Zonguldak’taki ruhsatsız kömür ocağında yaşanan patlamada can veren maden işçileri toprağa verildi. İşçilerden Uğur Göktaş’ın babasının da 9 yıl önce aynı yerde hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Göktaş’ın kardeşleri isyan etti: “Devlet bunlara niye izin veriyor?”

Devlet bu ocaklara niye izin veriyor?

Zonguldak Kilimli’deki ruhsatsız kömür ocağında grizu patlaması sonucu hayatını kaybeden maden işçileri Uğur Göktaş (29), Kenan Çavuş (36) ve Hasan Gençtürk (27), dün Zonguldak’ta toprağa verildi. Uğur Göktaş’ın babası Osman Göktaş’ın da 2009 yılında, patlamanın yaşandığı ocağın 30 metre ilerisinde yine aynı kişiye ait bir kaçak ocakta gazdan zehirlenerek hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Göktaş’ın arkadaşlarının verdiği bilgilere göre, Osman Göktaş ocaktaki gazı fark ederek birlikte çalıştığı oğlunu ve diğer işçileri dışarı çıkarmış, ancak kendisi kurtulamamıştı.

‘Kardeşimi kandırdılar’
9 yıl sonra aynı acıyı yaşadıklarını belirten abla Emine Aydın, “O ocak sahipleri hiç kardeşimi rahat bırakmadılar. Benim evladım şehit oldu. Kardeşim de TTK’ya işe gireceğim diye umut ediyordu. Zonguldak’ta torpilsiz iş olmuyor ne yazık ki. Bu ocaklara tolerans tanıyorlar. 9 yıl önce babamızı kaybettik, olayı örtbas ettiler. Kardeşimi de ‘Sen patron yarısısın. Babanın yerine geçirdik seni’ diyerek kandırdılar” dedi.

‘Başka canlar yanmasın’
Uğur Göktaş’ın abisi Nazif Göktaş ise şunları söyledi: “Ben bu ocağı gördüm. Yetersiz makineler, havalandırmalar var. Devletin bir an önce bunu kapatmasını istiyorum. Suçlu kimse cezasını bulsun. Devlet bunlara niye izin veriyor? 9 yıl önce babamı kaybettim aynı yerde. Evladını kurtardı, kendisi gitti. 9 yıl sonra da kardeşim gitti. Biraz yukarıdaydı ocak, ama aynı arazideydi. Devletin artık buna el atması gerekiyor. Başka canlar yanmasın.”

Ocak sahibi tutuklandı
Ruhsatsız kömür ocağının sahibi İsmail Aygün’ün patlamanın meydana geldiği ocağın yakınındaki ocak için ruhsat aldığı, ancak buradaki kömürün bitmesinin ardından ruhsatsız ocakta kömür çıkarmaya devam ettiği belirlendi. Ölen maden işçilerinin de ruhsatlı ocaktan sigortalı gösterildiği ortaya çıktı. Olayın ardından gözaltına alınan Aygün, önceki akşam sevk edildiği mahkemede, ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’ suçlamasıyla tutuklandı.

***

Kilimli’deki ocaklar ölüm saçıyor

Zonguldak Kilimli’de yüzlerce kaçak ocak faaliyet gösteriyor. Kilimli’de sadece bu yıl iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçi sayısı 7’ye ulaştı. Bölgede 15 Nisan’da 1, 30 Nisan’da 1 ve 7 Temmuz’da 2 işçi hayatını kaybetmişti.

İşçi Dayanışma Derneği’nden yapılan açıklamada da “Bu yaşanan, iktidar-sermaye ortaklığıyla örgütlenen bir iş cinayetidir. Bir işçinin daha hayatını kaybetmemesi için yapılması gerekenler bellidir: Taşeron ve güvencesiz çalışma yasaklanmalı, sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılmalı, işçi sağlığı ve iş güvenliği sendikalar, meslek örgütleri ve bilim insanlarının denetiminde kamusal bir nitelik kazanmalıdır” dendi.