Mehmet Ağar’ın da aralarında olduğu 19 eski devlet görevlisinin yargılandığı faili meçhul cinayetler davasında Çarkın “Cinayetler devletin talimatıyla işlendi” demesine rağmen tahliye edildi. Diğer sanıklara tutuklanmazken, duruşmalara katılmalarına gerek olmadığına karar verildi

‘Devlet emretti öldürdük’ dedi ve tahliye edildi!

DOĞU EROĞLU dogueroglu@gmail.com @dogueroglu

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Faili Meçhuller Davası’nın ikinci duruşmasına dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar hastalığı gerekçesiyle yine katılmadı. Eski Özel Harekatçı Ayhan Çarkın’ın yanı sıra Ayhan Akça, Lokman Külünk, Abbas Semih Sueri, Yusuf Yüksel, Enver Ulu, Ayhan Özkan, Seyfettin Lap, Uğur Şahin, Ercan Ersoy, Ahmet Demirel ve Muhsin Korman duruşmada hazır bulunurken Korkut Eken çok sayıdaki korumasıyla mahkemeye geldi. İnfaz edilen Savaş Buldan’ın eşi HDP Milletvekili Pervin Buldan duruşmaya müşteki sıfatıyla katıldı.

KİLİT İSİMLER HASTA
Zorla getirilmesine karar verilen Ağar raporlu olduğu gerekçesiyle duruşmaya yine katılmadı. Ağar, 9 Temmuz’da “kalp kapak hastalığı, ani tansiyon yükselmesi ve kronik akciğer hastalığı” gerekçesiyle 7 günlük rapor aldı. ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, raporla ilgili sahtecilik iddiasında bulunacaklarını kaydetti. Özel Harekat Dairesi eski Başkanvekili İbrahim Şahin de 7 Temmuz’da Reşadiye Devlet Hastanesine yatırıldığı, 16 Temmuz’a kadar tedavi göreceğine ilişkin bir rapor sundu.

‘AZMETTİRENLER BELLİ’
Duruşmaya, 2011 yılında davanın başlamasına yol açan ifadelerin sahibi Ayhan Çarkın damga vurdu. Çarkın’ın, cinayetlerin dönemin sorumlularının bilgisi ve talimatıyla işlendiği sözlerine hakimin müdahalesi tepkiye yol açtı. Verilen aradan sonra savunmasını sürdüren Çarkın, “Millet uğruna yola çıkan, rant uğruna bu yoldan sapanları görelim. Güneydoğu’da tertemiz, onurlu Kürt halkıyla tanıştım. Onlar işkencelere dışkı yedirmelere faili meçhullere katlandılar, vatan haini, bölücü diye yaftalandılar. Bunları yapanlar şehit tabutlarında uyuşturucu kaçırdı” diye konuştu. Adli Tıp 4. İhtisas Dairesinin, Çarkın’ın cezai ehliyeti olduğuna ilişkin raporu da mahkemeye ulaştı.

DEVLETİN ZİRVESİNİ İŞARET ETTİ
Çarkın, tanık olduğu dört cinayetle ilgili açıklamada bulundu. Soruşturmanın genişletilmesini isteyen Çarkın, “Devletin rutin dışına çıktığını söyleyen Cumhurbaşkanı, ölüm listesiyle fitili ateşleyen Tansu Çiller, elindeki bilgileri kendini aklamak için kullanan cinayet azmettiricisi Mesut Yılmaz, MGK kararları incelenerek bir numaralı sanık olsun. Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür baş sorumludur’’ dedi.
Çarkın, Altındağ Nüfus Müdürü Abdülmecit Baskın, Kürt işadamları Behçet Cantürk ve şoförü ile Yusuf Ekinci’nin öldürülüşlerine dair ayrıntılı itiraflarda bulundu, ölüm kararının MGK’da alındığını söyledi.


‘GÖRMEDİM, DUYMADIM, BİLMİYORUM’
Adresini vermek istemeyen Enver Ulu’nun, “Burada kimin ne olduğunu bilmiyorum” demesine Yusuf Ekinci’nin oğlu Avukat Sertaç Ekinci, “Öldürdüğün adamın oğluyum, biz kim olduğunuzu iyi biliyoruz” dedi. Tetikçi olduğu öne sürülen Ayhan Akça ise “Çarkın’ın ifadeleri yüzünden buradayız. Devlet görevi haricinde hiçbir illegal faaliyette bulunmadım. Ne gördüm ne duydum ne de biliyorum. Öldürülenleri tanımıyorum” sözlerine Hacı Karay’ın oğlu, “Senin babanın üzerinde sigara erittiler mi?” diye tepki gösterdi.

TARIK ÜMİT HAYATTA MI?
Sanık Nurettin Güven’in öldürüldüğü belirtilen Tarık Ümit’in hayatta olduğu iddiaları şaşkınlık yarattı. Ümit’in İngiltere’de bulunduğunu öne süren Güven, ABD’de istihbarat elemanlarıyla viski içerken görüldüğünü iddia etti.

‘KATİLLERLE GURUR DUYUN!’
Avukatlar arasında da tartışma çıktı. Avukatlar Yusuf Ekinci, Medet Serhat ve Faik Candan’ın öldürüldüğünü hatırlatan aile avukatları, “Avukatlık onurunu savunun, avukatları öldürdüler” dedi. Sanık avukatlarından birinin, “Onların avukatlığını yapmaktan onur duyuyorum” sözleri üzerine salon karıştı.

MÜTALAA KAVGA ÇIKARDI
Savcının mütalaasındaki “Toplanacak delil kalmamıştır. Çapraz sorgu olayları açığa çıkarmak için değil, sanıkları küçük düşürmek için istenmektedir” ifadeleri salonu bir kez daha karıştırdı. Sanık yakınları ve öldürülenlerin aileleri arasında da kavga çıktı. Savcıya “Halkın adaletini göreceksiniz” diyen bir kişiye, Nurettin Güven’in bir yakını “Bana da göstersene!” diyerek saldırdı. Yaklaşık 30 kişinin karıştığı pek çok kişi hafif şekilde yaralandığı kavga çevik kuvvetin salona girmesiyle yatıştırılabildi. Tek tutuklu sanık Ayhan Çarkın da tahliye edilirken, duruşma 17 Ekim’e ertelendi.