TL değer kaybettikçe tablet ve bilgisayar almak giderek zorlaşıyor. Uzaktan eğitimde fırsat eşitliği ise böylece hayal oluyor. Sorunun çözüm adresi hükümet. Ancak o da plan yapmak yerine Erdoğan’ın damadının bağış kampanyasına omuz veriyor.

Devlet destekli damat kampanyası

Ozan GÜNDOĞDU

Okulların açılmasıyla birlikte 15 milyon öğrenci ekranların başına geçerek internet aracılığıyla uzaktan eğitime başladı. Ancak eğitimin başladığı ilk gün EBA sistemi çöktü. Milli Eğitim Bakanı dünyada uzaktan eğitim konusunda en iyi 2-3 ülkeden birinin Türkiye’de olduğunu iddia etse de konuya ilişkin çalışmalar aksini söylüyor.

Küresel ölçekte internet hızını ölçen site Speedtest by Ookla, ülkelerin mobil ve sabit hatlı internet hızlarını büyükten küçüğe doğru sıraladı. 140 ülkenin internet hızının ölçüldüğü çalışmada sabit hatlı internette Türkiye 100’üncü, mobil internette ise 49’uncu oldu. Sadece Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında Türkiye, sabit hatta Avrupa’nın sonuncusu. Madagaskar, Dominik Cumhuriyeti Bengladeş gibi ülkelerin sabit hatlı interneti Türkiye’den daha hızlı.

Türkiye’nin internet hızının yavaşlığı öğrencilerin tek sorunu değil. Özellikle son yıllarda dolar kurunun hızla yükselmesi yüzünden bilgisayar veya tablet almak geniş kesimler için giderek zorlaşıyor.

Sorun, dikkat çekici boyutlara ulaştığı için Tayyip Erdoğan’ın damadı ve Baykar AŞ’nin teknik müdürü Selçuk Bayraktar uzaktan eğitime ulaşma fırsatı olmayan öğrenciler için hediye tablet kampanyası başlattı. Bayraktar’ın bu “hayırseverliği” medyada geniş yer buldu. OdaTV dahi konuyu “Bayraktar’dan alkış alacak hareket” başlığıyla haberleştirdi. İktidar medyası ise kampanyayı olabildiğince geniş gördü. Bunun üzerine pek çok kamu kurumu kampanyaya destek vereceklerini açıkladı. Normal şartlar altında kamu kurumlarının başlattığı kampanyalara, iş insanları destek olurken bu sefer roller değişti. Damadın başlattığı kampanyaya kamu kurumları destek olmaya başladı. Dün sabah Erdoğan’ın damadının tablet kampanyasına Türkiye Cumhuriyeti’nin Milli Savunma Bakanlığı 3 bin tabletle destek oldu. Böylece Damat Bayraktar’ın kampanyasına 84 bin tablet toplandığı sözlü olarak taahhüt edilmiş oldu.

***

devlet-destekli-damat-kampanyasi-784418-1.

***

Hazine için karpuzun çekirdeği

Hem EBA sisteminin çökmesi hem de Damat Bayraktar’ın kampanyası akıllara toplanan vergileri getiriyor. 84 bin tablet ilk duyulduğunda kulağa büyük gelse de bu tutar 83 milyondan toplanan dolaylı vergiler düşünüldüğünde bir hiç. 84 bin tablet dağıtımının maliyetine mercek tuttuk. Üstelik hesaba konu ettiğimiz tablet Samsung’un 699 avro değerindeki Galaxy Tab 7 modeli…

Bu tableti dağıtmanın bedeli ve devletin sadece ağustos ayında tahsil ettiği bazı gelir kalemleri aşağıdaki gibi…

84 bin adet Samsung marka Galaxy Tab 7 model tablet dağıtmanın bedeli: 529 milyon 200 bin TL

Sadece Ağustos ayında tahsil edilen bazı gelir kalemleri

Petrol ürünlerinden toplanan ÖTV: 7 milyar 962 milyon TL

Motorlu taşıtlardan toplanan ÖTV: 3 milyar 832 milyon TL

Tütün mamullerinden toplanan ÖTV: 7 milyar 690 milyon TL

Gelir vergisi tahsilatı: 13 milyar 434 milyon TL

KDV tahsilatı: 21 milyar 875 milyon TL

MTV tahsilatı: 1 milyar 454 milyon TL