Uzmanlar yapı stokunun iyileştirilmesi için çağrılarda bulunurken kaçak ve mevzuata aykırı yapılar için imar affının dokuzuncusu yolda. Afet Uzmanı Dr. Kaptan, “Ölüme davetiye çıkarılıyor” derken İMO İkinci Başkanı Suna, “Ülke sağlıksız kentleşmeye itiliyor” diye konuştu.

Devlet eliyle ölüme davetiye
Fotoğraf: AA

Dilara ŞİMŞEK

Her doğal afetin felakete dönüştüğü Türkiye’de yetkililer yaşanılan onca kayıptan ders çıkarmamakta ısrarcı. Ülke genelinde faciaya davet çıkaran milyonlarca yapı stokunun iyileştirilmesi gerekirken kaçak ve ruhsatsız yapıları yasal hale getiren imar affı yeniden gündemde. AKP iktidarı döneminde daha önce 8 kez çıkarılan imar affının 9’uncusu Büyük Birlik Partisi (BBP) tarafından meclise sunuldu. Uzmanlar beklenen büyük İstanbul depremine karşı acilen önlem alınması gerektiğine dikkat çekerken afla birlikte kaçak ve mevzuata uygun olmayan on binlerce yapı saatli bomba olarak yapı stokuna eklenecek.

KAÇAK YAPILARI AFFA GÜVENEREK YAPIYORLAR

“Resmi makamlarca ölüme davetiye çıkarılıyor” diyen Afet Uzmanı Dr. Kubilay Kaptan, imar affıyla birlikte felaketin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti. Kaptan, imar affının neden çıkarılmaması gerektiğine dair şunları anlattı:

“Her seçim öncesi imar affı gündeme getiriliyor. Örneğin dere yataklarında, fay hatlarına yakın yerde yapılaşma olmaması gerekirken yasak olmasına rağmen bu noktalara kaçak evler yapılıyor. Ruhsatı alınmamış tamamen gecekondu tarzında ev yapılıyor. İstanbul, Bursa, Elazığ, Van gibi deprem bölgelerine baktığımızda mühendislik görmemiş, deprem mevzuatına uygun olmayan; bazıları kayan toprak üzerine yapı bakımından direnemeyecek evler yapılıyor.”

Kubilay Kaptan, Afet Uzmanı Kubilay Kaptan, Afet Uzmanı

Mevzuata uygun olmayan evlerin imar affına güvenilerek yapıldığını kaydeden Dr. Kaptan, “Bile bile lades yapılıyor” dedi ve ekledi:

“Kişiler kaçak yapıları imar affına güvenerek; ne de olsa ruhsat alırım düşüncesiyle yapıyor. Nitekim öyle de oluyor. İmar affı o bina için herhangi bir düzeltme iyileştirme yapmadan kabul ediyor. Afet yaşandığında bina göçecek ve ölümler olacak. Resmi yolla, devlet eliyle son derece düzensiz olan; ölüm riski, göçme riski olan yapı çok uygun yapılıyormuş gibi kabul ediliyor.”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Nusret Suna, İstanbul Kartal’da 2019 yılında kendiliğinden çöken Yeşilyurt Apartmanı’nın 2018’de imar affına dahil edilen yapı olduğunu hatırlattı. “İmar affı çözüm değil” diyen Suna, şöyle konuştu:

“Sağlıksız ve kaçak yapıların olası bir afette nasıl sonuç vereceğini düşünmek istemiyoruz. Bu yapılar çok korkunç bir sorun yaratacak. Bir imar affı peşindeki imar affını tetikliyor. Bu affa duyanlar yeniden kaçak yapı yapmaya başlayacak.”

 Nusret Suna, TMMOB İMO İkinci Başkanı Nusret Suna, TMMOB İMO İkinci Başkanı

Suna 2018 yılında çıkarılan imar barışıdan 10 milyonu aşkın kişinin yararlandığını; yapı kayıt belgesi bedeli olarak ise yaklaşık 19 milyar TL toplandığının altını çizerek, “Her seçim öncesi imar affı bir vaat olarak karşımıza çıkıyor. Hem de bu ekonomik krizde sıcak paraya ihtiyaç duydukları için affı çıkarıyorlar. Hükümetler bunu gelir kapısı olarak görüp Türkiye’yi sağlıksız kentleşmeye itiyorlar.”