Devlet Bahçeli partisinin Kızılcahamam kampının ardından yaptığı değerlendirmede MHP’nin oyunu 18.81 olarak açıkladı. Partisini ikinci sıraya yerleştiren Bahçeli, yaptığı bu hesapla AKP’nin oyunu da yüzde 33’ün altına indirmiş oldu. MHP liderinin yaptığı bu hesap ‘Bahçeli uydurması’ diye bir kanara atılacaklardan değil. Belki rakamlar biraz abartılmış olabilir, ama çok açık ki AKP’den ortağına doğru ciddi bir […]

Devlet Bahçeli ortağının oy oranını açıkladı: AKP’nin oyu Kasım 2002’nin altına düştü

Devlet Bahçeli partisinin Kızılcahamam kampının ardından yaptığı değerlendirmede MHP’nin oyunu 18.81 olarak açıkladı. Partisini ikinci sıraya yerleştiren Bahçeli, yaptığı bu hesapla AKP’nin oyunu da yüzde 33’ün altına indirmiş oldu.

MHP liderinin yaptığı bu hesap ‘Bahçeli uydurması’ diye bir kanara atılacaklardan değil. Belki rakamlar biraz abartılmış olabilir, ama çok açık ki AKP’den ortağına doğru ciddi bir oy akışı yaşandı. Bu yüzden yapılan ve yapılacak kampların da en önemli gündemlerinden biri oldu. İttifakın geleceğinde de hatırı sayılır bir etken olmaya aday.

MHP’NİN OYU 7 MİLYONUN ÜZERİNDE

Devlet Bahçeli’nin partisinin oy oranını nasıl hesapladığını tam olarak kestirmek mümkün değil. 46 milyon 431 bin 717 geçerli oyun olduğu bir seçimde 18,8’lik bir oran için 8 milyonu aşan bir oy almanız gerekir. MHP belki bu rakamlara ulaşamadı ama tablo, buna yakın bir noktaya geldiğini gösteriyor. İttifaklar nedeniyle yerel seçimlerde partilerin aldığı oyu hesaplamak çok zor. Bahçeli’nin hesap yaparken on ay içerisinde gerçekleşen iki seçimi birlikte değerlendirdiği çok açık. 31 Mart seçimlerinde MHP tam 44 ilde AKP adayını desteklemişti. Bu nedenle belediye ve il genel meclisi üyeliklerinde 24 Haziran seçimleri baz alındığında 3 milyona yakın oy kaybettiği görülüyor.

Devlet Bahçeli hesap makinesini eline aldığında yerel seçimlerde AKP’yi desteklediği illerde 24 Haziran seçimlerini, partisi ile girdiği illerde de kendi aldığı oyları hesaplamış görünüyor. Böylece bahsettiği rakamlara ulaşmış oluyor.

İÇ ANADOLU’DA AKP ERİDİ

Anlaşılan o ki Devlet Bahçeli, 31 Mart seçimlerinde ittifak adına MHP’nin tek aday olarak girdiği illerde başkanın oylarının tümünü kendi hanesini yazdı. Bu da oylarını daha da yukarıya taşıdı. Daha gerçekçi bir yaklaşım için başkanlık değil meclis üyeliğinde alınan oylara bakılabilir. Buradan hesaplandığında ittifakın MHP lehine ancak 350 bin civarında bir oy artışı sağladığı gözükebilir. Küçük yanılma payları ile MHP’nin yerel seçimlerde yüzde 16-17 bandına kadar çıktığını -katılımın da düşük olması nedeniyle- söylemek mümkün. Muhalefet partileri oy kaybetmediğine göre AKP’den MHP’ye doğru ciddi bir oy geçişi yaşandığı da çok açık.

BEKA MHP’NİN İŞİNE YARADI

İktidarın 7 Haziran seçimlerinden bu yana izlediği siyaset MHP’yi güçlendirdi. AKP tabanının çok büyük bölümü ikinci alternatif olarak MHP’yi lider adayı olarak da Bahçeli’yi gördü. Böyle bir fikri ve gönül yakınlaşmasının sonucu da beka söyleminde daha inandırıcı bir görüntü veren MHP’nin tercih edilmesi sonucunu doğurdu. Yaklaşık 15 yıldır AKP’ye yönelen seçmenin bir bölümü ilk göz ağrısı olan MHP’ye dönmede tereddüt etmedi.

AKP’DE TARTIŞMA YARATTI

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçildiği 24 Haziran seçimlerinden başlayarak AKP tek başına iktidar olamaz durumda. MHP’ye bağımlı bir noktaya geldi. Bu seçimler bu bağımlılığı daha da pekiştirdi. Ortaya çıkan fotoğraf en çok AKP’lileri rahatsız etti. Yarıdan ikiye bölünmesine rağmen üç yıldır güçlenen MHP, son seçimlerde ortağının oylarını yüzde 35’in altına çekmiş gözüküyor.

Aldığımız bilgilere göre Erdoğan başkanlığında Kızılcahamam’da hafta sonu toplanacak AKP kampının en önemli başlıklarından biri MHP ilişkisi olacak. Milliyetçi refleksleri güçlenen ve parti tercihini bile değiştiren tabanı tutmak için alınması gereken önlemler konuşulacak. İstanbul seçimlerinin toz bulutu kalktığında yıllar sonra karşı karşıya gelen AKP ve MHP görebiliriz.