Gübre desteklerindeki artışı yeterli bulmayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yalnızca üre gübresinin 4 ay önce bin 800 lira olan fiyatının bugün 3 bin 100 liraya çıktığını hatırlattı. Devletin destekleri, ürünün ekildiği ya da hasadının yapıldığı zaman değil iki yıl sonra ödediğini belirten Gürer, bir de bundan vergi kesildiğini söyledi. Gürer desteklerin zamanında verilmesini ve vergi kesilmemesini istedi.

"Devlet, çiftçiye verdiği destekten bile vergi kesiyor"

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan destekleme kararnamesi ile gübrede yüzde 100 destek artışı oldu. Hububatta dekar başına destek 8 TL’den 16 TL’ye, diğer ürünlerde 4 TL’den 8 TL’ye çıkarıldı.

Organik gübre desteği ise 10 TL’den 20 TL’den çıktı. Destekler 2020 üretim yılı için geçerli olacak. Ancak bu artış yüzde olarak yüksek görünse de ithal ürün olan gübrelerde fiyat artışı bin kata kadar ulaştığı için artırılan destekleme maliyet artışının çok altında kaldı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu yıl gübre alımının çiftçinin kabusu haline geldiğini ifade etti. Gürer, “Bu yıl gübre çiftçinin kâbusu oldu. Bununla iliği Cumhurbaşkanı çiftçilere müjde açıklaması yaptı. Gübre desteğinin yüzde 8’den yüzde 16’ya çıkarıldığını söyledi. Bu yeterli değil. Yalnızca üre gübresinin 4 ay önceki fiyatı bin 800 TL iken bugün 3 bin 100 TL’ye çıktı. Cumhurbaşkanı'nın belirttiği destek 100 TL oldu. Gübre 3 bin TL” dedi.

"GÜBRE DESTEĞİ 2 YIL SONRA DEĞİL VAKTİNDE ÖDENMELİ"

Ömer Fethi Gürer, gübreye erişimin zor olması nedeniyle bu yıl rekoltede düşüş olacağını da sözlerine ekledi. Gürer, gübre desteklerinin iki yıl sonra değil vaktinde ödenmesi gerektiğini vurguladı. Gürer şöyle konuştu:

“Böyle olunca çiftçi gübreyi kullanırken daha kısıtlı kullanmak zorunda kalıyor. Bazı çiftçiler gübreye erişmekte sorun yaşıyor. Bu da verim ve rekolte kaybına neden olacak. Türkiye’de 15 firma dışarıdan gübre getiriyor. Rusya’dan, Bulgaristan’dan gübre getiriyoruz. Gübrede dahi dışa bağımlılığının bedelini ödüyoruz. Tarımda ilaç, gübre, tohum temel girdiler. Mazottaki artışın yanı sıra son dönemde elektriğe gelen zamlarla sulama suyunda meydana gelen maliyet artışı, ürünün maliyetini yükseltiyor. Girdi maliyetleri arttıkça çiftçi daha pahalıya ürün üretmeye başlıyor. Bu kez de ürünü satamıyor, elinde kalıyor. Hem üreticinin mağdur olduğu hem tüketicinin pahalı ürün aldığı bir sitemin sürdürülebilirliği yok. Bunun için yapılması gereken doğru zamanda doğru destekleri vermek. Özellikle tohumun, gübrenin, ilacın fiyat artışlarını bir an önce engellemek gerekiyor.”

"DESTEKLEMEDEN YÜZDE 4 VERGİ KESİYOR"

800 bine yakın çiftçinin üretimden vazgeçtiğini ifade eden Ömer Fethi Gürer, tarım arazilerinin 1,5 milyon hektar azaldığını söyledi. Gürer, çiftçiye verilen destekten bile vergi kesildiğini aktardı. Gürer “Desteklerin çiftçiye ya ekilirken ya da hasat döneminde verilmesi gerekiyor. Ancak en az iki yıl sonra verildiği için destekler enflasyon karşısında eriyor. Ayrıca desteklerden yüzde 4 vergi alınıyor. Bu vergilerin de kaldırılması ve desteklerin zamanında çiftçiye verilmesi gerekiyor. Bugün toprağı ekecek çiftçiye destek verdim dediğinde iki yıl sonra verirseniz bir işe yaramıyor. Çiftçi topraktan uzaklaşıyor” dedi.