Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı kuruluşların kira için on milyonlarca lira harcadığı ortaya çıktı. 2018-2022 döneminde MTA 653 bin TL, TEAİŞ 807 bin TL, EPDK ise 10,1 milyon TL kira ödemesi yaptı.

Devlet kiracı oldu
Enerji Bakanı Fatih Dönmez, EPDK’nin düzenlediği bir organizasyonda. (Fotoğraf: AA)

Mustafa BİLDİRCİN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından 2018-2022 döneminde kiralanan ya da satın alınan taşınmazların maliyeti dudak uçuklattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’nin kağıt üzerinde kaldığını ortaya koyan verilere göre, MTA’nın iki binası için 653 bin TL, TEİAŞ’ın iki binası için 807 bin TL, EPDK’nin bir binası için 10,1 milyon TL kira ödemesi yapıldı.

30 Haziran 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Tasarruf Tedbirleri Genelgesi yayımlandı. Kamunun satın alımlarına kısıtlama getiren genelge ile bakanlıkların ve ilgili birimlerinin hizmet binası, lojman ve sosyal tesis arazisi satın alması ile yeni kiralama yapması da kısıtlandı.

KAMUNUN PARASI KİRAYA AKTI

Tasarruf Tedbirleri Genelgesi, kısa sürede kağıt üzerinde kaldı. AKP’li yerel yönetimler ile bakanlıkların araç kiralama, konut kirası ve satın alma işlemleri için yaptığı ödemeler, genelgeye adeta kafa tuttu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın CHP Milletvekili Abdurrahman Tutdere’nin soru önergesine verdiği yanıt da kamuda tasarrufun lafta kaldığını bir kez daha gözler önüne serdi. Bakanlığa bağlı birimlerin lojman, irtibat bürosu, idari ve hizmet binası olarak kullanmak üzere kiraladığı taşınmazlara beş yılda on milyonlarca lira para döktüğü belirlendi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez imzasıyla hazırlanan yanıtta, idareye bağlı müdürlüklerin kiracısı olduğu taşınmazlar için 2018-2022 döneminde ödediği kira miktarı şöyle sıralandı:

•Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün, iki adet binası için toplam 653 bin 656 TL,

•TEİAŞ Genel Müdürlüğü’nün, iki adet binası için toplam 807 bin 191 TL,

•EPDK’nin, bir adet binası için 10 milyon 125 bin 539 TL,

•BOTAŞ’ın, 10 adet lojman ve irtibat bürosu için 2 milyon 273 bin TL kira ödemesi yapılmıştır.

Yanıtta öte yandan, Nükleer Düzenleme Kurumu’nun devraldığı binalar için harcanan para da paylaşıldı. Fahiş harcamaya ortaya koyan yanıtta, “Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından mülkiyeti Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne ait taşınmaz ve üzerindeki binalar 165 milyon 22 bin TL, mülkiyeti Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait iki taşınmaz 3 milyon 298 bin TL bedelle devralınmıştır” denildi.

HARCAMALAR SON SÜRAT

Tasarruf tedbirlerinin lafta kaldığının altını çizen CHP’li Abdurrahman Tutdere, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘İtibardan tasarruf olmaz’ anlayışı devletin tüm kurum ve kuruluşlarına sirayet etmiş durumda” dedi. Kurumlar tasarruf etmek bir yana harcamalarına son sürat devam ettirdiğini ifade eden Tutdere, şunları kaydetti: “Erdoğan, 1 Ağustos’ta gerçekleşen kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, ‘Vatandaşımızdan dışa bağımlı olduğumuz enerji kaynaklarını tasarruflu kullanmalarını bekliyoruz’ ifadelerini kullanarak vatandaşları yine tasarruf yapmaya davet etti. Fakat enerjiden sorumlu bakanlık ise tasarruf yapmak bir yana vatandaşlarımızın parasını adeta çarçur etmeye devam etmiş. Erdoğan’ın söylediği gibi, ‘Bir tarafta açlığın, diğer tarafta lüksün hüküm sürdüğü bu düzen artık devam edemez’… Vatandaşlarımız açlıktan ve yoksulluktan kıvranırken kamu kaynaklarını talan edenlerin kamuyu tasarrufa çağırması asla kabul edilemez.”