Erdoğan, çalışma arkadaşlarını değiştirmeyi alışkanlık haline getirdi. Seçilmiş olan isimlerden istifalarını isteyen Erdoğan, atanmış partili ya da kamu görevlilerini direkt görevden alıyor. Resmi Gazete'de dün yayımlanan kararnameyle sadece bir günde 427 mülki idare amirinin görev yeri “hizmet gereğince” değiştirildi. Son üç ayda İçişleri Bakanlığı’nda yapılan üst düzey atama sayısı 500’ün üzerine çıktı.

Devlet kadrolarında büyük ‘güncelleme’

BirGün/Ankara

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mayıs ayından bu yana yaptığı 500 atamayla mülki idare amirlerinin yerleri değiştirildi. Sınırlı sayıda vali, kaymakam ve emniyet müdürü görevini koruyabildi. Onlarca vali, kaymakam ve emniyet müdürünün rütbesi düşürüldü. Kayyum olarak görev yapan kaymakamlar ise "daha üst rütbelere" getirildi.

Resmi Gazete'de dün yayımlanan kararname, devlette tasfiye ve yeniden yapılanma olarak yorumlanırken sadece bir günde 427 mülki idare amirinin görev yeri değiştirildi. "Cumhurbaşkanlığı Tarafından Yapılan Atamalar" başlıklı kararnameye göre, 200'den fazla ilçede kaymakam değişikliğine gidildi. Kararname ile bulundukları yerlerde görev sürelerini tamamlayan ve "hizmet gereğince" kararname kapsamına alınan mülki idare amirlerinin görev yerlerinin değiştirildiği bildirildi. Kayyum olarak görev yapan kaymakamların ise daha üst görevlere atandı. Bazı kaymakam ve valiler de merkeze çekildi.

Mardin Derik Kaymakamı ve belediye kayyumu Hakan Kafkas İçişleri Bakanlığı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığına, Nusaybin Kaymakamı ve belediye kayyumu Mehmet Balıkçılar Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Şube Müdürlüğüne, Şırnak İdil Kaymakamı ve belediye kayyumu Zafer Sağ Antalya, Finike Kaymakamlığına, Diyarbakır Ergani Kaymakamı ve belediye kayyumu Hüseyin Sayın Yalova Armutlu Kaymakamlığına, Van, Saray Kaymakamı ve belediye kayyumu Mehmet Halis Aydın ise Balıkesir Bigadiç Kaymakamlığına atandı.

VALİLERİN DE YERİ DEĞİŞTİRİLDİ

Erdoğan'ın bir önceki dikkati çekici atama kararları ise 10 ve 16 Haziran tarihlerinde yaşandı. Toplamda 73 atama ve merkeze çekilme kararının verildiği atamalar kapsamında 33 ilin valisi değişti. Tam 17 vali, merkeze çekilerek mülkiye başmüfettişi olarak görevlendirildi. Aynı kararlarla çok sayıda emniyet müdürünün de görev yerleri değiştirildi.

***

Yurttaşa hakaret terfi ettirdi

Konya’da bir yurttaşa “Terbiyesizlik yapma lan” dediği için görevden alınan Ilgın Kaymakamı Yunus Fatih Kadiroğlu, son atamalarla birlikte Bilecik Vali Yardımcılığı görevine getirildi.