Hep tartışılan dijital doktorluk ve uzaktan teşhis ne kadar sağlıklı? Cep telefonu uygulamaları ile sağlığımıza kavuşabilir miyiz?

Bu hafta teknolojiyle ilgili İngiltere’de en çok konuşulan konulardan bir tanesi bu konuydu. Benzer uygulamaların tüm dünyada da konuşulduğu düşünülecek olursa konu yazmaya değer diye düşünüyorum. Ülkemizde de aslında bu konuda pek çok çalışma yapılmakta. Mobil bir uygulama ile doktorumuzla haberleşmek, bir sıkıntımızı ona anlatarak destek almak aslında çok güzel bir durum. Özellikle doktor bulmakta zorlanan büyük bir kesime sahipsek bu daha da önemli. Hayatında doktorla karşı karşıya gelme şansı gelişmiş ülkelere göre çok düşük olan coğrafyalar için bu daha da kıymetli bir durum.

devir-tipta-dijitallesme-devri-91976-1.Sıkıntılı bir durum ve olmalı mı olmamalıların havada uçuştuğu bir ortamda artıları eksileri sıralamaya çalışalım. Kimi “Öyle şey olmaz”, kimiyse “Harika bir uygulama kesinlikle olmalı” diyor. Açıkcası ben “bazen” diyebilirim. Neden mi? Teşhis hastalıklarda en önemli aşama. Doğru teşhis bizi sağlığımıza kavuşturacağı gibi yanlış teşhis sonumuzu getirebilir. Bu kadar net bir çizgi ortadayken uzaktan bir doktorun bize teşhis koyması ve tedavi etmesi ne kadar güvenilir. Bu negatif tarafı. Bir diğer taraftan baktığımızda en yakın doktor 300 km uzaklıkta ve hastanın durumu kötü. İşte bu tip durumlarda en azından ilk teşhis, hiç olmayacağına uzaktan bir doktora gösterelim demek bir nebze olsun çözüm olabilir. Özellikle tatilde ve ulaşım sorunu olan bir lokasyonda ilk müdehale, hayat kurtarır. Bir detayı atlamamak gerekiyor tabi, yalnız olmamanız çok önemli. Zira doktora ulaşacak bir durumunuz olmayabiilir. Siz baygınsınızdır ve eşiniz, çocuğunuz, arkadaşınız doktora ulaşıp cep telefonunun kamerasını açıp ortamı, hastayı ve en önemlisi belirtileri uzman kişiye aktarması gerekir. Doktorun doğru teşhisi koyabilmesi için en önemli done hastanın durumu ile ilgili en sağlıklı bilgiler. Tabii akıllı bir cep telefonunuzun ve internet bağlantınızın da olması gerektmekte.

Bir de şehirde ve doktora gitmeye zaman bulamadığımız zamanlar var. Belki doktora görünseniz hastalığınızın en başında doğru teşhis ile iş büyümeden noktayı koyabileceksiniz. Doktoru ayarladık diyelim, sıkıntı bununla bitmiyor ki. Malum şehir hayatı en vahşi doğadan bile daha vahşi! İşten izin al, çocuğu organize et, ulaşım sorunlarını aşıp doktora git. En iyi ihtimalle yarım günü burada harcamanız gerekebilir. Şimdi ne olacak hastalık bu yarım günü de harca diyebilir. Harcarız harcamasına hem de hiç açımadan gel gör ki iş yeri belki bu konuda sıkıntı çıkartacak, belki çocuğunuza bakacak kişinin o kadar vakti yok. 2 saat içerisinde hallet ne işin varsa diyecek. Hadi hepsi oldu sadece İstanbul gibi şehirde bir yakadan bir yakaya geçmek olay. İngiltere ve İrlanda’da bir uygulama ile bu sorunların üstesinden gelemeye çalışan 250 bin insan var. Aylık ortalama 20 TL ödeme ile internet üzerinden mobil uygulama ile sınırsız tıbbi destek alıyor. Uzmanlar bu noktada tartışıyor işte. Fiziksel muayene gerekli diyenler var. Bazı durumlarda buna gerek yok dijital olabilir diyenler. Gerçek şu ki bu geçiş sürecinin tam ortasında olan nesil biziz. Belki çocuklarımız en kötü ihtimalle torunlarımız bu konuda daha oturmuş bir sistemde yaşacaklar hayatı.

Pazar büyüyecek
Sağlık çok önemli. Bu konuda kimse farklı düşünmüyor. Dünyada yaşam olduğu sürece gerek biz gerekse hayvanlar için olmazsa olmaz bir konu olmaya devam edecek. Teknolojik gelişmelerle bu konuda gerçekten önemli adımlar atılıp, yatırımlar yapılıyor. Berlin’de gerçekleştirilen IFA fuarında Philips standında tanıtılan en dikkat çekici ürün ev tipi ultrason cihazıydı. Mobil cihaza bağlanan bu cihaz sayesinde hastayı, hamileyi yerinden oynatmadan ultrason çekebiliyorsun. Diyelim ki eşiniz hamile bir problem oldu ve doktorun görmesi gerekiyor. Zaman yok, doktorunuz şehir dışında ya da siz farklı bir ülkedesiniz. Ultrason cihazını tablete bağlayıp doktorunuz ile video görüşme açıp size verdiği talimatlar ile eşinizin karnındaki bebeğinizin ultrasonunu çekebiliyor olmak, sonrasında da çekilen bu filmi, videoyu doktorunuzla paylaşmak dakikalar içerisinde yapabileceğiniz bir iş. Doktorunuz bu filmi inceleyip size tedavi yöntemini önerebilir. Hiç olmayacağına bu kadar olması bile sizin içinizi rahatlatacaktır. Hatta olayı şöyle de düşünebiliriz, Türkiye’deki tüm muhtarlara böyle bir ekipman seti teslim edilebilse, sağlık bakanlığının oluşturduğu güvenli bir ağ üzerinden ulaşamayacağınız kişi kalmaz. En azından köy ahalisi sıkıntısı olduğunda çağrı merkezi gibi çalışacak bu tip bir merkezde memleketin tüm noktalarına hizmet vermeye çalışabilir. Biraz ütopik oldu ama neden olmasın diyor insan.

Dijital doktor konusunda tartışmalar süredursun, bu tip uygulamalar büyüme planlarını yapmış durumda ve daha büyük kitlelere ulaşmak adına büyük bir çalışma içerisindeler. Bu da gösteriyor ki aslında bu durum ile ilgili karar verilmiş. Dijital doktor işi tutmuş ve gelişip yeni pazarlara doğru büyüyecek. Ülkemizde de bu tip işlere girmeyi düşünenler varsa ellerini çabuk tutsun, pek yakında bizim pazarımıza da gelecekler. Kim bilir belki bir şirket kurar iyi bir iş çıkartırsınız, gelen bu devlere şirketinizi satar zangin olursunuz. Evet buradan da yatırımcı, girişimcilerimize mesajı verdik. Bu haftalık bu kadar.

Görüşmek üzere, keyifli haftasonları.