Reklamı görünce, her halde devlet dini özelleştirmeye karar verdi dedim! Nihayet özel bir imam hatip okulu açıldı diyerek aracımdan inip kimmiş bu girişimci diye baktım

Reklamı görünce, her halde devlet dini özelleştirmeye karar verdi dedim! Nihayet özel bir imam hatip okulu açıldı diyerek aracımdan inip kimmiş bu girişimci diye baktım; meğerki çocukları okuluna çağıran devletmiş. Evet devlet, ana arterleri futbol sahasına çeviren ilan panolarına astığı afişlerle çocukları imam hatip okullarına davet ediyor. Bu bir duyuru değil, resmen bonusu bedava yemek ve servis olan reklamdır.  

Camiye asılan bir reklamda da “imam hatip ortaokullarının amacı ve önemi” şöyle anlatılıyordu. “Milli, manevi ve ahlaki değerlerin kaybolmaya yüz tuttuğu bir dönemde çocuklarımızın bu değerlere bağlı, ailesini, vatanını, milletini seven ve onlara hizmet etmeye namzet inançlı ve ahlaklı birer fert olarak yetişmeleri için önemlidir” acaba öyle mi?

 


İmam hatip reklamlarını görünce Anglikan Kilisesinin İngiliz vatandaşları kiliseye çağıran reklamları aklıma geldi. Sanırım 2010’du, kilise, billboardlara astığı reklamlarla halkı kiliseye, Tanrı’ya sığınmaya davet ediyordu. Çok geçmeden bir grup ateist, aynı billboardlarda ve toplu taşım araçları gibi daha görünür yerlerde  “muhtemelen Tanrı yok, hayatın tadını çıkarın” içerikli afişlerle karşı atağa geçti. Aynı yılın haziranında ateistlerin örgütlediği benzer içerikli mesajlar Hollanda halkına ulaştı.  Muhtemelen kilise, böyle bir kampanyaya önayak olduğu için bin pişman olmuştur.

Biz İngiltere olsak devletin imam hatip reklamına “İmam hatip okullarına gönderirseniz çocuklarınız iki sözcüklü bir cümleyi üç kez tekrarlamadan anlamaz.” sloganıyla karşılık verilirdi. Altına da babasının talimatına rağmen ‘sıfırlama becerisinden yoksun bir çocuğunuz olmasını ister misiniz?’ yazar, imam hatip mezunu iki rüşvetçinin konuşmasından eklemeler yapardım. Fakat burası İngiltere değil…  

Siz de merak etmiş olmalısınız; özel anaokulu, özel ilkokul, özel ortaokul, her türünden özel lise, özel üniversitesi bulunan ilinizde neden özel imam hatip ortaokulu, özel imam hatip lisesi yok diye. Karlı bir yatırım alanı olmaması bir yana devlet izin vermiyor. Yasal bir engel yok ama başvurular bu devletin işi diyerek savuşturuluyor.

Anladığım kadarıyla devletin dine duyduğu ihtiyaçtan çok dinin devlete ihtiyacı var. Batı’daki örnekler gösteriyor ki devlet desteği olmadan din ayakta duramıyor. Hele İslam dini, bunca cemaate rağmen özgüvenini tamamen yitirmiş, bütün yaşam ümidini devlete bağlamış.

Göreceksiniz, AKP’lilerin umdukları gibi gider, siz de sağ olup görürseniz 2023’te fen, coğrafya fizik, kimya, sosyal gibi derslerin özele havale edilmesiyle devlet okulları modern eğitimden tümüyle arındırılmış, sadece geleneksel dini eğitiminin verildiği yerler olacak. Buna ihtiyaçları var. AKP’nin eğitimde izlediği yolun nereye çıkacağı konusundaki öngörüleri gerçekleşmiş biri olarak söylüyorum bunu. Önümüzdeki yıllarda kaşarlanmış liberallerin ‘devlet matematik öğretmez’ demeye başadığını duyarsanız hiç şaşırmayın.