede akaryakıt temininde büyük bir sorun olduğunu öğrendik. Sadullah Bey tüm yakınları ve kardeşlerinin enkaz altında olduğunu fakat onların kurtarılması için gerekli arama, kurtarma çalışmalarının ne yazık ki yapılamadığını bizlerle üzülerek paylaştı. Onun çaresizliğini bizzat hissettik."

Şahin ayrıca partisinin afet yönetimine ilişkin önerilerini paylaştı. Şahin, DEVA Partisi’nin önerilerini şöyle sıraladı:

"Yaşanan depremin büyüklüğü göz önüne alındığında tüm illerdeki resmi ve gönüllü arama kurtarma ekipleri, askeri birlikler süratle bölgeye ulaştırılarak arama kurtarma çalışmaları hızlandırılmalıdır. Deprem bölgesinden başka bir bölgeye intikal etmek isteyenler için gerekli destek ve kolaylık sağlanmalı, tahliye sürecinde kadın, çocuk ve yaşlı vatandaşlarımıza öncelik tanınmalıdır.

"BU AŞAMADA SADECE ACİL YARDIMLAR KABUL EDİLMELİ"

Seyyar mutfak, seyyar tuvalet, seyyar hastane ve seyyar fırınlar kurulmalı, ayakta kalan fırın ve lokantalar devlet desteğiyle tam kapasite vatandaşımızın hizmetine sunulmalıdır. Etkilenen il ve ilçelere kış çadırları ve prefabrik kamplar kurulmalıdır. Küçük yerleşim yerlerinde konteyner gibi geçici yerleşim yerleri tesis edilmelidir.

Ülkemizin dört bir yanından deprem bölgelerine yardımlar yapılırken, bu aşamada sadece battaniye, su, süt, mama, çocuk bezi, hijyen malzemesi ile gıda gibi acil yardımlar kabul edilmelidir. Psikolojik destek için gönüllü ekiplerin bölgeye intikal etmesi için koordinasyon sağlanmalıdır."